Biliyorsunuz temel gıdada KDV yüzde 8'den yüzde 1'e düştü. Makarna, yağ, yumurta, zeytin, peynir, süt, yoğurt, çay, bakliyat, sebze ve meyve gibi birçok kalemde üründen yüzde 7'lik bir indirim bekleniyor. Peki 140 liraya aldığımız 5 litrelik yağ ne kadar olacak ortalama?
5 litrelik yağ 140 lira şu an, KDV %1'e inince kaç liraya almamız lazım?
Henüz yeni maliyetler gıda fiyatlarına yansımadı. Tarım ürünleri altı ay ile birer yıl gecikme ile fiyatlara yansırlar. 2021 yılının ekim aylarında ekilen gıdalar sofraya 2022 nin Nisan ayı itibari ile ilk patates ürünü ile softaya yansıyacak. Yani tarım kaynaklı asıl zamlı fiyatlamalar Nisan ayından sonra başlayacak.. Mısırı, ayçiçeği, buğdayı yazın tarladan kaldıracaklar ve rekolteye göre yağ fiyatlarını da kışa doğru iki katı daha zamlanarak göreceğiz. Buna ilave enerji zamları daha eklenince önümüzde ki yıl, bu yıldan çok daha fiyatlı ürünlerle karşılaşacağız.
Kdv indirmek güzel bir gelişmedir ama daha da önemlisi çiftçi maliyetlerini düşürmek, mazot, elektrik ve sulama giderlerini, tohum ve gübre ihtiyacını karşılamak. Bu yok. Bu yok ise, kdv düşüşü gıdaya bir kaç liradan fazla yansımaz. Yansır ise, bir ay içerisinde zaten mevcut aylık enflasyon sebebi ile etkisiz kalır.
KDV en çok tüccarın cebine yarıyor. Örneğin ben 58 Tl'ye peynir satıyorum devlet yüzde 8 vergi alıyor diye ben toptan 30 liraya aldığım peyniri, 50 Tl'ye satmam gerekirken. 58 e satıyorum devlet KDV aldığı için. Şimdi devlet diyor ki senden yüzden 1 alacağım artık. Yani benim yaklaşık 51 Tl ye satmam lazım ama tüccarın işine gelmez. Daha çok kâr etmek için 58 Tl ye sattığı peyniri 55 TL ye indirir. Yani tüketiciye en fazla 2-3 TL katkısı olacak. Yine esnaf kazanacak.
130 falan olması lazım ama olmayacak bu kdv indirimi bizim cebimize yansimayacak sadece birileri daha fazla kazanacak yani bunu görüp anlamak için ekonomiden anlamaya gerek yok bu aralar hersey halkın cebiyle devletin kasasından çıkıp aradaki dagiticilarin cebine giriyor neden bende anlamadım orasini
Tüccar da indirim yaparsa şartı var ki ben hiç sanmıyorum yapacaklarını. KDV en çok tüccarın cebine yarıyor. Örneğin ben 58 Tl'ye peynir satıyorum devlet yüzden 8 vergi alıyor diye ben toptan 30 liraya aldığım peyniri, 50 Tl'ye satmam gerekirken. 58 e satıyorum diyelim devlet KDV aldığı için. Şimdi devlet diyor ki senden yüzden 1 alacağım artık. Yani benim yaklaşık 51 Tl ye satmam lazım ama tüccarın işine gelmez. Daha çok kâr etmek için 58 Tl ye sattığı peyniri 55 TL ye indirir. Yani tüketiciye en fazla 2-3 TL katkısı olacak. Yine esnaf kazanacak.
Tüccar değil, ürünü getiren firmalar çoğunlukla ekliyor KDV'yı. He bir de vergi ödemekten kaçınan, gıda sattığında ekmek fişi kesen, üstüne de akepeli olan kardeşim var.
@Must99 Şöyle söyleyeyim sana. Çiftçinin elinden 10 Tl ye çıkıyor. Aracı 10 tl ye alıp tüccara 30 Tl ye veriyor. Tüccar 58 e satıyor. Şimdi 10 tl ye alacak, aracı 28 tl ye verecek tüccar 55 e satacak. Tüketici 2-3 Tl indirim ile alacak
Türkiye’de KDV oranları nedeni ile raftaki fiyatların düşeceğine inanmıyorum. Çünkü dolar düşünce düşmedi bilakis artış devam etti. Maliyeti etkileyen diğer faktörlerde de düşüş olmadığı sürece fiyatlar düşmez.
Ama yeni alınan ürünün yeni fiyatı oluşturulurken, KDV oranı kadar etiket fiyatı etkilenecektir. 😎
@betterböcek Evet. Elektrik, doğal gaz, yakıt, nakliye ve ücret artışları nedeniyle maliyetler de haliyle doğal olarak artıyor. Maliyet+kâr= satış fiyatı Normalde olmadı gereken bu aslında.
Fırsatçılar ise maliyet artmasa da enflasyon daha da yükselecek, yeni ütünü daha da pahalıya alabilirim endişesi ile kâr marjını iki ile çarpıyorlar. Bunun da farkındayım. El insaf değilmi.
Bunun partiyle ilgisi yok , maliyetle de ilgisi yok. Enerji fiyatları tüm dünyada arttı evet ama diğer herşeydeki fiyat artışı suni. Bir haftada herşeyin fiyatını 2-3 katına çıkardılar, dolar yükseliyor dediler dolar düştü fiyatlar artmaya devam ediyor. Her hafta fiyatlara yeni artışlar geliyor. Kasımda 400 bin olan ev aralıkta 900 bin oldu şimdi ilanda 1200 olan eve emlakçıyla aratıyorsun müşteri çıktı diye adam diyor vazgeçtim 1600 istiyorum diyor ev sahibi. Bir arkadaşım fiyatta anlaşmış harçları tapuya ödemiş adam tapuya gelmemiş ev sahibi, vazgeçtim demiş fiyatı arttırmış. İnsanımız çok pis fırsatçı. Bu durumu tetikleyenler var tabi amaç belli. Piyasa ile oynuyorlar. Eskiden de yaparlarmış yağlar tüpler karaborsaymış saklıyorlarmış mahsus fiyat artsın diye
Bununda çözümü basit, aldığın ürüne yüzde 10 dan fazla kâr Koyanin dükkanını kapatırım dersin olur biter. Dünyanın hiçbir yerinde enerji yükselmedi. Kardeşim Almanya'da yaşıyor yüzde 15 indirim yapmışlar elektriğe. Market fiyatları zaten Almanya'da bedavadan bile daha ucuz. Ama bizim millet koyun olmaya alışmış artık yapacak bişey yok
Fakat şunu da anlamak lazım, ürünlerdeki fiyatların yükseliş sebebi KDV değil, enflasyon. Bu sebeple ürünlerin fiyatı düşmeyebilir bile. Veya düşse bile kısa süre sonra tekrar yükselir. Bunlar geçici çözüm.
107, 5 liraya aldığı yağı yüzde otuz karla 139,75 liraya satar, şimdi vergi yüzde 1 olunca yüzde 22 karla yaklaşık aynı kazancı elde edecek, 131,15 liraya satacak vergi yüzde bir olunca
Kira, fatura, işçi masrafları olunca yüzde 8 vergiyle yüzde 30 kardan aşağısı kurtarmaz gıdada, bu kar vergi yüzde bir olunca yaklaşık yüzde 22 ye inecek.