Ben şu an 1200 kirası olan bı dairede oturuyorum ve 1 senelik sözleşmem bu ay bitti. Tekrar sözleşme yapacak Emlakçı dedi ki kira 1.800 oldu direk 600 lira zam koydu gerçekten çok sinirlendirdi bu durum beni. İnternetten araştırdığımda ev sahipleri en fazla yüzde 17 zam yapabilirmis bu da benim evimin kirası aşağı yukarı 1400 olması gerek demek. Bana bı fikir verin ben nasıl bı yol izlemeliyim? Şu an evden çıkamam öğrenciyim durumum da yok.
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
+1 yılkontrat olayına gırecegım ama 1 yıllık yapılıyor.
çirkefleşmeye gerek yok adam derfdı buna akıl vermısler bunu cıkarsan su kıra verırsın dıye.
anlayacagın odesende kıra yapsanda boyle aç köpek bir ev sahibi ile 1 ya da 2 yıl daha kavga etmeden kalırsın.
o zamanda yapacagın gunu gunune zam zamanı gelınce % 19 olarak tuik verilerini alıp kıra zammını bankaya yatıracaksın (elden verıyorsanda şikayet et ibine uğraşsın )
sonrası ise ben kanunun uygun gordugu sekılde zammı uygulayıp tarıhımnde yatırdım bunun harıcınde 1 yıllık sure zarfında odeme yapılmayacaktır. yetkılı mahkelere basvurabılır , bunun karsılıgında da kira tespit davası ile mobbing olarak kişisel hak ve hurrıyete dıye davayıda acılacagını avukatım size ilam edecektır dersın.
pekı bunları dedın ne olacak?
senın ibine ev sahibi kalacak kosa kosa emlakcı denen sülüklere gidecek akıl alacak.
ya terbıyesızlık yapar kı avukat ve mahkeme demıssın ondan cekınecektır
bunun harıcınde kıra tespıt davası harıcınde yapacak bırseyı kalmaz sende 1 ya da 2 yıl daha oturursun ama o kırılma noktası oldugu ıcın sonrasında uygun bır yer bul çık.00 Yorumla
En İyi Cevaplar
+1 yılKira sözleşmesinde yüzde kaç zam yapılacağı yazıyor. Onun üstünde yapamaz. Adliye ye git şikayet et. Devlet bedava avukat atıyor zaten. Kiracılardan yana şu an hukuk. Bizim kiracı kirayı sürekli geç yatırıyor diye çıkarmak istedik adam çıkmıyor valla. Bir de memur dövsek devlet memuruna şiddet ten içeri gireriz. En son adam Babama bağrınca ben üstlerine yürüdüm kapıyı örttüler korkularından. Şimdi her ay tıkır tıkır yatırıyor ama çıkmıyor evden hâlâ çünkü hukuk biliyor. Sen zaten mahkemeye versen mahkeme iki yıl sürüyor. mahkeme süresi boyunca da kiracıyı çıkaramaz ev sahibi ceza yer.
00 Yorumla
+1 yılyapamaz o kadar. Tuik verilerine göre zam yapabilir. sen kirayı bankaya yatırıyorsan, kira günü geldiğinde Tuik verilerine göre. bugün açıklanan aylık Tuik verisini 12 ile çarp ve 12 aylık veri miktarı kadar zam artışı yap sonra o parayı kira bedeli zamlı diye not düşerek bankaya yatır, onlar o parayı çekmemiş olsa bile bankadan, seni çıkartamazlar, çünkü sen böyle yaparsan seni kapı dışarı etmelerinin önüne geçmiş olursun, diretirlerse tazminat bile alma hakkın doğar.
05 Yorumla- +1 yıl
Şu an ben ev sahibinin iban numarasina atıyorum kirayı ama
- +1 yıl
kira bedeli diye açıklama bölümüne yazarsın zamlı kira bedeli diye. veya o adamın hangi banka ise oraya gider elden vezneye yatırırsın zamlı kira bedeli diye. kesinlikle o miktarda zam artışı yapamaz. kanunen yapamaz. seni de atamaz. sen kiranı yatırmışsın çünkü resmi rakamlara göre.
- +1 yıl
Tamam gönderirim ama sözleşme yapilacak ve sözleşmede 1800 yazicak kira bedeli için ben orayı imzalarsam her şey biter. Ama sözleşme de yapılmasi gerekir
- +1 yıl
Tüketici hakem heyetine git hemen ve durumu anlat, onlar sana gerekli şeyi söyleyip bazı evraklar verecekler. ve hiç bir şeyi imzalamana gerek yok. bırak onlar dava açsın gerekirse. lakin sen kirayı adamın hesabına zamlı kira olarak yatır ayrıntı bölümüne örneğin % 25 kira zammı diyerek yaparsan, mahkemenin seni kapı dışarı koymasının önüne geçersin. ancak çirkef insanlar bu kişiler belli ki canını sıkacaklar, bir dilekçe ile savcılığa da gidersen, kale duvarı gibi sağlam olursun.
- +1 yıl
Teşekkür ederim
Ev sahiplerin müslüman kesin. 😃
Genelleme yapmayı sevmiyorum mizahi amaçlı dedim. İnsanlar aç gözlü olduğunda din bile etkisiz kalıyor cidden. Yazık gerçekten. Bence yapman gereken açıköğretime geç veya kendi şehrine aldır üniversiteyi çabala. Bir işte çalışıp mesleğinle ilgili bitmeden önce deneyim sahibi ol. Artık bu devirde okumak lüks bir şey. Durumunu anlıyorum.00 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
17
Cevap
42Cevap
+1 yılEn fazla %19 zam yapabilir. Kiranızı düzgün ödüyorsanız ve tahliye taahhütnamesi imzalamadıysanız çıkarmak için çok uğraşır. En güzeli orta bir yol bularak anlaşmakta. Ama emlakçıyla değil direkt kendisi ile görüşmeye çalışın. Evi artık tutmuşsunuz bu yüzden emlakçıyla işiniz kalmamış. Talep edebilirsiniz.
02 Yorumla- +1 yıl
Evet durum o kadar saçma ki emlakcidan ev sahibinin iletişim numarasını istiyoruz ama hiçbir şekilde vermiyo ne yapacağımı şaşırdım
- +1 yıl
Emlakçının kiranın üzerine ekleme yapma ihtimalini göz ardı etmeyin. Bir şekilde görüşün ya da bir avukata danışıp yasal anlamda ilerleyin. Kolay değil öyle akla ziyan zamlar. Kendi kiracılarımdan biliyorum. Ben kirasını ödemeyeni evden çıkaramıyorum ki... Siz öderken nasıl çıkarsınlar.
Sözleşmeni oku neye gore zam yapıyor anlamaya çalış kafasına göre %50 zam yapıyor ise adamin gözünü korkut! Babamın arkadaşı savcıya sordum yasal sınırı geçemezsiniz de 1450tlden 1 tl fazla vermem de yoksa şikayette bulunurum de bak nasıl paşa paşa yeni sözleşme yapıyor 😂
00 Yorumlafırsatçı adiler işte. sen kanuni artışı yapın devletin belirlediği rakamın üzerine çıkmayın dw kabul edwmem bu artışı de. yasal sürecw başvurmaya zorlamayın de. ama dikkat et pislikte olur bu emlakçılar. müge anlıda çok çıkıyo bunlardan... bi yandan evde bak. çok eşyan yoksa arkadaşlarla elele bi 300 500 e araba tutup taşırsınız. 12 ay 600 fazla versen 7200 sadece fazladam zama veriesin...
00 YorumlaMevcut Kira Bedeli: 1.200,00 TL
Kira Artışı Yapılacak Ay: Aralık 2021
TÜFE Kira Artış Oranı: %17,71 (Aralık 2021 döneminde yapılacak kira artışı için TÜİK'in Kasım 2021 TÜFE verisi kullanılmaktadır.)
Kira Artış Tutarı: 212,52 TL
Aylık Yeni Kira Tutarı: 1.412,52 TL
Yasal veriler bunlardır. Eğer sözleşmende özel bir artış oranı yoksa bunun dışında para talep edemez. siz kirayı bu bedel de bankadan yatırın , evde oturmaya devem.00 Yorumla- Para & Ekonomi konusunda 317 cevap paylaştı.
+1 yılInyernette ne okudunuz bilmiyorum fakat %17sozleme icerisinde yapilan zamdir ornegin 3 yillik sozlesmeniz var her yil sozlesme bitene kadar en fazla %17artirabilir mulk sahibi 3 yillik sozkesmeniz bittigi zaman yeni bir sozlesme yaparken yeni piyasa sartlari gecerli olur yani o cevrede yeni kiralar nekadarsa onun ustunde olmaz ayni ya da bir miktar altinda olur umarim anlatabilmisimdir
01 Yorumla
+1 yılMahkemeye vereceğini söyle böyle bir hakkınız yok de.
11 Yorumla- +1 yıl
İhtar çekerim sizi çıkarırım evden diyo
Para & Ekonomi konusunda 687 cevap paylaştı. Kafa tut geri adım atma hiç bir şey olmaz. Onların derdi senin evden çıkıp yeni birisine 2bin liraya itelemek. Evden çıkarsan kaybedersin. Elinde sözleşme var ise o sözleşmenin belli yüzdesinden fazla zam yapamaz. Yani korkma hiç bir şey olmaz. Benim oturduğum sitede burada yaşayan emlakçı bile kendi ev sahibine kafa tutup çıkmadı. Adam evden çıkarıp yeni birisine 5 bin liraya kiraya vermek istemiş.
00 Yorumlaavukata danışsana öğrenci olduğunu söyle ve böyle bi durumla karşı karşıya olduğunu bi fikir alabilirsin ki en başta tabi ki emlakçıyla konusup o kadarı fazla diyip 1400 verebileceğini söyleyebilirsin tabi bunu nazik şekilde yapsan iyi olur :D
00 Yorumla
+1 yılEvsahibi niz %50 zam beklentisi var sizden benim bilgim sizin %20 zam yapmaya hakkınız var 1200 Tl kira veriyorsunuz %20 artırımı 1500Tl civarı olabilir size bağlı?
00 YorumlaMerhaba , kanun neyi gerektiriyorsa normalde o yapılmalı. Amma velakin baya uğraştırır adam işine gelmiyorsa çık madem diyebilir. Bence durumunu izah edip az daha düşürmeyi denemelisin.
00 Yorumla
+1 yılOradan çıksan 1400 e aynı ayarda yer bulabilir misin sence? Enflasyon %50 zaten. Normal zam yapmış. Ekonomiyi bu hale getirenlere kız bence.
07 Yorumla- +1 yıl
Belirtilen %17 zam miktarı var bunun üstünde isteyemez biraz mantıklı düşün. Siz böyle düşündükce bizi daha çok somururler.
- +1 yıl
O kesin değil. Hakim o bölgedeki diğer evlerin kiralarına bakar. Eğer kiralar arttıysa tüfe üzerinde zam yapmasına izin verebilir.
- +1 yıl
Türkiye genelinde boşta kiralık ev sayısı çok azaldı. Kiralar çok yükseldi. İstersen biraz kiraları araştır.
- +1 yıl
Özellikle İstanbul'da kiralık ev bulamıyor insanlar. Bir ara emlakçılarda sıra vardı. İnsanlar kiralık ev olursa diye listeye adını yazdırıp sıraya giriyordu.
- +1 yıl
Şöyle düşün bir de. Senin evin var geçen sene 1.200 den kiraya verdin. O sene enflasyon çok yüksek , kiralar çok arttı. Aynı apartmanda yan daire 1800 tl ye kiraya verdi. Sen 1400 den mi vermek istersin. Yoksa tıpa tıp aynı olan dairen için daha düşük mü kira istersin. şu an kiracın çıksa 1400 yerine 1800 e rahatlıkla kiracı bulabilirsin. Seçimini yap bakalım.
Enflasyon oranlari kadar zam yapabilirler. Bunjn disinda zam yapamazlar. Hukiken sen haklisin. Seni cikarip yeni bir kiraciya da veremezler. Gitsjn sikayet etsin
00 Yorumla
+1 yılçıkmayacaksın..
mahkemeye verecek, kapına dayanırsa da polisi arayacaksın..
ayrıca iki ay öncesinden haber vermesi gerekiyordu çıkarması için, sözleşmen otomatikman bir sene daha uzadı..
hiç sıkma canını..10 YorumlaŞöyle bir şey sene de sadece kiranın %10 kadar zam yapabiliyor diye biliyorum yani 120 TL tüketici haklarına başvur verdiğini de geri alırsın fazla olanı
00 Yorumla
+1 yılPatronundan zam iste
00 YorumlaTefe tüfeye göre zam yapılır öyle kafasına göre yapamaz ben her yıl 100 150 TL arası yapıyorum kıracıda memnun bende
00 Yorumla
+1 yılKira sözleşmesi bu yerde önemli daha sözleşmede belirtilen tarihe kadar varsa mahkemeye vere bilirsin
00 Yorumla
+1 yılEkonominin durumundan yararlanan insanlara çok sinir oluyorum. Bu yıl 1800 olan seneye kaç olur.🤦🏻♀️
00 Yorumla
+1 yılKira sözlesmeniz var ise mahkemeye basvurun. Eger evinizde herhangi bir tadilat yenilik yapilmadiysa böyle bir kira artisi söz konusu olamaz.
02 Yorumla- +1 yıl
Olur hemde oyle olurki uzerine birde mahkeme masraflarini odersiniz bakin hanfendi diyorki sozkesme tarihi gecen ay doldu diyor yeni sozkesme sartlari gecerlidir mahkemeye gittiginde mahkeme bilir kisi atar bilur kisi ev kiralarini bulundugu semtte kac lira oldugunu belurler emlakcilar odasindan. ve muhendisler ve mutahitler odasindan orada bulundugu mahallede ev kiralari 1800 ve uzeri cikarsa ona gore karar cikar burada hanfendinin yapmasi gereken orta yolu bulup anlasmasidir
- +1 yıl
@priwateman ""Kira sözlesmeniz var ise mahkemeye basvurun."
+1 yılTuketici haklarina danis bence kafasina gore zam yapamaz o emlakciya da ne oluyorsa evi tutmusun emlakviyla bir isin yok ki...
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılYüzde 19.8 ile çarp
ve direk mal sahibinin hesabına yatır
emlakçıyım ben
19.8 bu ay
sana noterden ihtar çekmediği için kabul görmüş sayılır01 Yorumla- +1 yıl
İhtar çekerim diyor bize yeni sozlesme yapılacak ama daha imzalamadim çünkü kirayı 1800 den gosteriyo
yazık üzüldüm buna devlet el atmalı artık şu kira meselelerine
00 YorumlaO ite söyle buna hakkin yok
En fazla %20 koyabilir00 YorumlaPara & Ekonomi konusunda 439 cevap paylaştı. alın evinizi basınıza çalın :D demeniz lazım
su an kime saplayabiliriz derdindeler00 Yorumla
+1 yılSen sözleşmeye uy boş ver o bunağı geri adım atmazsan hiçbir şey yapamaz
00 YorumlaPara & Ekonomi konusunda 405 cevap paylaştı. tekrar sözleşme yapacak iseniz yapabilir anlaşmaya çalış bence
durumum yok o kadar de ortada buluşmaya çalış00 Yorumla
+1 yılTüfe hesabından zam yapılması gerektiğini söyle yoksa şikayet edeceğini söyle bak gör ne oluyor.
00 YorumlaPolise başvur kanuna aykırı zam yaptıkları için tazminat bile alabilirsin
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılŞikayetçi ol bu fırsatçılıktan dolayı iyi ceza alır
02 Yorumla- +1 yıl
Şikayetçi olmak için herhangi bir ücret ödemem gerekiyor mu acaba avukat tutma gibi
Cevap sahibi+1 yılbir arkadaşınla ortak eve gir ama çıkarken bir kurnazlık yap senden başka kimse tutamasın madem böyle ev sahibi böyle muamele
- Para & Ekonomi konusunda 356 cevap paylaştı.
+1 yılBir tane avukatla görüştüğünü ve max %17 zam yapabileceğini söyle kabul etmezse şikayet edeceğini söyle
00 Yorumla Normalde böyle bir şey yapamaz. İş mahkemeye uzarsa sen kazanırsın zaten. Ama bu işlerde sindirme olayı çok olur sürekli arayıp rahatsız eder. Geçmiş olsun şimdiden.
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılEvden çıkma TÜFE oranından daha fazla zam yapamaz eğer ısrar ederse şikayet edeceğini söyle
00 YorumlaTefe Tüfe oranından fazla yapma zam yasalar kiracılardan yana
00 Yorumla
+1 yılGenel olarak yildan yila yapan bi sey bu bunu yaparkende belli bi yil sozlesme yapiosun die sanirium
00 Yorumla
+1 yılYok enflasyon oranı neyse veya konrtatta yüzde kaç yazılıysa o kadar zam yapılır
00 Yorumla- Para & Ekonomi konusunda 1,2b cevap paylaştı.
+1 yılHangi şehirde bu uygulama
00 Yorumla Yazık ya. Grldiğimiz hale bak
00 Yorumla
+1 yılMillet yakında sokakta yatacak demedi deme
00 Yorumlabence söyle belki vicdanı olsa bir yardımı olur
00 Yorumla
+1 yılSuç duyurusunda bulunabilirsin bu yasal değil
00 YorumlaYuh ya insanlar kafayı yemiş olmalı 🤦🏼♀️
00 YorumlaAraştırdığın şeyi söylesene
00 Yorumlasözlşmen var yapmaz ölye
00 Yorumla- Para & Ekonomi konusunda 831 cevap paylaştı.
+1 yılŞu dönemde okumakta zor valla. Kyk başvurusu yap
00 Yorumla Enflasyon oranında zam yapılması gerek
03 Yorumla- +1 yıl
Dostum insanlari yanlis yonlendirmeyin sozlesme bitmis yeni sozlesme demek yeni sartlar demektir sozkesme icerisinde yenileme yapilmiyor
Gizli Üye(25-29)+1 yılDurumun olmadığını anlat belki vazgeçer
00 YorumlaEmlakçina tefe tüfe denen bisey var de o anlar👍
00 Yorumla
+1 yılşikayet et gitsin yaw
00 Yorumla
+1 yılParam yok de
00 Yorumla
+1 yılSen nekar fazla verecegini soyle baska veremem de
00 Yorumla
+1 yılMillet yandı
00 Yorumla
+1 yılyuh artık ya
00 Yorumla- Para & Ekonomi konusunda 2,5b cevap paylaştı.
+1 yılAyıp ya günah
00 Yorumla Çok fazla artış yapıldığını söyle
00 Yorumla
+1 yılDava aç
00 Yorumla- Para & Ekonomi konusunda 804 cevap paylaştı.
+1 yılÇokmuş be ya ne bu.
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılİtiraz et bence
00 Yorumlamahkemeye ver
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılDava et
00 Yorumla
Devamını Gör(44)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
Ana Sayfa > Para & Ekonomi > Sorular > Ev kirama bir anda 600 lira zam yapılmak isteniyor ve durumum yok, ne demem lazım?
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım