2021 Ekim ayında 1000+ km'lik otobüs yolculuğu 65 lira idi, şu an 350+ lira.
2021 Ekim ayı marul 5 lira idi, en irisi 6.5 lira idi, şu an 15+tl.
2021 Ekim ayı yeşillik (iri) bağ 1-1.5 lira idi, şu an 4+tl.
2021 Ekim ayı toplu taşıma otobüs/tramvay/metro ortalama 2 lira idi, şu an 4.5+tl.
2021 Ekim ayı %100 meyve suyu (firma vermek istemiyorum zaten 2 firma var) tam 4-5 lira dolaylarında idi, şu an 12-15+tl.
2021 Ekim ayı sivri biber (kıl) 7.5-8.5 lira idi, şu an 49-55+tl.
2021 Ekim ayı elektrik evimize (orta halli) 110 lira gelirdi, şu an 230+tl.
2021 Ekim ayı oto lpg 5.90-6 tl idi, şu an 11.95 tl.
2021 Ekim ayı erkek bilekten çorap 1 tl (pazar fiyatı), şu an 8-10 tl (yine pazar fiyatı).
2021 Ekim ayı erkek şişme dandik (!) mont 200 tl, şu an ise 800 tl (aynısı).
2021 Ekim ayı erkek pantolon (kumaşı, kotu, keteni her ne zıkımsa hepsi) 70+tl, şu an lcw 180-250tl bandında (aynısı).
2021 Ekim ayı trendyoldan aldığım incecik erkek eşofman altı 25tl+, şu an aynısı 150 tl.
2021 Ekim ayı lokanta çorba 10+tl, ana yemek 20tl, şu an ise çorba 30+tl, ana yemekse 55-75+tl.
Ne kaldı? A'dan Z'ye ihtiyaçlar. Giyinme, ulaşım, yeme içme, temel ihtiyaçlar... Çoğuna değinmedim, tablo ortada. Kaç katına çıkmış? Ben sadece şunu merak ediyorum : Enflasyonun tanımını ve halk içerisinde cüzdana nasıl yansıdığını kaç kişi izah edebilir? Tüm gizem bu soruda.
Enflasyon %61 değil, ÜFE' ye bakacaksın %100. TÜFE hükumetin uluslararası arenada Türkiye' nin enflasyonunu düşük göstermek, memura, asgari ücretliye, emekliye maaş vermemek için uydurduğu bir şey. Süt fiyatına bakın enflasyonu %61 olmadığını anlarsınız. Peynir fiyatlarına baksanız da anlarsınız. 25 TL olan 1 kilo süzme peynir 45 - 50 TL oldu. %61 mi oluyor yoksa %100' e dayanmış bir enflasyon mu oluyor?
Benim 2021'de 7500'e aldığım iPhone 11 şu an 11500 ve işin ilginç yanı telefon bu yani, modeli eskiyor aslında zaman geçtikçe ama fiyatı çıktıkça çıkıyor maşallah. 2020'de 60, 2021'de 80'e aldığım güneş kreminin bu sene 340 tl olduğunu gördükten sonra ülkede hiçbir şeye şaşırmıyorum artık. Hani güneş kremi yani altın almıyoruz. Benim gibi beyaz tenli biri için zaruri ihtiyaç, almama şansım yok. Eskiden 200 tl'ye mont alırdık kışlık mont, 340 tl'yi güneş kremine vereceğim şimdiyse...
Iphone zaten iyice yatırım aracına dönüştü. O güneş kremi vakasına ben de şahit oldum. Sanki altın mübarek geçen sene tatilden kalma nivea güneş kremi var. Bu yazın onu kullanacağım. Tıpkı senin gibi beyaz tenliyim. Az önce çarşıdan polyester tarzında ince mevsimlik ürün aldım. Hani olur ya adidas, nike çakması 250 lira bayıldım. En fazla 150 lira yapacak ürün oysa bu. 😏
Geçen seneki ürünü kullanmanı önermem. Güneş kremleriyle ilgili detaylı bilgim var, öğrencilik dönemlerinde satışını yapardım her yaz. Eğitimlerini falan aldım. Hepsinin açıldıktan sonra 12 ay kullanım süresi var. Bir sene önce aldığın ürün diğer yaza bozulmaz belki ama 50 faktörse örneğin koruması 20 faktöre düşüyor. Yani sürersin yine de yanarsın, sonra ben korundum neden yandım dersin. Cilt bu şakaya gelmez.
Hımm her yerden darbe yiyoruz abooo 😄 Bilgi için sağol pek güneş altında gezinmemem lazım öyleyse ayrıca bu nivea kremlerin başliğı satın alirken açikti zaten. Kapalı değil ki o nasıl oluyor?
Hepsinin kapağı açılabiliyor ki. Müşterilerden biri açmış olsa bile hepsi yeni olduğu için sorun olmaz. Bir önceki sezondan kalma güneş kremlerini piyasaya sürmüyorlar yani.
Karışık işler o bahsettiğim ürün sıktığın gibi dışarı çıkıyor. Tüplü nivea hepsini baslığı açık yani.. Bazen satmak için yaptiklarini düâünüyorum. Kapitalizmde para her şeyin önüne geçer. İnsan sağlığinin bile..
Ahhaahah yok yok sütte yapmiyorum 😂 onun tadı bozuluyor zaten o kadar da midesiz değiliz yaaa 😂😂. Bir de artık domates yerine ketçap sıkıyorum ndjdm bu daha da içler acısı bence 😂😂
Bilinçli olman güzel ketçap detayını iyi keşfetmişsin.😄 Ben her markete girdiğimde yasal yollu soyulduğumu hissediyorum. Habi bunu bir insanın kumar oynayıp para kaybetmesi gibi düşün bu enflasyon oranıyla o tarz bir hisse kapılıyorsun.😆