Mevlana'ya olan bu merakın ilginin nedeni nedir sizce?

Bu bize tuhaf geliyor ama onlar için normal.
Örneğin; Türkiye'den kaç kişi gidip de Peribacalarını geziyor? Efes Harabelerini merak ediyor? Pamukkale'yi gördü?
Uzakdoğu'dan kalkıp geliyorlar. Amerika kıtasından ziyaret ediyorlar. Ama biz daha kendi şehrimizi bile bilmiyoruz. Çünkü bizler koltuğumuzda oturan bir halkız. Gezip görmekten anladığımız mide kültürü.
İçine biraz medeniyet kaçmış, azıcık meraklı olan kişiler bu hayatın geçici olduğunu ve ne kadar görürsek ya da öğrenirsek bir farkımız olacağını biliyor.
Mevlana müzesini son 5 yılda 2 defa gezdim. Orada büyük bir tarih ve kültür var. Bunları görmüyor olmamızın sonucunda "Madonna neden geliyor" diye şaşırmamız çok doğal.
Tüm bunlarda haklı olduğun bir kısım var. Ama unutulmaması gereken önemli şey maddi imkandır. Bu gün hangi memur ya da emekli ailesini alıp 1 hafta 10 gün rahatça gezebiliyor ki. Kaldı ki işçisi, esnafı ne yapsın. Her yıl bir yeri gezip gelin bize anlatın diye teşvik eden ülkeler var. Bizde bırak yurt dışını yurt içinde gezme imkanı kısıtlı.
Ha dersen efendim 4 bin 500 tl yi verip telefon almayı biliyorlar neden gidip bir tarihi mekanı gezmiyorlar ya da kendi şehrini bile gezmiyor dersen oda dediğin gibi bizim kültürsüzlüğümüz.
Ama genele baktığımızda maddi imkansızlıklardan kaynaklıdır diye düşünüyorum.
Iphone örneği ile zaten kendi kendinize yanıt vermişsiniz :)
Polemik yaratmak için değil yazdıklarımızı okuyanlara bir ışık tutmak adına size yanıt vereceğim.
Ucuz uçak biletlerini takip etmek çok önemli. Bugün Istanbul'dan Münih 1900 km. İstanbul'dan mardin ise 1500 km. Fakat dörtte biri fiyatına uçak bileti almak mümkün. Türkiye'de konaklama çok daha ucuz. Ayrıca biraz dikkat ile çok ucuza gezme imkanı var. Yabancı memleketlere giderken pasaport ve vize gibi ek masraflar var.
Hadi onları geçtim. Zengin veya hali vakti yerinde olanlar bile dediklerimi takip etmiyorlar.
Hadi onu da geçtim. Adam kendi şehrindeki güzelliklerin, tarihin eserlerin, kültür yapılarının farkında değil ki.
Bizim içimizde yok bu. İnsanlar Konya denilince akıllarına ilk olarak etli ekmek geliyorsa (Onu bile doğru bilmiyorlar. Konya'nın asıl yemeği fırın kebabıdır) boşuna nefes tüketiyoruz demektir. Maddi imkansızlıklar sadece bahane.
Keşke bu konular hakkında hep tartışılsa daha ne.
Öz eleştirimi yaparım ben tabi ki. İmkansızlıklar içindeyim gidemem diyen parasını çok saçma şekilde harcayan ile gerçekten gidemeyenleri ayırmak lazım.
Boğazına düşkün bir milletiz orası kesin. :D
100 kişi çevirip sorun 99 tanesi
"Bu şehrin neyi meşhur" sorusuna yiyecek örneği verir. :)
Teşekkürler yorum için. :)
Kac senedir konyadayim firin kebabi falan duymadim var yok etli ekmek bamya corbasi
Rica ederim.
Madonna benim kuşağımın sanatçılarından. Like A Prayer'ı ezbere söyleyebiliyorum :)
Mevlana'da bu toprakların önemli bir değeri. Konuda sadece fotografçı hakkında bir fikrim yok ama soruyu sevdiğim için geldim. Sizinle de güzel bir fikir teatisi içine girdik. Keşke bu tür sohbetler daha sık olsa...
@İrinafloew24
Meram'da Hacı Şükrü'de ne yeniyor?
Fırın kebabı ya da kuzu tandır.
Ya genel olarak soyledim meramda haci sukurde cag kebabi olur tandir olur. Ama ben konyaya ait bir yemek değil diyorum.
@İrinafloew24
Hacı Şükrü'de ben hiç cağ kebabı görmedim. Tamam, kuzu tandır tamamen Konya'ya özgü denemez ama öyle incelersek Kayseri'de de bamya çorbası ve hatta etli ekmek var.
Konya'ya gidince yenmesi gereken ilk yemek bence fırın kebabı. İfademi düzeltiyorum.
Konyalimisin ki
Yorum yok @İrinafloew24
Kişisel bilgilerimi paylaşmıyorum.
EİC seçiminiz için teşekkür ederim.
Rica ederim. Ne demek
manyak bunlar yahu. Peygamberimizi merak etmiyorlar Mevlanayı görüyorlar. Orada değerli bir insan olduğuna inanıp şifa bulacaklarını sanıyorlar. Japon bir kızla konuşmuştum uğur getirdiğini düşünüyordu. Belkide bilerek yapıyorlar Mevlanayı överek Hz. Muhammedi unutturmak için kim bilir?
Kadın zaten türbedekilerle aynı yaşta , yaşıtlarını ziyaret ediyor tabi
58 yaşında ^^
He he biturlu buyuyemedi annem 50 yasinda madonna 10 senedir 58 yasinda
Guzel cevap 10 puan
Aşağıda bir arkadaş cvp vermiş yıldırım bey ona katiliyorm
Hangi yorum acaba mühendis hanım?
Ne olursan ol yine gel
Bu sözde Mevlana ile nasıl özdeşleştirildi bilmiyorum. Hiç bir eserinde böyle bir şey yok. ^^
Yanlış hatırlamıyorsam Ebu Said'in kabul ediliyor. :D
Hep öyle biliniyor bilmiyorum 😃
Mevlana kabul etmiyor yani öyle mi :)
Bilmem eder herhalde ^^
Güzel söylenen her söz ona yakıştırılmış ondan kaynaklı her halde.
Olabilir Mevlana çok mütevazı ve hoşgörülü bir insan her nekadar yakın dostu Şems onun kadar hoşgörülü olmasa da o kotu zihniyetli insanlara da hoşgörü ile yaklaşıp insanları utandirirdi
Evet Mevlana'yı bende severim. :)
Hz Muhammed (s. a. v) sen o devrin en hoşgörülü insanidir bende çok severim :)
Teşekkürler Yıldırm bey
rica ederim.
Cevap
21Cevap
ona aşik olmamak mumku mu hakkindaki her seyi ezbere bilirim bir cok siiri ezberimde mesneviyi okuyorum ona ne kadar guzel soz soylense azdir ben mevlanada kayboldum
İster kafir, ister mecusi, ister puta tapan ol, gel!.. Bizim dergahımız ümitsizlik dergahı değildir. Yüz kere tövbeni bozmuş olsan da yine gel!.." Mevlana
Hoşgörü. Geniş düşünceli biri Mevlana. İnsana insan olduğu için değer veren biri. Aşk adamı. Herkes anladı da bir bizim halk anlamadı değerini.
Mevlanadaki anlayış kimde var? Keşke yaşasaydı da iki çift laf edebilseydik diyebileceğimiz çok nadir insanlardan.
emin ol eğer hristiyanların dini islam olsaydı bizim müslümanlara 1000 çekerdi ibadetleri... en iyi müslümanlığı sonradan müslüman olan hristiyanlar yaşıyor...
Türkiyemiz o kadar güzel ki yabancılar da bunun farkında
Orası öyle. İnsanlar 100 yıllık tarihini Dünya' ya pazarlıyor. Bizim elimizde 500 yıllık 1000 yıllık değerler var gelen turist sayısı 3,5 :(
Ne olursan ol gel. Güneş doğmadan gel. Gün aydınlanmadan gel.
Aa ne güzel haber umarım canlı canlı görme imkanımız olur :)
Sözleri aslında..
insanların yüreklerini bence yumuşatıyor..
ve düşündürüyor ondan sanırım
Mevlana nın felsefi bir yanı var o yüzden , ilgi çok
Mevla dünyaya ses getir çok önemli bir kişidir bu yüzden merak ediyorlar...
Hep bunlar amarıkanın oyunları. Yoksa niye gelsin Madonna Gonya'ya..
Belkide Mert alaş davet etmiştir.😂Ben böyle insanlara inanmıyorum genelde. Çıkarcı oluyorlar
Çünkü Mevlana'ya merak duyulmayacak gibi değil, Madonna doğru yolda..
#kadınolmak
Ne olursan ol yine gel demiş Yani tüm dünyaya seslenmiş oyuzden ona gidiyor herkes 😎😂😂
ne olursan ol gel diyen birine kim kayıtsız kalabilir ki ;)
Onlarda biliyo dogru yoluda gencken islerine gelmiyo ancak buruşmuş turp olunca akillarina geliyo islam sevismek kici acik gezmek dururken niye kapansin
tek amaç gündeme gelmek ossuruktan nem kapıp mana çıkarmaya gerek yok
Öğütleri din farketmeden herkese hitap ediyor.
geçen P! nk te foto atmıştı mevlananın sözüyle
Hikayesi çok etkileyici ondan
konyaliyim burada öğrendim 😊
Kız Mert Alaş ne olaysın ha :D 🌺
Mevlana'nın evrensel olması.
Valla ne diyeyim Allah hayr etsin😊
bana hiç inandırıcı gelmiyor bu haber ya:D
Mevlana çok önemli bir insan normal
adiler mevlanayı eşcinsel olarak lanse etmeye çalışıyorlar sebebı bu.
Mevlana ne demişti ne olursaolursan ol yine gel
Tek kelime 7 harf HOŞGÖRÜ
ünlü bir isimin orayı gezmesinden dolayı
Ona sormak lazım
etli ekmek'te yesin
İlginç.
Önemli bir insan
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar