Geçtiğimiz günlerde "Erkek arkadaşınızla birliktesiniz cüzdana ihtiyacınız olmaz" diyen Burcu Esmersoy şimdi de sosyal medyada tepsi görmüştü. Hürriyet yazarı Onur Baştürkle konuşan Esmersoy konuyla ilgili olarak; “O bir ilk buluşma videosu. İlk buluşmada hesabı erkek öder, bu bir görgü kuralıdır. Dünyanın her yerinde böyle. Bunun kadın-erkek eşitliğiyle ne ilgisi var?” diye konuştu. Peki Burcu Esmersoy sizce haklı mı haksız mı?
"İlk buluşmada hesabı erkek öder, bu bir görgü kuralı" diyen Burcu Esmersoy'a katılıyor musunuz?
Ben böyle şeylerin genellenebilir şeyler olduğunu düşünmüyorum. Şöyle ki, ilk defa buluşulacak veya ilk defa sevgili niyetiyle oturulmuş bir masada her insanın farklı olmasından dolayı kaynaklanan sonuçlar doğabilir. Eğer bir kadın, karşı cinsin ödemesi gerektiğine inanan bir insansa zaten onun için ödeyecek bir insanla birlikte olur. Bazı erkekler çok baskın oluyor, 1 lira bile uzatacak olsan kırk yıl bunun muhabbetini yapıyor; yanımdayken kadın elini cebine sokmamalı tarzında. E böyle insan da böyle bir kadınla birlikte olabilir. Kadın, kendisi ödemek istiyorsa, partneri ona saygı duyan; onu zor durumda bırakmamak için yalnızca kendi hesabını ödeyen biri olur. Veya işte kadın baskındır, çok ısrarcıdır. Tüm hesabı o öder. Yani uzatılabilir, tamamen insan kişiliği ve partnerle arasında olan ilişkiyle alakalı bir şey. Ben ilk buluşmamda kendi yediğimi içtiğimi kibar bir dille rica ederek kendim ödedim. Ama kişi farklı görüşlere sahip olabilir, saygı gösterilmeli diye düşünüyorum.
İlk buluşmada ödetmem bile. Lavaboya kalkmasını bekler bir fırsat bulup hallederim. Param yoksa dışarı bile çıkmam. Kimse kimsenin hesabını ödemek zorunda değil. Babamın parasını bile yemeyi bırakalı 12 sene oldu.
Bu konuda görüşünüze katılmıyorum. Birincisi Türkiye'de yaşıyoruz. Bu ülkede bir çiftin hesabını kadının ödemesine normal nazarı ile değil anaaa erkeğe bak bir hesap bile ödeyemiyor gözüyle bakıyorlar. Keşke öyle olmasa ama gerçek bu. Yani kadının çaktırmadan ödeme davranışı aksine erkeğe zarar bile verebilir. Bunu babamla yediğimiz bir yemekte yaşadım. Hesabı ödemeye gittim, görevli adam ben ödüyorken babama bir tuhaf tuhaf baktı. Gözlerinde "neden adam ödemiyor" un şaşkın durgunluğu vardı. Önceden ben de ya ne fark eder ha kadın ha erkek diye düşünürdüm. Ama kadın ödediği zaman erkeğin dışarıdan itibarında bir olumsuz imaj oluşuyor maalesef.
@iştekuzukuzugeldim kimsenin bakışı iması umrumda olmamıştır. erkek parası yiyor bakışından ise bu daha mantıklı geliyor. Her buluşmada o erkek sevgilim veya arkadaşım her ne ise ben ödemeye çalışırım yine ödetmem. Erkeğin itibarı hesap ödemeyle bağdaştırılamaz.
@iştekuzukuzugeldim aile ve ya eş durumunda dediğin doğru. ama sevgili ilişkisinde benim düşüncem @ AlttakiGörüşYalan gibi düşünüyorum. kadının herhangi bir akrabalık ilişkisi ile bağlı olmayan erkeğe maddi anlamda muhtaç gibi görünmesi de başka anlamlara mahal veriyor dışarıdan bakınca. en güzeli böyle ilişkilerde ortak ödeme :)
Anlıyorum fakat burada mesele başkasının bakışı değildir. O bakışın doğduğu anda erkeğin hissettiğidir. Ben abimle de yediğimde ve o o gün uygun olmadığında ona el altından uzatmış olup o masa gidip ödemiştir. Anlatmak istediğim bu. Aynısını sevgilime de yaparım eğer zorda ise o esnada veya birkaç esnada. Veya ortak ödenir problem değil. Benim vurgum şu ki öyle bir durumda erkek kendisini kötü hissedebiliyor. Hissetmiyor ise mesele yok. Ama hissediyor ise esas nezaket onu öyle hissetme baskısından kurtarmaktır.
@refleks22 Katılıyorum, ben şimdiye kadar babamdan başka hiçbir erkeğin parasını yemiş değilim.
@iştekuzukuzugeldim Haklısın ben hesap ödediğimde erkek aşırı tepki vermişse onu tekrarlamam ama yine de önceden ortaklaşa öderiz diye anlaşarak gideriz görüşmeye. Tepkisi önemli tabi. Diğer arkadaşın da dediği gibi aile ve eş durumu çok ayrı.
Yorumlara baktım da Türk kızlarının ne kadar iğrenç, çıkarcı, benci olduklarını gördüm. Yüzde 99 evet haklı demiş. Ben hiçbir yabancı kızla buluştuğumda, sevgili olduğumda böyle bir hesap ödetme beklentisi falan görmedim. Türk kızları bir de erkeklere odun diyorlar. Bence Türk kızları Türk erkeklerinden bin kat daha ODUN. Türk kızlarıyla sevgili falan olunmaz valla.
@Heyyeter Ne nefreti kusması lan, ruh hastası mısın sen? Kafayı mı yedin. Erkekleri banka olarak, cüzdan olarak görüp, nefret yayan , feministlik yapan sensin, üstüne bir de karşındakini nefretle suçlayıp, bir de yönetimi çağırıyorsun eleştiri gelince. Aşırı derecede radikal ve hastalıklı bir erkek düşmanlığın olmasa böyle tepkiler vermezdin. Harbi yuh diyorum başka bir şey demiyorum. Senin gibi düşünen biriyle arkadaş dahi olmam. Banladım seni ayrıca.
Olay şudur değerli kardeşim... tabii ki ben de eşitlikten yanayım lakin bir de erkeğin ve kadının klasik toplumsal rolleri var.. Eski zamanlarda erkekler avlanır, riske girer ve kadınlarını doyururlarmış.. Kadınlar da farklı şekillerde erkeklere destek veriyorlarmış.. Erkeğin cinsiyetinin rolü gereği bazı durumlarda kadınlardan farklı davranışlar göstermeleri son derece normal ve bana göre olması gerekendir.. Tabii ki ortada bir maddi manevi istismara meydan vermeden. Ben erkek olarak ilk buluşmada hesabı ödemek isterim.. kadın itiraz ederse en fazla nezaketen biraz ısrar ederim.. Lakin kadın da gerçekten ödemekte ısrar ederse o zaman çok ta direnmem.. Daha sonraki görüşmelerde davet sahibi kimin olduğu ve ekonomik düzeylere göre masraflarda insiyatif alırım.. Yani karşımdaki kadın ekonomik olarak rahat değilse her görüşmede ben ödemek için ısrarcı olurum.. ve nedenini de açıklarım ki karşı tarafta farklı bir algı oluşmasın. Sadece karşı cinsle değil hemcinsimle de görüşmelerimde bunu yaparım..
Ben, her yenilen içilen gezilenin hesabını erkeğin ödemesine karşıyım.. Yemek yenir hesap ödenir ben de kahve ısmarlarım, tatlı ısmarlarım başka bir mekanda ne bileyim.
Ama şu da var, samimi isek ensesine tokadı çakıp ben de ödeyebilirim hesabı ahnasödjdkkdld ama bir ilişki başlangıcı için yenilecek bir yemek ise erkek ödemeli bence.
Son olarak bu konunun bizim ülkemizde bu kadar çok batıyor olmasının sebebi de milli gelirden kadınların çalışma oranlarına kadar konuşulur.
Amaaann gönüller bir olsun yavruşlarım ya lahmacun neyimize yetmiyörrr ahaödjdjdk
erkeklerı para olarak gören kızlar erkek para değildir parası var dıye ona saygı duyulmaz parası var dıye sevilmez eger bı erkegın yanında para için duruyosanız satılıksınız kıralıksınız fıyatınız var demek (hiç bir sekılde aşalama yoktur begenmedıysenız dıslıke yapın ofkenızı bana kusmayın)
Madem kadın erkek eşitliğinden bahsediyoruz heryerde ve her konuda eşit olmalı diye düşünüyorum ben ilk buluşmada hesap ödesem bunu sorun etmem karşımdaki kişide benim ödememden rahatsız olmamalı hatta hep teklif etmişimdir sömürüye gitmediği sürece ödenebilir
Erkek odeyince daha bir havali olur. Fedakar dusunceli olarak hissedilir. Sonra ki bulusmalarda ortak odenir bazen taraflarin icinden gecer bir sey ismarlar. Benim zengin kiz arkadaslarim bile bna cogu zaman hesap odetmez cunku durumumu biliyorlar ama yeri gelir ben onlara ismarlarim veya hediye alirim. Altinda kalmam
bende ilk buluşmalarda hesabın erkeğin ödemesinden yanayım ama geçen yıl bir bayanla (tesettürlü) buluşmuştum. kalkarken lütfen hesaba katkı yapayım kendimi çok kötü hissederim demişti tabi kabul etmedi ama ısrar edince alman usulü yapmıştık. KizlarSoruyor da tanışmıştık ben taa tekirdağdan orduya gitmiştim :D
Hayatımda Burcu gibi kadınlar en sevmediğim kadın türüdür. Bunun gibi zihniyette olan kadınları kınıyorum. Erkekleri ATM olarak gören kadınları kınıyorum. Ben paylaşmayı seviyorum. Biri beni yemeğe çıkardıysa sinemayı ben ödemek istiyorum vs.
Ateist Türk gibilerin parasını yiyeceksin ortada bırakacaksın soyup soğana çevireceksin böyle kızlara bunlar bayılır 😂😁😀. Ben senin gibi güçlü kadınlara bayılırım +1
İlk buluşmada hesabı erkek öder, bu bir görgü kuralıdır evet ama bir erkekle dışarı çıkacaksanız cüzdanınızı almanıza gerek yok ne demek ya, erkekleri finansal köle olarak görmeniz hoş mu? Burcu Esmersoy para s*çan bir kadın (saçan), o bile böyle diyor, gözünüz doysun be. Kadında da biraz gurur olmalı, tamam öncekini sen ödedin bunu en azından ortak ödeyelim de, çok mu zor?
yo şart değil , belki durumu müsait değil. böyle saçma sapan , kendi uydurdugunuz görgü kuralları diye milleti kekleyip , toplumun yapısını bozan ukala aptallarsınız ! benim sevgilim olsa da olmasa da o kişi ilk buluşmada para ödemedi diye görgüsüzlük yapmıs olmaz veya o parayı ödeyince görgü kuralı içine girmez. siz zaten görgüden ne anlarsınız ki bir de yorum yapmıs burcu !
Ben ödemek isterim ama ödetmiyolar ki. Acaba bende mi sorun diyorum bazen. Alman usülü en sevdiğim.. her zaman. Hesabımı ödeyecek kişi eşim olur. Kimseye yük olmayı sevmem. Erkekler.. sizde belli edin yani. Gerçi kızlarda da ödemek istemeyen olursa da ayrı.. üfff baya sıkıntı bak gerildim. En iyisi kimseyle dışarı çıkmamak. Ya da grup olarak çıkmak. Tek çıkmayın 😄
İlk buluşmada davet eden öder. Mesela benide bir yerlere davet eden kızlar oluyor sana şunu ısmarlayım diyor onun ödemesi doğru olan aynı şekilde davet ettiğim kişinin hesabını öderim. İstenmiyorsa davet etmezsin. Ancak ilerki buluşmalarda denge olmalı.
İlgisi var eşitlikle. Ancak bu dengelenemez de. Dünya üzerinde çalışan kadın sayısı çalışan erkek sayısı geçmediği müddetçe genel geçer bir görgü, saygı belki de ilgi göstergesi olarak kalır. "Genel geçer", dediğim gibi. Bu bir kural değil, olamaz da.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
İlk buluşma değil de sonraki bir buluşmamda çay içmek istediğim halde bira diye ısrar eden arkadaşımı kırmayıp kabul ettim kalanı ben devam ederim demişti. ödemeye geçtik nezaketen yoksa ödeyebilirim dedim o da e öde o zamn diye bir cvp verince sen getirdin çek şimdi cezanı dedim. haksız mıyım
Doğru. İlk buluşmaya erkek davet ediyor. Dolayısı ile davet sahibinindir külfet. Kaldı ki o kadar külfeti bile benimseyemiyor ise (dikkat et karşılayamıyor değil benimseyemiyor ise) sen o erkeğin kocalığına nasıl itimat edeceksin.
Aynen senin gibi düşünüyorum. Ayrıca bu kadın erkek meselesi değil, genel bir görgü kuralıdır. Davet sahibi hesabı öder. Hemcinsini bile davet etmiş olsa bu kural değişmez.
Öte yandan bir kızla çıkan erkek sadece ilk defa değil her defasında hesabı ödemelidir. Hayatın her aşamasında öne çıkıp, mesele hesap ödemeye gelince "kadın/erkek eşitiği"ni diline dolayan erkek benim gözümde iki yüzlü oportunist bir erkekten başka bir şey değildir.
@KumruSahin Bir kadını benimsemeyen, taşımayan, benim kadınım diyemeyen erkek müstakbel bir koca izlenimi vermiyor bana. Yorumlarda erkek üyeler konunun ödeme/meblağ boyutuna çok takılmışlar. Oysaki onu kadın da karşılayabilir, her seferinde bile olsa, ama burada konunun esaslı unsuru erkeğin o kadını benimsemesi, erkekliğini vurgulaması, kadını her bakımdan sahiplenmesi meselesi olmaktadır. Sorumluluk alabilmek, kadının varlığını taşıyabilmek anlayışına sahip olmaktadır.
Çok doğru düşünüyorsun. İnan ben senin yaşındayken her şeyi bu kadar net göremiyordum. Yaşının gerçekten ötesinde birisin.
NOT: Fikrimde ısrarcıyım. Aile avukatlığını seç. Hatta psikoloji masteri yaparak boşanma davası öncesi hakem/danışman olarak kariyer yap. Sana diğer kadınların çok ihtiyacı olacak.
@KumruSahin Haklısın Kumru... Ama sadece kuzu değil sen de çok özel birisisin birçok anlamda.. Gerçi bana göre eksikleriniz de var ama o kadarı da olsun bari :)
Utanmadan kadın-erkek eşitliğiyle ne ilgisi var demiş bir de ya hjklş bunu savunan kadınların başka konularda cinsiyet eşitliğini ağzına alıp da feminizm hareketini karalaması can sıkıcı. Slutshame yapmak istemiyorum ama bu düşünceye sahip her kadın kendini kiralamış sayılır bence ya.
Neyse, ecnebilerin de dediği gibi; aptal insanları ünlü yapmayı bırakın.
Ewt gorgu kuralidir kadin yaninda yine parasini tasisin ama erkek varsa bir kadının yaninda kadinin hesap odemek istemesi ayiptir gorgusuzluktur bunun erkek parasi yemek istemeyle hic bir alakasi yok
Genel olarak anladığım şu kadınlar hakkında. Aşırı çakalsınız. ''Her alanda eşitlik istiyorsunuz, ama her fırsatta da öncelik sizin olacak. ohh suyundan da koy, nereden geliyor bu rahatlık?
Elbette erkek ödemeli bir nezaket kuralıdır bu. Sonraki görüşmelerde kadın jest yapabilir yeri gelir maddi acıda destek olabilir ama hesabını ödeyemeceği yere götürmesin kadını madem
@Ateist_Türk Lütfen dikkatli oku. Sonrasında elbette ki jest yapar öder kadın ua da maddi açıdan destek olunur ama ilk buluşmada eşek değil ya ödesin. Öküz müsünüz ilk buluşmada hesabı kadına mı ödeteceksiniz
İlk buluşma son buluşma diye bir şey yok diyorum. Bunu bu şekilde kullanıp sürekli ilk buluşmalarla erkeklerin parasını yiyen tonlarca kadın var. Erkeğe hiçbir şey vermedikten sonra, sevgiliyken veya sevgili olma yolunda hesap falan ödemem, ödemeyiz. Bunun nezaketle alakası yok. Çok nazik olmak istiyorsan sen öde. Çok paragöz, para avcısı kızlarsınız valla Türk kızları olarak. Sonra neden Türk erkekleri Türk kızlarını sevmiyor, Rus kızlarına neden bu kadar ilgilisiniz diye konular açıp ağlamayın. Kendiniz ediyorsunuz, kendiniz buluyorsunuz. Biz erkeklerin de kalbi ve duyguları var. İncittiğiniz erkekler günün birinde karşınıza çıkıyor. Siz bizlerle sevgili olmaya çalışıyorsunuz. Ve bütün bu yapılan yorumlar size olumsuzluk olarak geri dönüyor. Türk erkekleri aldatıyor, sevgili olmuyor, evlenmiyor sizlerle. Nefret dünyayı daha iyi bir yer yapmıyor. Ne ekersen onu biçersin. Rus kızları forever diyorum.
Ooof amma konuştunuz kadın iyi ki bir cümle kurdu ya.. Yaparsınız alman usülü herkes kendi yediğini öder biter olay bu kadar bıktım instagramda bu cümleyi okumaktan artık gerçekten :D
Hesap geldiğinde yalandan bile olsa kız dur ben halledeyim diye hareket etmeli, bunu yapana zaten ben ödetmem, lakin hiç istifini bozmayıp öde bakalım da kalkalım bakışını da atıyosa, o kızla bir daha asla bir yere gitmem
Erkek adam hesap ödetmez, doğrudur fakat bu bizim ayaklı cüzdan olduğumuz anlamına gelmez. Ertesi randevuda da karşı taraf öder, durumu yoksa zaten biz anlarız ve idare ederiz. Zaten bu zihniyete sahip olanlar da bu kadın gibi evde kalıyor.
Yemeğe karşı taraf çıkarıyorsa en azından bir teklif edilmeli ben hoşlanmam karşısındakine hesap ödetenlerden ama kadın da erkek te hesabı ödeyebilir karşılıklı olması lazım sürekli 1 kişinin ödemesi doğru değil.
Bu durumda erkek odun değildir, kadın odundur erkeği BANKA olarak gördüğü için. Türk kızlarının yaptıkları yorumlara baktım da hepiniz odunsunuz valla. Yüzde 90 ınız ODUN. Sizin gibi düşünen kızlarla asla ve asla sevgili olmam. Sizler yalnız kalmaya mahkumsunuz bu kafayla.
Sen bu düşünceye sahip kıt kafalıysan Sorun bizde değil sende ; ayrıca herşey para değil fakat ilk buluşmada tabiki erkek öder sonuçta onu sen davet ediyosun algılaman yoksa sen zaten sevgili yapma bocalarsın paraya değer vermiyorum fakat buluşmaya erkek çağırıyorsa nezaketen onun ödemesi doğrudur istedin kaadar eksile demekki sende kadın parası yen asalaksın !
"sen zaten sevgili yapma" benim tonlarca sevgilim oldu. Çoğu da yabancıydı. Hiç böyle bencil , çıkarcı bir şey görmedim. Sen yalnız kalmaya mahkumsun. Anca bir tane beta enayi erkek bulursun. :D Gerçek erkekler hesap ödemez.
@Ateist_Türk ayy benim cümlelerimi bana mı iade ediyosun hhahahahahaah napalım yani yabancı sevgilin olduysa banane sen kendini yontmadıysan Sikin içinde gelip hava etme sikini geliştirceğine beynini geliştir ahahahh
Erkekleri ayaklı banka gibi görenlerden değilim. Bence herkesin kendi kesesi, kesesine göre de midesi olmalı. Kendi cebinden harcama yapmalı. Başkasına yük olunmaz.
Alfacı kadın ırkı alfa erkekler hesabı kendilerine bile ödetse bebişimin parası yok diye yine onlara yavşar biz betalar hesabı ödesek de ömrümüzü versek de yaranamayız çünkü alfa fux beta bux...
Biz kadınlar herşeyi erkekten bekliyoruz zaten. bu durumu neden olağan dışı karşıladık ki? Hesabı erkek öder tabiki. Eger kadın erkek eşitliğine girecek olursak o zman kadınlar da erkeklere yüzükle evlenme teklifi etsin? Bu da onun gibi bişey bu bir jesttir
Kesinlikle ilk buluşmada erkek ödemeli. Ama kadın da öyle kenardan öde diye beklememeli kadın teklif edecek erkek reddedip kendi ödeyecek. Sonraki buluşmalarda durum değişebilir.
Haklı bence. İlk görüş olarak cömert ve eli açık olduğunu gösterir. Daha sonraki bulusmalarda alman usulü veya ortak ya da farklı şekilde ödeme yapilabilir
bu kadının son yıllarda popisi düşünce böyle açıklamalar yapıyor. bildiğimiz bişeyi söylemeye ya da deklare etmeye gerek yok... ilk buluşmalarda benim ödediğim de oldu karşı tarafın ödediği de oldu bu neyi değiştiriyor onu anlamıyorum.
Eğer kız onu yemiyorsa neyi varsa döksün önüne ancak şimdiki kızların duyguları tavırları görüntüsü gülüşü herşeyi plastik kusura bakmayın. .. Kendinizi harcatmayin hemcinslerim 😉
hesabı erkek öder o konu da sıkıntı yok ama bunu alışkanlık haline getirip sürekli yapan insanlara asalak denir anlayış lazım aslında biraz en azından teklif edilmeli o çabayı görmeliyiz :D
hahahahahahaha cebine iki üç kuruş girince kendini zengin sayanlardansın heralde. Bu bir racondur , yazısız kuraldır kadın isterse karun olsun hesabı erkek öder, ödemelidir yoksa ikinci buluşma olmaz
@işte_kuzukuzu_geldim racon dediğin şey kadınların çalışmadığı yıllardan kalma. hem 21. yüzyılın getirdiği eşitlikten faydalanıp hem de embesil gibi erkeklere yapışmak ezikliktir.
Yaa hahaha kadin her zaman özen verilen, gönlü edilen edilmeye çalışılandır aksi taktirde zaten erkeğin gözünde bir değerin olmaz bunu bil gururlu ayağı yapma bir halt bildiğin yok.
@Ateist_Türk hmm. pek yokluk çektiğim kanaatinde değilim hiç açıkcası. param ver ve bazı kızlar paradan etkilenir, doğru. ama ben paramla etkilemiyorum. sevgililerimin çoğu benimle tanıştığında paramdan statümden habersizdi. beni paramdan dolayı değil, beni ben olduğum için sevsinler istedim.
elini cüzdanına attırmamak ise daha farklı bişey. ki zaten dikkat ettiysen karşıdaki rahatsız olmasın diye bunu yapmıyorum dedim ;)
Kimin parası varsa o öder görgü kuralı da kişilere göre değişir
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Benim erkek arkadaşım şimdiye kadar bana hiç hesap odetmedi izin vermedi siz erkekler kızlara bu konuda izin vermezse iz kusura bakmayın ama zamanla bu alışkanlık haline gelir
görgü kuralı değil sömürü kuralıdır bu. evli olmadığı sürece böyle bir düşünce içine giren kadın görgüsüzdür bence. her yediğini içtiğini erkekeğe ödettiren kadın, gün gelince de ondan bir şey isteneceğini unutmasın sakın.
En İyi Cevaplar