Yanlış anlaşılma olsun istemiyorum. Şairler de yazarlar da hayalgücü geniş ve zekidir. Kelimelerle oynamak bu kelimelerden sanat eserleri çıkartmak geniş hayal gücü ve zeka gerektirir. Lakin hangi grup daha zeki tartışılır.
Şairler çünkü asıl yeteneğin daha az kelimeyle insanları büyülemek olduğunu düşünüyorum. Yazarlar elbette zekilerdi ve geniş bir bakış açıları vardır ama yazarlarda bu 1 se şairlerde 2 diye düşünüyorum. En basitinden herkes roman yazmaya cürret edebilir düşün ki ben bile bunu yapmışım şiir yazmak herkesin harcı değil diyorum
Hayır. Sanat istekle olan bir şey değil yetenek gerektirir. O algıya sahip olmalısın. Buluta bakıp bulut görmekle bulutlara bakıp farklı şeyler görmek bir değildir.
İstemekle başarmak ya da yapabilmek için yeterli olanlara sahip olmak aynı şey değildir. Bir insan iyi şarkı söylemeyi isteyebilir. Harika şarkı yazabilir ama sesi berbatsa yapabileceği tek şey şarkı yazmaya devam etmektir.
Ses terapisi denen bir şey var istenildiğinde şarkı söyleyebilecek sese sahip olabilir insan artık sadece yetenek işi değil bunlar. Yani o bir insan iyi şarkı söylemek istiyorsa bunu yapay yollarla dahi olsa yapabilir. Ha şu da var bunu yapabilmesi istemesine bağlıydı. Mükemmel bir sesin var ve sen şarkı söylemekten nefret ediyorsan ya da sevmiyorsan yapmazsın yeteneğinin bir anlamı kalmaz bu durumda.
İstenilen şarkıyı söylemek için değil kişinin ses tellerindeki hasarları onarmak, sesini iyileştirmeye yönelik bir şey. Sesini baştan yaratmıyorlar. Anlayacağın bu bir yetenek işi. Ya o şeyle yaratılırsın. Ya o şeyle yaratılırsın. Ben burada şarkı söylemekten nefret etmek vesaire demedim sana. Dikkatini çekerim ki sana Harika şarkı söyleyen birini düşün. Birde bunu arzulayan ama o sese sahip olamayan birini. Benimkilere bakıldığında senin dediklerin o kadar saçma ve anlamsız ki.
Dümdüz bir yoldasın ve ben sana daha kıza bir yol var ordan gidelim diyorum ama sen diyorsunki hayır ben bildiğim yoldan gideceğim sen bilirn sorun ortak karara varacağımız bir soru değil belli ki
Şairler anlık bir hevesle, yoğun duygular ile mükemmel şeyler çıkarabilirler, bunu zekilik olarak görenler olacaktır. Fakat düşünsene koskoca bir kitap yazıyorsun, kurguluyorsun, sayfalara kendini veriyorsun. Betimlemeler, tasvirler, planlamalar. Bence yazalar daha zeki.
Bir şairin kullandığı imgeler bir romana ağır gelir, fakat güzel bir romandaki veya roman serisindeki akışı da şiirde yakalamak mümkün mü onu da bilmiyorum. Biri Arap atı, öteki İngiliz atı gibi. Koştukları mesafeler ve hız rekorları kendi kulvarlarında değerlendirilmeli.
Sadece Dostoyevski'yi ya da George Orwell 'i bile düşününce haliyle yazarlar. Zaten genelde şairler olanı yazar, hisleri ya da olayları yazar pek bir şey hayal etmek zorunda kalmazlar istisnalar tabii ki olabilir.
Yoo hak ettin yanlış bir şey çünkü ben bir yazar ruhlu biri olarak dün seni kendi oyununda defalarca yenerek şairlerden daha zeki olduğumuzu kanıtladım.
En İyi Cevaplar