Ben yaratıcılığın doğuştan gelen bir yetenek olduğuna inananlardanım. Yani bu yetiyi herhangi bir şeyin körelteceğine veya geliştireceğine inanmıyorum. Bir insan yaratıcıdır veya değildir. Kitap okumak bir insanın ufkunu genişletebilir veya perspektifini değiştirebilir veya tam tersini de yapabilir ama bu bir insanın yaratıcılığına etki etmez. İyi olduğuna dair genel kabul görmüş bütün klasik eserleri okuyan bir insan günlük yaşantısında yine aynı şeyleri yapmaya devam edebilir. Kitap okumak size daha iyi bir kitap yazma yeteneği kazandırmaz. Bu kadar sığ değildir kitabın olayı. Kitap okumak size sadece farklı fikirleri duyguları lanse eder. Bu lansmanda sizin çıkarımınız sizin aldıklarınız önemlidir. Artık daha iyi bir yazar mı olursunuz, daha iyi bir şarkıcı mı olursunuz veya zanaatkâr bir insan mı olursunuz bilemem ama kitap size doğrudan etki eden bir eser değildir.
Ben çok inanmıyorum. Kendimden örnek vermem gerekirse, okuma alışkanlığını hep kazanmak istedim. Hep sıkıldım bıraktım.. Bitirdiğim kitap iki tanedir. İnsan hayallerini şekillendirsin bir şekilde o yaratıcılığa daha doğrusu, oluşumu şekillendirmeyi başarıyor..
Bilgi su gibidir. Gerekli gereksiz şeyler öğreniyoruz gibi gelebilir ama en olmadık yerde çağrışım yapar, bakış açınızı etkiler, örnek oluşturur.. Akacak yol bulur yani
O yüzden kitap okumak konusunun insan için tartışılavak bir tarafı bence yoktur.
Ne kadar çok okursak, bilgimizi o kadar iyi geliştirebilir ve genişletebiliriz. Yeni fikirlere açık olabilir ve yeni şeyleri anlayabiliriz. Okumak, okuyucu zihnindeki resmi manipüle ederken kelimelerin belirli bir görüntüyü tanımlamasına izin vererek hayal gücü pratiği yapmamıza yardımcı olacaktır.
Okuyan insanın vizyonu farklıdır. Olaylara daha geniş perspektif ile bakar ve böyle bir insanın yaratıcı olmama ihtimali yoktur tabii ki. Amaaa görseldeki şarjını uzatma konusunda itirazım var çünkü ben kitap değil makale okurum, köşe yazısı okurum ve bunu telefondan yaparım. O yüzden okumanın sarjima olumlu yönde bir etkisi yok.
Kitap okuyan insanlar elbette daha yaratıcıdır.. Çok okudukları için anlama konusunda iyi olurlar. Hayal dünyaları gelişmiş olabilir. Ayrıca olaylara birçok farklı açıdan bakabilirler..
Sadece okumanın yaratıcılığı arttırdığını düşünmüyorum ama. Kitap okumak kadar düşünmek, hayal etmek de etkili. Yoksa pek çok yazar yaratıcılık konsunda geri planda kalırdı
mesele sadece yazıyı okumak olursa bir anlamı yok ancak manayı okuyabilen yazılanı manaya dönüştürebilen insanlar fark oluşturuyor bu gerçek. Bakış açısı genişliyor
Okuyan ayrı okumayan ayrı hirbo ama okuyan bir adım önde.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Gerici bir yaklasim, bilgilerin kitaplar araci ile paylasildigi 1980 öncesi yillarda yasamiyoruz, delinin biri bir kuyuya bir tas atiyor, yil 2022 akillilari kuyudan cikaramiyor...