Valla bir bayan mühendis tanımıştım. Pek çok tanıdımda ondan örnek vermek isterim. Hakikaten mühendisdi... Bakınca sorunu anlayabilecek ve çözüm üretebilecek zekada bir kızdı. Yani az daha olsa ben kadar zekası var diyebilirim :D Bosnalı. Savaş görmüş, bombalar patlarken yıllarca evin bir kısmında korkarak kalmış biri. Yani zamanında zor günler geçirmiş.
Ama yine de onca şeye rağmen hiç "türk kızı" nazı, kaprisi, edası yoktu. Bilgisayar mühendisi bu, inşaat/çevre mühendisliğini 2ye katlar, ezik ezik ezikler böbürlenmek isterse. Ama al karşına konuş ha, sohbet et... Mühendis falan demezsin. Öyle mütevazi iyi biri... "İnsan" yahu herşeyden önce. Böyle "ben bayanım, ben kızım, ben mühendisim" diye bas bas bağırmıyor. Mühendis olduğunu söylediğinde de yadırganmıyor. Çirkin biri de değil, güzel. Öyle mühendisleri görmek isteriz hep, hiç de yadırgamayız... Mühendisliği olmasa da, dişi olmaya çalışmaktan önce insan olabilmiş bir kere. Oda yeter... Mesela bir "program mimarı" ona çıkma teklif etse "peşime düştü çıkma teklif ettiler bana" diye olay haline getirmez diye düşünüyorum...
Bende Türkiyenin ilk 4-5 üniversitesinden birinde bilgisayar mühendisliği okudum. Sınıf mevcudu 70 kişiydi. Mühendis diyebileceğim kişi adedi 7. Yani en iyi üniversitede okumak, diploma almak o kişiyi mühendis yapmaz. Mühendislik farklı bir boyut. Sorunu algılayabilme ve çözebilme yetisi...
"yattığın odanın statık hesabını yapıyorum biraz saygı lütfen" falan demişsin. Sen mi yaptın o apartmanı? Yoo. Daha stajın bitmemiş kız! Sanki büyük işler yapmış gibi konuşuyorsun. Kimseye şu dersi almış diye saygı duyulması gerekmez. Ailen okutabilmiş iyi hoş da bu senin bir meziyetin değil. Önce koca koca evleri dik, inşaat mühendisliğinde yeni çığırlar aç, yeni teknikler geliştir, ortaya koy, çalış. Merak etme o zaman "bana saygı duyun" diye ağlamana gerek kalmadan insanlar sana saygı duyar zaten.
Şu halinle bir mühendisden çok mühendis olamamış, bunun ağırlığı ile eziklenmiş birine benziyorsun. Aldığın/alacağın o diploma hiç bir şeyi ifade etmez. Sadece sana o işi yapman içn yetki verir.
İnsanın gücü yaptıklarındadır. Sen ne yaptın insanların yararına dokunacak? Ne katkın oldu insanlığa? Hiç... O zaman gücün kadar konuş... Yada git önce dersine iyi çalış, sonra işini iyi yap... Kolay gelsin.70 Yorumla
+1 yılbence en güzelini yapıyorsun... sana ihtiyac var bu dönemde... neden biliyor musun? diğer bayanlar da senden esinlenecek... benim makine teknikerliği okuduğum yıllarda 45 kişilik sınıfta 3 bayan vardı... birisinin ailesi (anlamıyorlar ya) kalkıp da bisiklet tamirciliği için mi gittin oraya demişler... aferin... tebrik ediyorum seni...
30 Yorumla
senin mühendis olmanla alakalı bi durum değil, her stajyerin başına gelen şeyler bunlar. mühendis olman kıçını kaldıran birşey olmasın dikkat et; senden yani bizden çok var;)
ayrıca, topuklu giy ben de çok seviyorum ve giyiyorum.
şantiye stajı yaparken giyme ama ortalıkta mal mal gezinirsin. onca kişiye malzeme çıkarırsın. tamam dikkat çekmek hoşuna gidiyor olabilir ama o insanlarla yalnız kaldığında kendini tecavüze uğrayacak gibi hissedebilirsin.
emirlerini dinleyecek ve uygulayacak elemanlar yerine, götüne başına bakan insanlar oluşturursun ki bu bir mühendisin isteyebileceği birşey değil.00 Yorumla
+1 yılO kadar böceğin arasında bir çiçeksin.Ender bulunan insansın.Demekki şu anda bulunduğun konumunu hayal eden hemcinslerin var.Hayatında başarılar.
21 Yorumla
Soran+1 yılteşekkurler canım...
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
16Cevap
Türkiyede sistem böyle. kadın : çocuğa bakar cahildir birşey bilmez yemek yapar temizlik yapar
Erkek : herşey erkekdir parayı o kazanır evi o yürütür o eder o yapar o nederse odur evdeki ilk ve tek söz onundur vs.
Bence iyide yapıyorsun boşver sana takanları. sen istedikten sonra en iyisi bile olursun. ama şunuda söylemek isterim hiç mütevazı biri değilsin. bu ilerde başına çok dertler açar.
'Türkiyenin belkide en iyi üniversitesinde okuyorum ego tatmini yapmıyorum gayet de başarılıyım lütfen kimse çatlamasın zaten yeterince de beğenilen birisiyim'
'inşaat mühendisleri peşime düştü resmen,mimar ckma teklıfı ettı falan,zor kurtuldum oradan'
'insanların kafasındaki inşaat yani civil engineering diğer adı medeniyet mühendisi olan dünyanın ilk mühendisliği kabul edilen bir branşta okuyorum'
aklımda olan 2-3 bilginin sözünü söyliyeyim dedim :)
Boş kafalı insanla mütevazı insanı birbirinden ayırmak kolaydır, birinciler hep kendilerinden bahseder. (La Bruyere)
Birisi saadetiyle veya faziletiyle övünüyor, böbürleniyorsa, onda bunun ikisi de yok demektir. (Hermann Hesse)
Yaptığını öven, yaptığını yıkar. (Shakespere)21 Yorumla- +1 yıl
ürkiyede sistem böyle. kadın : çocuğa bakar cahildir birşey bilmez yemek yapar temizlik yapar
Erkek : herşey erkekdir parayı o kazanır evi o yürütür o eder o yapar o nederse odur evdeki ilk ve tek söz onundur vs.
yani böyle derken bu sistemi destekliyorum gibi bir mana çıkmasın aksine bu sisteme karşıyım..
ve böyle insanları cahil olarak tanımlıyorum..
Ben seni anlayamıyorum.Güncellemelerine bakıyorum.
1)Türkiye'de en iyi üniversite de okuyorum,kimse çatlamasın beğenilen birisiyim
1)Ego tatmini yapmıyorum AMA gayet başarılıyım
2)İnşaat mühendisi demek coverse ile gezinen değil AMA giyinmeyi çok iyi biliyorum,konuşmayı da
3)Bulunmaz hint kumaşı da değilim
vs vs
Egon tavan yapmış durumda.Soruna gelince,gidersen şantiyede giyersen bakarlar.Senin de bundan şikayet etmeye hakkın olmaz.Ofis ortamı olur,herkes senin gibi olur o zaman sorun olmaz.
Sen daha yolun başındasın.Şimdiden bunları kafaya taktıysan yol yakınken dön.Mühendislik gönül işi,başka şeylerle uğraşmayı kaldırmaz.Şahsen ben isterdim,çevremde böyle hoş hatunlar olsun,giysinler topukluları,etekleri dolaşsınlar.Sonuç satisfaction klibine benzer.
Sonuç olarak,senin durumun çok güzelim alt mesajı verip beni kimse beğenmiyor diye sormaya benziyor. Senin okuduğun,çalışacağın bölümün şartları belliyken,neden böyle diye yakınıyorsun.Gizliden kendini övmeye çalışıyorsun.Üzüldüm.64 Yorumla
Soran+1 yılgüncelleme sebebi ise kıskanç kızlar yoksa yazmazdım bunları emin ol kapak olsun diye yazdım aslında
ben de şantiyelerde çalıştım bir süre, gördüğüm bayan mühendislerin tamamı kadınlığını unutmuş erkek modunda tipler gibi görünüyorlardı. Senin gibi biri olsaydı eminim çok ilgi görür çok konuşulurdu.Ancak, bence sen sosyal hayatınla iş hayatını birbirine karıştırma. Şantiyede çalışan işçilerin erkek olacağı için, sende onların şefi konumunda olacağın için, doğru olan onlara yakın olmandır makul düzeyde tabiki. Makyajlı süslü püslü olursan gerekli yakınlığı kuramayacağın için onları yönetemezsin. Birazda olsa onlara benzemelisin.(gördüğüm o kadar bayan mühendis hata ediyor olamaz) Şantiyeden çıkınca istediğin gibi yaşayabilirsin tabiki. Herşey gönlünce olsun yinede...
30 Yorumla
+1 yılBen de bir mühendis adayı olarak kadınların mühendislik okumasını garipsiyorum. Şu an beni cinsiyetçi, kadın düşmanı ve ayrımcılık yapan biri olarak algılaman doğal ama Psikoloji, Sosyoloji, Fen Öğretmenliği gibi mühendislik bölümlerine kıyasla softcore bölümler varken neden illa mühendislik? Ben kendi ayaklarım üzerinde durmak istiyorum, elimde sağlam işim olsun, kariyer yapmak istiyorum, elime yüklü miktarda para geçsin, mekanik, malzeme, akışkanlar ve matematik benim tutkum, küçüklüğümden beri yaratıcıydım, hep tasarım yapıyordum diyorsan benim diyeceğim hiçbir şey yok. Ben sanırım bir insanın isteyerek mühendislik okuyabileceğime inanmıyorum belki de. Tamam üniversiteler ilim irfan yuvası ama bir kızsam hele ki güzel bir kızsam daha az emek sarfedeceğim bir bölüm seçer, dört senede süper eğlenirim, gezer tozarım. Hem erkek de değilim, düzen kurmama gerek yok. Oh ne ala. Benimki tam Türk mantığı ve yanlış ama ben böyle bakıyorum olaya.
213 Yorumla- +1 yıl
Kahlo senden beni anlamanı beklerdim ama... Neyse...
- +1 yıl
Öyle bır yazmışsın kı butun erkek Turk muhendisler bizi dunya standartları üzerine çıkartmış çok başarılı insanlar. Turkıye de kı muhendısler ezberlcılıkten başka nedır...
Sözlerınde ironı aradım bulamadım..
Ama eksılemedım henuz.. - +1 yıl
hocam seni artıya gecirmek boynumun borcu olsu direk +1 ( hep feminist dayanısması olacak değilya)
- +1 yıl
Yanlış anlaşılmış sözlerim. Ben Türkiye'de okumuyorum. Ben bir kadın olsam, hele ki güzel bir kadım olsam mühendislik okumam. Ayrıca mühendislik okumamın doğal ve isteyerek verilen bir karar olduğunu düşünmüyorum. Çünkü üniversitede eğlenceden çok, çalışmakla geçiyor günlerimiz. Üniversitelerin kadınların bir eli yağda, diğer elleri balda. Etrafında fırıl fırıl erkekler, ortamlar ve içki gırla, yakışıklı çocuk desen anında, müthiş bir hayata sahipler.
- +1 yıl
femınıstlıkle ne alaksı var bunun. Femınıst olsak bız erkelerden daha ıyı muhendıs oluruz gıbı bır yaklaşım olurdu yorumlarda..
- +1 yıl
Okuduktan sonra, sürekli kendini geliştireceksin, çalışacaksın, yükseleceksin... Çalış babam çalış. Çalışmama opsiyonun varken niye kullanmaz ki bir insan?
- +1 yıl
O zman bak bu arkada gıbı uzun topukları gıyer mınıyı gıyer çar çabukta yukselır bır kadın. Cınsellıgının arkasına saklamadan çalışıp başaran kadında bundan tatmın oluyordur..
- +1 yıl
E tamam, çok doğrusun, görüş ayrılığımız ne o zaman?
- +1 yıl
Ben zaten senı tam anladıgımı ılk yorumumda soyledım ya eksı vermedım. Eksık yamışsın başta ondan senı yanlış algılayıp eksı verıyorlar:))
- +1 yıl
İlk iki cümleyi okuyup geçen basar eksiyi tabii :)
Kadın mühendisler olsun tabii bence çünkü kadının olduğu yerde erkekler de kendilerine, konuşmalarına bir çeki düzen veriyorlar. Ben de mühendisiyim, şantiyede pek üstüme başıma özenmem çünkü toz toprak içindesin, bir de gerek yok yani insan üşeniyor. Ama sivilde en iyi şekilde giyinmeye çalışırım. Bir de (gerçi inşaatta yine genelde şehir içindesin ama) mesela madene dekolteyle giren bir stajyer kız arkadaş vardı, diğer arkadaşlar onu uyarmıştı "iş kazasına sebep olacaksın" diye:) Çünkü sonuçta çalışanların çoğu erkek ve dikkatleri kolay dağılıyor.
Kısacası istediğin gibi giyin, makyaj yap böylece diğer çalışanlar da kendilerine bir çeki düzen verirler yanında. Ama işçilerin yanında aşırıya kaçmamanı tavsiye ederim.00 YorumlaBenim hep okumak isteyipte okuyamadığım bölümde okuyorsun. Ama gerçek bir mühendisin sergilemesi gereken tavırdan ziyade mankenim, bulunmaz hint kumaşıyım tavırlarındasın. Seni beğenmeleri, sana çıkma teklif etmeleri, gözlerin üzerinde olması kesinlikle başını döndürmüş senin. Gayet normal bir topik açıp 'Staj yaptığım yerde erkeklerin gözleri üzerimde. Ne yapmalıyım?' tarzı bir topik açabilirdin pekala. Okulu bitirip mühendis ünvanı alabilirsin ama mühendis ruhu taşıman için daha 40 fırın ekmek yemen lazım. Görünen bu..
10 Yorumla
+1 yılAynen o istemeyen grup büyük bir ihtimal geri kalmış sınıftan oluşmuştur.Bencede toplumumuzda değer gören sınıflardan biri olan mühendislik sınıfında'da bayan arakdaşlarımızı bol bol görmek istiyoruz... =)
12 Yorumla
Soran+1 yılaynen ama bakımlı olunca insanlar kıskanıyor orası ayrı
- +1 yıl
Yollar da düzgündür ve güzeldir, ama altından ne kanalizasyonlar geçer.
+1 yılNeden eksilendiğimi anlamıyorum... Kezbanlar iş başında yine.
14 Yorumla
Soran+1 yılben eksimedim seni valla eksileyenler kezban sanırsam
- +1 yıl
Sana bölümünde başarılar dilerim. Sen gerçekten seviyorsun bölümünü, yazdıklarından öyle anlaşılıyor. Ayrıca Strength of Materials, Statics ve Mechanics zor dersler değil, hava basma millete :)
Soran+1 yılteşekkurler ...statik dersi zor değil tabi ama devam dersleri mukavmet1 mukavemet2 dinamik dersleri sanırsam unv.hazırlanıyorsun umarım meslekdaş oluruz kaliteli mühendis olup burada öten vede kıskananlar belki ilerde yaptığımız konutlarda yaşar,yada çalışır ;D
- +1 yıl
Ben İnşaat okumuyorum, ÖSS'ye de hazırlanmıyorum :) Farklı kulvardayız.
+1 yılen iyisini yapmış inşaat mühendisliği çok güzel bi meslek başkalarını takma topuklu uygun olmayabilir biraz ama makyajını yap tabi :)
14 Yorumla
Soran+1 yılteşekkurler tatlm kız dediğn senin gbl anlar halden başkaları kudurdu ama...
- +1 yıl
rica ederim istediğini giyceksin tabi ama yinede dikkat etmeni öneririm :)
Soran+1 yılhaklısın canım dikkat etmeye çalışıyorum
- +1 yıl
en iyisi :)
Yazdıklarını okurken ben de seninle beraber eğlendim doğrusu :) Ama başına gelenlerin meslekle alakası yok aslında.Ben de mühendisim ama hiç öyle şeyler yaşamıyorum.Demek ki çevreme verdiğim enerjiden dolayı insanlar bana saygısızlık yapamıyorlar.Sen de rahatsız oluyorsan bunlardan kendi davranışlarını gözden geçir derim.
20 Yorumlacanım bende mühendisim , makine mühendisliğine kadar okuyan arkadaşlarım da var ama sen biraz kendi kendini yiyerek besleniyorsun.hatta bıraksak başkalarını da yiyerek besleneceksin..sakin ol biz mühendisler kendimize amele diyoruz sen tavan topuk üzerinde durabilecek miyim diye stres ediyorsun...bence kıskançlık krizine giren o kız değil sen egonu besleyecek insan arıyorsun
34 Yorumla- +1 yıl
"Türkiyenin belkide en iyi üniversitesinde okuyorum"
"ego tatmini yapmıyorum "
"gayet de başarılıyım "
"yeterince de beğenilen birisiyim"
"giyinmeyi de çok iyi biliyorum konuşmayı da"
"insanların kafasındaki inşaat yani civil engineering diğer adı medeniyet mühendisi olan dünyanın ilk mühendisliği kabul edilen bir branşta okuyorum "
aferin pekiyi otur - +1 yıl
Şantiyede o devasa topukları giymeyi denesin ya bırak ne olacak görsün :)))
Soran+1 yılokuma özürlüsün heralde şantiyede çıkartıyorum topukları yazdım insan okuma özürlü olmasın ya
- Kızlar Bir Adım Öne konusunda 944 cevap paylaştı.
+1 yılOh tanrımm çok guzelım...
İnsan bıraz nerde ne gıyecegını bılır..51 Yorumla- +1 yıl
Guncellemen dahada absurd.. O hesapları yaparken nasıl gıyınılır nerde ne yapılır bunlarıda ögrenmen gerekırdı.. hatan burda. Belkı de senı kolay av gıbı goruyor olmasınlar bır yerde hata yapıyorsun ama nerde acaba.. Kıskanlıkla alaksı yok bunlarında..
Gizli Üye(30-35)+1 yılBayan mühendis on numara olur yadırgamak anlamsız bak hemcinslerin seni nasıl kıskanmış :D çıkma teklifleri asılmalar da her sektörde olur kafana takma başarılar
11 Yorumla
Soran+1 yılteşekkurler
Gizli Üye(36-45)+1 yılbenim üzüntüm bu kadar güzelsen inşaatta başına bi iş gelmese bari :D
hani diyosun ya çatlayın, seni çatır çatır orda .. :)
Bayan Mühendisin suçu ne ? xD30 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılBayan mühendis, kız mühendis, dişi mühendis, memeleri olan mühendis. İlginçmiş :). Topuklu giymek, elbise giymek, etek giymek, makyaj yapmak sorun değil. Yalnız da değilsin. Hint kumaşı hele hiç değilsin. Dikkatimi çeken tek konu yazım kurallarına verdiğin önem oldu. Mühendis olacaksın. Ben utandım.
20 Yorumlaevet erkekler bayanlar inşaat elektrik elektronik makine gibi mühendislikleri seçtiğinde kaşar erkek düşkünü gözü ile bakıyor bence de bir bayana pek yakıştığını düşünmüyorum
02 Yorumla- +1 yıl
Ne saçmalık... genelde hep bu kızların çırkın ve bıyıklı oldugu sanılır oysa...
+1 yılO değil de ben hem yazım kurallarını hem de elektromanyetik öğrenebildim. Hayat ne garip.
Neyse, yine de kadın mühendis arkadaşlarım vardır, hemen hemen hepsi de iyi insanlardır. Severim.00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılonu bunu bilmem de, kendisine kadın diyemeyen, kadını da geç mühendis gibi bir meslek ismini kadın mühendis erkek mühendis diye ayıran biri zaten ayrımcılığa müstahaktır.
20 YorumlaKadın mühendis istiyoruz.Mümkünse egosu tavan yapmamışından olsun
22 Yorumlavala sende bi sorun yok milet abaza ve bazı kalıplaşmış öküz düşünceler içerisindele r
10 Yorumla
Gizli Üye(18-24)+1 yılCiao
Bir şeyleri başaramamış insanlara başaranlar hep batıyor. Kadına karşı ataerkil düzel hep karşı zaten.
00 YorumlaŞantiyelerde çalışmak zordur, çalışmayanlar anlayamaz. Gece gündüz, aylarca ev yüzü görmeden, askerlik yapar gibi… Biraz olsun anlayabilmeniz için.
Sadece Şantiyede Çalışanların Anlayabileceği 15 Şey00 Yorumla
Gizli Üye(45 üstü)+1 yılAnnem de kadın mühendis. Mühendis olmak neden yadırgansın ki.
00 Yorumla
+1 yılBence kadınlara çok yakışıyor aşırı havali
00 Yorumla
+1 yılbana da diplomalı tamirci diyorlar
00 Yorumlatürkiyede herşeyi yargılıyoruz
00 Yorumlagörmemişin pipisi olmuş tutmuş koparmış
54 Yorumla
Soran+1 yılsenin kopartacak pipin bile yok heralde onu bile göremedin yazık sana
- +1 yıl
Ahahahaha bu cevabın yorumları bomba olmuş :))
Gizli Üye(36-45)+1 yılsana kabaran bişeyler var benden söylemesi :D
10 Yorumla
Detaylı bilgi

Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Cinsel Yaşam
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar