Mevlana Celaleddin özü itibariyle İranlılarındır. Çünkü o, kitaplarını Türk diliyle değil İran diliyle (Farsça) yazmıştır.
Üstüne üstlük bu Mevlana Türkleri aşağı görüyordu; yıkıcı buluyordu. Mevlana'nın çıkarcı, rüşvetçi, hediye düşkünü bir insan olduğunu; Anadolu'yu işgal ettikten sonra yakıp yıkan Moğollarla işbirliği yaptığını gösterdim. Üstüne üstlük kendisine peygamberler gibi vahiy geldiğini söyleyecek derecede sapıtmış görünüyordu. Sonraki dönemdeki araştırmalar, bu tespitlerimi doğruladı. Gerçek Mevlana; Moğol işbirlikçisi; Türkmen ve esnaf düşmanı çıkarcı bir politik tipti. 1243 yılında Moğollar Anadolu'yu işgal edip halkı ezmeye, soymaya başlayınca; Türkmenler bunlara direnmeye başladılar. Bu dönemde Mevlana ve yandaşları bu düşmanlarla işbirliği yaptılar. Moğollar katlettiği Türk esnafın mallarını, dükkanlarını Mevlana'nın adamlarına verdi.
Türk çiftçi tutan bir dostuna şöyle diyor Mevlana: 'Efendi; bağ yapmada Rum çiftçi, bozumunda Türk çiftçi tutmak gerektir. Çünkü dünyayı imar etmek Rumlara; yıkmak ise Türklere mahsustur. (...) Konya şehri de yine merhametsiz Türk zalimlerin eliyle yıkılacaktır.' Şu işe bakın ki bugünkü Mevlanaseverler de Türk düşmanıdır. Ve bunlar; çağımızın Moğolları ABD'nin işbirlikçileridirler. Şu çok meşhur; 'Bin kere tövbeni bozmuş olsan bile yine gel!' diye bilinen rubainin de Mevlana'ya değil Türkistanlı sufi Ebu Said-i Ebu'l Hayr'a ait olduğu söyleniyor.
Not: Güneş yazarı ve benim severek takip ettiğim Rıza Zelyut`un yazısından alıntıdır.
ilber hocanın videosunu bulamadım ama Murat Bardakçıın kini buldum. Fakat Murat bardalçı farsi dir diyor farstır demiyor. Bildiğim kadarı ile Tacaklarda farslaşmış bir Türk boyudur. Gelgelelim İranda Mevlem bölgesi hiçde Türk kültürü içeren bir mekan değil ayrıca Mevlevilik Türk kültürü ile yakından uzaktan bir bağlantısı dahi yok taki Mevlana' nın gelip Osmanlıya yerleşmesine kadar. Bu arada Osmanlı bir imparatorluktur (imperial) Yani çok dinli çok uluslu bir toplumu barındıran bir devletti. Burada Farsçılıkta yaparsın Rumculukta Türkçülükte yalnız devvleti Aliye Pdişaha biyat edeceksin ve onun kulu olduğunu kabul edeceksin. Bu gözlükle bakınca Mevlanın Farsçı ya da Moğolcu olmasının bir manası yok. Yeterki Moğolların seferlerine karşı Osmanlıya biyat etsin ama bunu yapmamış Moğollara karşı olan savaşta Padişaha sırtını dönmüş. Bütün bu siyasi manevralar Ruhani bir liderin karışmaması gereken mecralarda gerçekleşmiş. Peki Mevlananın tasavvuf edebiyatındaki yeri ne olacak? Tonla kitap döküman var. İslamın sahip olduğu değerlerden biri. Ne olursan ol gel bir komut tümcesi değil. Bir hayat felsefesi. Uzak doğudan hindistan pakistan dahil pek çok dini örgütlenme biçiminde var bu mistik anlayış. Yaratanı anlama biçimi olarak pek çok farklı dinde karşımıza çıkıyor. Sorun Mevlananın Şii Meshebine tabi olmasıysa Osmanlı Meshep savaşlarını bünyesinde en az kanla dindirebilmiş açık ara önde bir devlettir. (Gelenekçi Türk askeri kabileytleri sağolsun. Dünyanın enbüyük terör örgütünün bile üstesinden gelmiş bir milletiz)
Muhteşem bir yorum olmuş. Ellerinize sağlıl benim tam belirtmek istediğim Moğollarım yanında olup bize sırtını dönmüş olmasıydı. Bunu yapması bana göre çok büyük hata. Yoksa ben ırkına asla laf etmek için belirtmedim , o kısa bir bilgidir hakkında.
@PinkCat34 Teşekkrüler. www.beyaztarih.com/.../mogollar-ve-mevlana linkinde aşağıdaki metni buldum detaylı olarak Moğol isitilasının anadolu etkilerini anlatıyor. "Hz. Mevlânâ söz konusu desteği tamamen kendi doğruları çerçevesinde yapmaktaydı. Daha önce de belirtildiği gibi Hz. Mevlânâ, Moğolların değişebilme ihtimallerini gözettiğinden ve onların normal koşullar altında inançlara tanıdığı müsamahadan hareketle böyle bir politika izlemekteydi."
Görülüyorki Moğol isitilası küçük bir olay değil.. Cengiz han' ın ile başlayan Moğol isitilası bir yandan 1243 de Selçuk devletini savaşta mağlup ederken 1274, 1281 japonyaya sefere çıkıyor japonlar o kadar korkuyorlarki Japon baş rahipleri eşliğinde tanrılarına dua ediyorlar. Adamlar ballımıymış şerbetlimiymiş bilmem ama bu iki tarihte de eşi benzerine az rastlanır. Kutsal kamikiza rüzgarı isimli iki tufan oluyor ve yırtıyorlar. (Bilim adamlar daha yeni bunların elnino salınımı tufanlar olduğunuu bulmuş.)
@PinkCat34 Diğer yandan Abbasilerin yıkılmasına Halifeliğin Mısıra geçmesine sebep oluyor. Adamlar bildiğin dörtnala Mahşer atlısı olup atlası atlarına nal eyllemiş. :)
Bu attığınız linki eve gidip okuyacağım. Ama maşallah araştırmayı seviyorsunuz siz de Moğol hayranlığı ülkemizde almış başını gidiyor. Halbu ki Moğolların Türk boylarına neler yaptıklarını kimse okumuyor, görmüyor.
Eve. t Araştırmayı severim. Sizde tarih ile ilgilisiniz sanırım. Tarih arka odasında Erhan Afyoncu' nun "Türkler Moğollardan çok korkarkmış Emir üzerine kaydaa geçmiş bir belgede 1 Moğol 7-8 Türkü götürüp katletmiş ama korkudan hiçbiri saldırmamış bile" demişti. nun üzerine içerleyip biraz araştırmıştım; Adamların yaptıkları gerçekten kan dondurucu askeri başarıları da akıl tutulmasına sebep oluyor bende biraz hayran oldum. Ama şu son okuduklarımla dahada şaşırdım. Düşünsene bir Japonya neresi, Çin neresi, Mısır neresi Hindistan neresi, Anadolu neresi adamlar 100 sene içinde tüm bu coğrafyayı kasıp kavurmuş. En Trajikomiği ezelden beri tayfundan Tusunamiden tırsmış Japonlar kasırgaların en büyüğü çıksın diye duacı olmuşya bu adamlar yüzünden... Samuraylar gözümden düştü dahada katana sallamasınlar.
E şimdi Mevlana'ya ne diyelim? Ortada devlet beka kalmamış. Anadolu birliği dağılmış, Osmanlıyı şarkta himaye eden Abbasiler düşmüş şehzadeler Hangi Moğol liderine biat etsek Devleti Alinin başına geçerim diye süslü parfümlü kağıda yazı yazacak Moğolca bilen hattat arar olmuş, Osmanlıyı himaye eden Abbasiler Topu dikmiş, Şark kalesi Selçuklu himaye altına girmiş Kaan başına general kayyum edilmiş. "Gel ne olursa gel diyen" Mevlana'nın kapısını da Irzına geçtiğini öldürmeden, öldürdüğünün ırzına geçmeden bırakmayan Mahşer atlıları çalmış ne deseydi? "Sizin gibi Moğol'un ben te..." mi diyeydi? Neyseki Moğollarda devlet bilinci yok. Atlar ölüp askerler yaşlanınca Ali Devlet kültürü devasa bir makina gibi tekrar çalışmaya başlayıp. Tekrar ayağa kalkıp ilk iş bu vb belayı bertaraf edebilmek için Anadolu birliğinin şart olduğunu görmüş.
Şimdi şöyle bir şey var Moğollar evet korkunçlardı ama neden? Hiç suçsuz insanlar bile tarih boyunca katletmişlerdir. Askeri başarı Osmanlıda da varmış ama biz asla onlar gibi davranıp herkesi kınımızdan geçirmemişiz. Bir rivayete göre Cengiz Han`ın kelledrn kuleler yapıp gövdr gösterisi yaptıpı bile yazılır.
+Vebaları cesetleri Kırım kuşatmasında mancınık ile kaleden içeri atıp fareler dahil herkezi öldürmeye çalışması. Fakat devlet düzeni tesis edecek sosyal bilince hiç sahip olmadılar. Fetihlerinde ele girdikleri ulema ve bilginleri Roma daki gibi köle statüsünde kullanarak devlet teşkilatı kurabilirlerdi ama yapmadılar. Belkide sadece ganimetler ile liderlerine ve liderlerinden gelen soyuna biyat etmiş milliyetçi unsurlar ile birbirine bağlı sıkı bir askeri yapıydı. Onuda araştırmak lazım.
Bence haklarında ki en ilginç bilgi iklim değişikliğini tetikleyen tek kültür olduğuydu. Moğol istilası yerküreyi soğuttu ve 700 milyon ton civarında karbonu atmosferden temizlemiş. 40milyon insan öldürülmüş dehşet bir rakam yahu..
Bunu bilmiyordum. Komik ama onlar 700 milyon ton karbon temizlemiş. Temizlemeyenler daha fazla karbon üretecek medeniyetler kurmuş. Ya yanlış kalabalığı temizlemişler ya da onların kullanmadığı kaynakları başka medeniyetler kullanmış. Küresel süper güç olmuş. :) :) Demek ki insanları katlederek değil yöneterek güç kazanılabiliyor. Düz mantık işte. :) :) Sanırım politik davranarak her bireyden maksimum fayda elde etmek gerekiyor daha güçlü bir medeniyet kurmak için. Askeri güç kazandıklarını korumak için yeterli değil gibi.
Sizin ile aynı Fikirdeyim. Hitler Almanyası Dünyaya pek çok bilimsel gelişme bıraktı. Etrafımızdaki pek çok üründe halen daha kullanılıyor. Ayrıca Hitler Faşist örgütlenme biçimini Moğollar gibi Diğer ulusların boyunduruğu altında yaşadığı baskıdan değil adı zaten Almanya olan bir ülkede gerçekleştirdi. Buda mecbur kalmak ile idealizim gibi bir fark yaratır. Sonuçları İyi kötü bir Alman devremi olmuş.
Hitlerle alakalı çoook geniş bir araştırma yapmıştım. Tarihçilerle de konuştum hatta , çok ilginç şeyler öğrenmiştim :) onları da bir gün belki konuşuruz
Ben bu yazının üslubunu hiç beğenmedim. İçerik, anlamdan ziyade farklı bir açıdan eleştirmek istiyorum. Hem sadece yazarın iddialarına yer vermişsin bir de ispat olayı var ki tartışmaları bambaşka boyuta taşır. Ayrıca her dönemin içinde bılunulan koşullar ve o günün değer yargıları birbirinden farklıdır. Geçmişi yargılarken günümüz değer yargılarıyla yargılamak doğru değil. Yanlış anlaşılmasın, elbette geçmişte yaşanan olayları inceleyip analiz ederek günümüz için çıkarımlar yapmalıyız. Geçmişle kavga edip şu şöyle şerefizdi, bu böyle namussuzdu şeklinde söylemler toplumsal ilerleme açısından bize hiç bir fayda sağlamaz.
Neresini beğenmediniz mesela? Sahiden merak ettim. Kendisi işkembeden sallamıyor ki. Üstelik tek dillendiren kişi kendisi de değil. Murat bardakçı`nında bununla alakalı söylemleri var ama bu yazı bana daha anlaşılır geldi. Tarihte olmuş bir olaya hayır olmadı demek bana göre çok büyük yanılgıdır.
Iddia var da ispat nerede, delil nerede, ksnit nerede? Bunlar olmadan inanmam. Islam dusmanlarinin tamamen Mevlana gibi buyuk bir tasavvuf ustasini cekememesinden kaynakli oldugunu dusunyorum.
Google amca var bak kişinin adını yazdım açar okursun o oraya kaynakta koymuş. Hayatınızda Mesnevi okumamışsınız gelip buraya üstelik gizli kullanıcı olarak aklınızca savunmaya geçiyorsunuz :D ben anladım anlayacağımı teşekkür ederim hanımefendi.
Pek bir sey anladiginizi sanmiyorum. Googlayarak bu bilgilere ulastiginiz ve internette yazan her bilgiye inandiginizda belli cahilliginizden. Bunlarin hepsi iddia, soylem. Adam gibi kanit sunsunlar inanalim diyorum bende ama olmayan bir seyin kaniti da olmaz. Siz anca soylemlere inanin.
Ahahahaha yahu yazar okuyorum iyi misiniz siz? Tabii ki google dan aratıp bakacağım. Tamam beni aydınlayıp Moğol meselesi ve vahiy meselesini açıklar mısınız? Google a bakmadan ama lütfen :D
Ben ne diyorum o ne diyor :D bilgili gozukmeye calisan kara cahillerdensin. Kanit yoksa knu kapanmistir. Konuyu sunu acikla bunu acikla diyip yaptigim yorumdan bagimsiz olarak ustunluk kurmaya calisma cabaniz da ayri bir komik. Elimi daha fazla yoramayacagim. Cahile laf anlatilmaz.
Ayrica miydi soru kelimesi de ayri yazilir :D Madem konu yazim yanlislarina geldi elestirecek baska bir sey bulamadiniz, ben de size uyayim:D Diyecek baska sey de yok her sey ortada.:)
Gizli gorus istemiyorsaniz soruyu gizli goruse kapatabilirdiniz. Neden kapatmadiniz bu kadar rahatsiz olacaksaniz? Size ozel bir durum degil, surekli gizli gorus yapiyorum. Bunun nedeni de ozel, size aciklama yapmak zorunda degilim. Kendi ozgur iradem ve sitenin bana verdigi bir hak bu, sorgulamak yersiz.
Oyle bir sey demedigim halde kendi hayal dunyabizda uydurdugunuz bir seyi dikte etmeniz ruhsal saglik sorunlari yasadiginiz delalet edebilir. Bir doktora gorunun nacizane tavsiyem. :)
Yahu neden sinirleneyim? keşke alt edebilecek bir kaç şey söyleseydiniz. Çocuk musunuz kuzum? Gelmiş karşıma saçma sapan şeyler söylüyorsunuz. size de iyi gizlenmeler :D
Bu sıkılmış haliniz mi? Maşallah saniyesine cevap veriyorsunuz Hadi bakın falanca kullanıcı cinsellikte yorumlarınızı bekliyor malum tüm gizli kullanıcılar birer cinsellik yorumcusudur ♥
Yahu neden sinirleneyim altı üstü bir GİZLİ üyesiniz :D bu sitede en kâle alınmayan kullanıcısınız. Hani ben biraz eğleneyim diye yazdım sayenizde dakikalar geçti teşekkür ederim ♥
Sevgilim yok :( ama sanırım sizin de yok olsa bana iki satır üstte veda mesajı yazıp devam etmezdiniz :D bir daha yazmayacağım diyen sizdiniz ben sizinle mesajlaşmaktan mutluyum. Mevlana gibiyim nolursan ol gel ! Gizli de olsan gel modundayım ne kadar da hoş görülüyüm dimi?😇
Hosgoru sizi teget gecmis bence :D Soruyu gizliyi acip gizli yorum yapanlari elestirmek, onyargiyla sapik muamelesi yapmak falan :D Garipsiniz Allah yardimciniz olsun o kafayla yasamak zordur surekli bir ariza surekli bir ariza :D
O dönemin Fethullah Gülen'iydi bence, zaten Mevlana anlayışını çokça savunur. Cok eskiden okumuştum menseviyi. Türklerle ilgili pek hoş şeyler yazmıyor. Aşırı dinciydi , günümüzde de dini Türklüğü önüne koyanlar, Mevlana anlayışını devam ettirenler. Osmanlı da bundan çok etkilenmiş , Türkler sadece asker olarak kullanılmış , devlet yönetimine girememiş. Ticaret Yahudilere ve Ermenilere bırakılmış.
bununla ilgili çeşitli yazılar okumuştum.. ama inanmak istemezsiniz, kabul etmek istemezsiniz ya.. bunları yaşadım yıllarca.. ve maalesef ki doğru.. Moğollara yaptığı yardımlar, Türklere karşı olan mesafesi ve bir dönem sonra kendine müritler toplaması yüzyıllar geçse de can sıkıcı..
Türk düşmanlığını bilmem ama boş koftan hurafelerle dolu birisi. Tabi bunu öğreneli daha bir yıl bile olmadı. Şimdiye kadar gözümüzde peygambermiş gibi yüceltmişiz boş yere. Tek örnek ile bu adam çürütülebilir. "Allah, der ki; Kimi benden çok seversen onu senden alırım..." Mevlananınmış. Bu söz ayetlerde geçmediğine göre Allah böyle bir söz söylememiştir ve bu da bu şahısın Allah'a iftira attığını gösterir. Uzun lafın kısası bu. Başka örnek vermeme de gerek yok bu benim için yeterli.
bende katılıyorum. gavurun rabet gösterdiği bir şeyde hayır olurmu hiç. birde baktım bu tasavvuf ile uğraşıp namaza başlayan dan cok birakan var bunu magzur gosterecek bir çok düşünce var bu akimlarda
Neyi sorguluyoruz ki bunu sorgulayalim, sitede anket yapsak çoğumuz müslüman ama kuran mealini kaç kere okudum desen, kaçı okumuştur o bile şüpheli, yazdıklarını araştıracagim.
Araştıran insana bu sitede saygı yok ama buna kesim emin oldum. Söylemedikleri kalmadı ne cahilliğim kaldı ne ırkçılığım :)) Yeri geliyor Hz. Muhammed`in hayatını bile sorguluyoruz, kuran-i kerimi bile Mevlanaya neden bu derce tepki verdiler bilemiyorum :)
Araştırıp yeni bilgilere denk gelirseniz , okumak isterim
Kur'an'ın ilk cümlesi 'oku' iken kulaktan dolma bilgilerle öğrenip inanıyoruz birseylere, yazdıkların doğru demiyorum ama bunu araştırıp doğrusunu söylemeliyim sana.
Evet ilber hoca çok güzel açıklamalar da bulunuyor konuyla alakalı. ama bence enn önemlisi Moğollar ile ilişkisi orada takılı kaldım. Hatta normal de pc açmam üşenmedim gittim pc açtım oradan okudum :)
Ben pek geçmişte ki insanlara takılı kalmıyorum. Sevsem de sevmesem de olumlu hareketi olan her insan kişisine saygı duyarım. Bana göre kim olursa olsun insanlık için bir şey yapmış ise taktirliktir. He hain midir? düşman mıdır? (bizim açımızdan) o da kendi karakteri, kendi ayıbı. Bu yüzden bir insanı komple gömmem hele konu bir de tarih olunca havada kalan bir dünya şey var. Bu yüzden de kimsenin günahını da almam.
Bir çok konu da da bahsettiğim gibi şu an mevlanının resmini koyup altına da kendi uydurduğum yazı yazsam 10 günde yayılır ve herkes inanır böyle bir devirde pek irdelemiyorum tarihi.
Dip not: ilber hocam ne diyorsa o dur sözüm de biraz latifelik durum kendisini tarih konusunda en güvendiğim insanlardan birisi. Tabi ki onun da her söylediği mantıklı gelmiyor bana.
hım yani geçmişi geçmişte mi bırakalım? Buda bana manalı gelmiyor açıkcası. zaten her insan bu konuları sevecek /araştıracak diye bir kanun yok. Ama ben Moğollarla ilişkisini asla anlayamıyorum. bak 10 kişiye sordum kimse bir cevap veremiyor. İşine gelmeyen de cahilsin diyor. Gerçi Moğolları biliyorlar mı? Oda bir muamma. Bana göre Murat Bardakçı ve ilber ortayın Tarih yorumlaması muazzam
Tabi ki geçmişi geçmiş de bırakmayalım. Ben sadece bir çok şeyin kanıttan çok yorum olduğunu düşündüğüm için pek irdelemiyorum. Bknz Hz. nuhun cep telefonu kullanması ahaha
Bizimkiler daha 3 5 yıl öncesini araştırmıyor gidip 800 yıl öncesini mi araştıracak.
Bunun yapılmaması /az da olsa yapılması burada konuşmaya engel değiş bence :) Belki benim gibi 3/5 kişi vardır ki yorumlara bakarsan var :) Asparagas şeyler pek dikkatimi çekmiyor ama bana bir kişi bile çıkıp Moğollar ile ilişkisini açıklayamadı bak bu üzücü işte insan savundupu şeyi bilmeli bana soracak olursan. Ama eminim ki sadece bir şeyler demek için diyorlar. Ben Moğollarla alakalı da çok araştırma yaptım , kütüphane kaynaklarına varana kadar. ülkemizde bir kitle var Moğollara hayran :))))) ne diyeyim ki?
hayır okumadım. Neden okumadın diyecek olursan yanlışım varsa düzrlt lütfen ama o derleme bir kitap diye biliyorum. hatta derleyen hakkında kesin bir görüşte yok.
Benim de bayağı oldu okuyalı şimdi hatırlayamıyorum ama sen mevlana ile moğol ilişkisini söyleyince o kitapta da geçiyordu bir kaç şey moğollarla ilgili öyle aklıma geldi de sordum. Bana göre de bir yakınlığı vardı mevlananın moğollara.
Dönemin her bölümünde aynı kim güçlüyse o taraftadır çiğ süt emmiş insan.
Mevlana dönemin de zaten moğollar dünyada ki en güçlü devletlerden biriydi belki de en güçlüsüydü hatta ben cengiz hanı biraz hitlere benzetirim dünyaya hakim olma içgüdüleri bence cengiz han ile aynı seviyede. Cengiz hanı neden bu kadar masum görüyor bizimkiler onu da anlamış değilim adam tüm türk devletlerini kendi toprağına katmak için savaşmış yani hali ile mevlananın da bu güce karşı yenik düştüğünü düşünüyorum.
Mevlana bir sevgi imgesi olarak bu savaşta yer almamalıydı bana göre. Neden biliyor musun cehaletten. Cengiz Han in Türk boylarını nasıl katlettiğinden haberleri yok. Çok acımasız bir hükümdarmış. Hatta onun bir yeri harap ettiğini kan kokusu ve kellelerden yaptığı piramit gibi bir şey olurmuş. Oradan anlaşılırmış.
O günkü döneme empati yapmak mümkün değil. Hangi şartlar altında olduğunu bilmiyoruz gümbür gümbür her yeri yıkan bir imparatorluk ve acımasız başları varken onların yanında olmak zorunda kalmış olabilir. Çünkü aksi bir durumda o da biliyordu yok olacağını.
Şimdi şöyle bir empati yapmaya çalışalım. Bazen kahraman ve cesurluğu kanıtlamak için kurşuna da kafa atmamak gerekir. Eğer moğola yakın olmasaydı belki katledilecekti ve ölmüş biri de hayatta kalanlara yardım edemezdi. Bu yüzden isteyerek ya da istemeyerek moğolun yanında olmak istemiş olabilir. Bence bizim araştırmamız gereken konu moğolun yanında olma kararı değil o dönemde ne yapmaya çalıştığıdır. Ben açıkçası bu kadar detaylı sorgulamadım hiç ama bence araştırılması gereken konu bu.
Yukarıda kısmen cevapladım aslında. Ölü bir insan hayatta kalanlara yardım edemez. Neticede o günden bugüne %100 bir aktarım yok yani bazı şeylere sessiz kalınmış olabilir ama bu süreç içersin de halka neler yaptı? Onları yönlendirdi mi? bilgilendirdi mi? halk için çalışmaları ne oldu?
Mesela bugün bir sürü haksızlık yapılıyor değil mi? Bunun farkındasın sende peki ne yapabiliyoruz? Biz de haksızlıklara göz yummuyor muyuz? Çünkü göz yummayacak kadar gücümüz yok bu yüzden biz de bazı insanları bilinçlendirmeye çalışıyoruz mesela olanları anlatmaya çalışıyoruz yanlışları göstermeye çalışıyoruz. Yanlış mı düşünüyorum?
Ona bakacak olursan o zaman Fetö de kendinin bir yön gösterici olduğunu bu yüzdrn Abd de kaldığını , ülkemize gelirse hayati tehlikede olacağını söylüyor. Fetö nün de din adına söylenmiş bir ton sözü var. Bunu kıyaslamak için asla söylemiyorum. Ama sen daha önce hiç Peygamber efendimizin aman beni öldürecekler korkusuyla başkasının yanına sığındığını gördün mü?
Bende zaten önemli olan o karardan sonra halk için yaptıkları dedim. Fetö dediğin kişi bizim sülale de hoca efendi olduğu dönemde de fetoydu bunu görmek için bugünkü olaylara gerek yoktu o ayrı bir konu.
Peygamberimiz ile mevlana kıyaslamasını da doğru görmüyorum çünkü peygamberimiz de ki Allah sevgisi ve korkusu hangi kulda olabilir ki? Zaten diğer insanlardan ayıran özellikte bu değil mi? ama bizim gibi normal insanlar da bu güç var mı sence? Ne kadar dinini bütün olursan ol ne kadar Allahtan korkarsan kork peygamberimiz kadar cesarete sahip hangi kul olabilir ki?
Zaten ben mevlanayı savunmuyorum. Sadece empati yapmaya çalışıyorum neticede net bilgilere sahip değiliz sadece bu şekilde de gelişmiş olabilir olaylar diyorum. Yoksa bana kalsa da ne olursa olsun insan doğrusundan şaşmamalı ama şartları ve detayları bilmiyoruz ne yazık ki.
Eğer vahiy indiğini söylüyorsa kıyaslarım :) mevlana şu an sen farkında mısın , değil misin bilmiyorum ama onu şeyh olarak görüp biat eden bir kitle söz konusu Hani olaya sen ben gibi bakmayan insan oldukça fazla. Ve kendin de az evvel diyorsun ki millete faydasu olmak için? Pardon ama sen daha kendi doğrusunun peşinden gidemeyen bir adamın doğrusunda ilerler misin? Cevabın evetse zaten tartışmaya gerek yok :)
Keşke biat ettikleri sadece mevlana ile sınırlı kalsaydı. Yok bilmiyorum böyle bir şey var mı yok mu diye ama tahmin etmenin de zor olduğunu düşünmüyorum şimdi isim vermek doğru olmaz ama kedileri seven insanlara, ya da uzun uzun cübbelere sahip sakallı insanlara falan biat eden bir çok insanlar var tabi.
Ben bir insanın doğrusundan giderim gerisi beni pek ilgilendirmiyor.
Bana göre bir insan kendi kitabında Tanrı Vahiysidir diyorsa sana soruyorum burada Fetö den farkı ne? Oda diyor bana vahiy geldi diye. Hepsinr karşıyım cemaatine de , mezhepine de ! Atar yapmadım ki ciddileştim 🙈
Bana neden soruyorsun ki :D Benim için önemli olan insanların yaptığı doğrulardır. Kimsenin inanışına, ırkına, rengine, cinsiyetine göre yorum yapmam ki. İnsanlık için kim ne yapmış ona bakarım yoksa mevlana gitmiş moğola katılmış gitmiş başka bir şey olmuş pekte umurumda değil sadece empati yaptığımı belirttim zaten ve erkek olarak empati yaptığım için otomatik olarak bir kadının empatisi kadar detaya sahip olmuyor :D
Tabi geçmişte yaptığım ile kalmadım. O günlerin hataları yarınım doğrularını görmemi sağladığı içinde pek mutsuz değilim ama farklı da olabilirdi tabi. Kısmet bu şekildeymiş diyelim ;) aman drama bağlattın beni :D
Moğolların Anadoluyu işgal etmesi için kafayı dinle, insanlıkla bozmuş bir adamın yardıma ihtıyacı hiçbir zaman olmadı. Kendisinden 4 kat büyük orduları yenebilen bir ordunun ne işi olur Mevlana ile... :D
sadece sosyal medya aracılığıyla tarihteki kişi ve olayları öğrenen bir toplumdan ne bekleyebilirsin ki? gerçi araştırma kaynaklarınında doğruluğuna pek inanmayan biriyim. bu yüzden pek takılmıyorum. olabilirde olmayabilirde, ne yani mevlana sevenlerin ağzına küreklemi vuralım?
Mevlana`nın ırkı değil ki mesele. Mesela ben Kafka da çok okur ve severim. onun yahudi olması benim için bir şey değiştirmez. Bu sadece tarih konuşmaktan zevk almak diyelim.
mawlana hz. büyük bir zat, büyük bir alim we ewliyaullah'tı.. o zamanlar konuşulan we yazılan dil o dildi.. şimdiki türkçe ne ise, o zaman o dil kullanılırmış.. ayırım yapmamak gerekir..
bu yazıyı yazanın cahilliği buram buram üzerinden akıyor hiç detaya fazla girmeden direk şunları yazayım; Mevlana öz Türk ırkındandır ve yaşadığı dönem Türkçe yoktu. Ayrıca Mevlana ilmi tam olan üstün kişidir. Hayatı boyunca da bunu yazdığı kitap ve sevgi diliyle anlatmış işlemiştir. Mesnevi kitabında da bunu ince ince işlemiştir tabi ki kafa yormak ve anlamak gerekir. Ayrıca tasavvuf ilmi dendiğinde akla gelen Mevlana'dır. Daha çok detay girerim de ne anlatmayla biter ne de buralara sığar Mevlana.. Not: ülkemizde son 15 yılda artan zamlar gibi cehalette tavan yaptığı için bunu yazana da şaşırmamak gerekir.
Şimdi siz yazının tamamını okudunuz mu? ya da Rıza bey in herhangi bir yazısını? Bence hayır. Cehalet bana soracak olursanız direkt olarak karşındakini sen cahilsin diye yaftalamaktır. Bu sizin görüşünüzdür. Belli ki Tarihle uzaktan yakından bir alakanız yok, olsaydı bu sorunun cevabını çok iyi tarihçilerin bile konuştuğunu biliyor olurdunuz. Görüşünüze saygı duyarım , teşekkür ederim aydınlattığınız için.
mevlananın yasadığı dönemde TÜRKÇE yokmuydu? pardon da o dönem yasayan yani dönemdaş YUNUS umuzun dili neydi. ya da karamanoğlu mehmet bey TÜRKÇE yi resmi dil ilan ederken sizn galiba bulardan haberiniz yok beyefendi.
mogol ajani diyorsunuz ama bugun onunla ilgili yazi okudum mevlananin mogollara gösterdiği iyi niyet ve halka onlarla iyi gecinin ne isterse verin gibi tavsiyeleri sayesinde mogollardan bir cok kisi asimile olmus turklesmis ve muslumanlasmistir
Zaten kala kala bir mevlanamız kaldı. Ondan da soğutmak için bazı yazarlarımız çalışmalara başlamış demek ki. Böyle bişey olsa şimdiye kadar illa biri yazardı. Ya da diğer ihtimal, o kadar demokratik bir dönemdeyiz ki artık gerçekler gün yüzüne çıkıyor :)
Ama şöyle bir durum var gerçekten Moğolların ajanı olabileceği ile alakalı çok fazla söylenti var. Doğrudur /yanlıştır bilemeyiz ama bende Abd nin bu kadar sevmesine şaşırıyorum.
Kim olduğu değil, öğretilerinin ne olduğu önemli artık. Kişi ölünce eserleri kalır. Ajan olsa bile şu an bir aksiyon alamayacağı için o tarafa fazla kafa yormaya gerek yok
hayır vallahi de hayran oldum bakışınızdaki aydınlığa. sizin gibi ezbere dogmalara bogulmamış insanları görünce o kadar cok seviniyorum ki. aydınlanmak için sizden milyon tane insana ihtiyacımız var. sayınız artsın inşallah. özelden size söyleyeceğim cokkkkkkk seyler vardı ama kapalısınız. organik kafa nın yazarıyım bu arada
Okumadım kitabınızı ne hakkında olduğunu da merak ettim açıkcası. Teşekkür ederim. Dogmatik olmak bir tercih meselesidir ben etmiyorum :) edene de saygı duyuyorum.
kitabım deneme türünde ve aşktan doğaya, tarihten insan ilişkilerine kadar bir cok farlı konudaki 100 civarındai denememden oluşuyor. ve sizin yaptığınızı yapamayanlara, hormonlu kafalara, belki bir sorgulamaya vesile olur diye kalme aldım kitabımı. ve satıstan tek kurus para kazanmasam da sizin gibi değerli insanların okuması beni cok mutlu eder. ve mevlanayla ilgili de 2 tane denemem var ve görmenizi cok isterim
evet şimdilik internette satılıyor. ve yeterli igliyş görürse inşallah raflarda yerini alacak. www.kitapyurdu.com/kitap/organik-kafa/446755.html bu linktede var mesela. ve ben gerçekten çok kişiye ulaşmaktan ziyade değerli, düşünebilen, sorgulayan insanlara ulaşmayı cok isterim. bu yüzden bir tane edinirseniz ve okursanız cok mulu olurum. ayrıca da sizin değerlendirmenizi cok isteri kitabımı
Mevlana, doğduğu yer Horasan Fars ülkesi olduğu ve şiirlerini, mektuplarını Farsça yazdığı için Fars (İranlı), Rubailer’deki (günümüz Türkçesiyle) şu dizelerinden dolayı Türk kabul edilir: “Beni yabancı yerine koymayın ben bu mahalledenim/Ben sizin mahallenizde kendimi arıyorum/Düşman gibi görünüyorsam da düşman değilim/Hintçe konuşuyorsam da aslım Türk’tür. Bu yüzden çoğu kaynakta iran yazsa bile tam olarak kökeni bilinmiyor.
@talihsiztalihli kim nereli diye araştırma huyum yok, yanlış bilmem muhtemel. Fikirlerinden beğendiğini al beğenmediğini bırak mantığında olduğum için çok önemsemiyorum kimnereden gelmiş :)
Yanlış bilgi. Mevlana öz Türktü. Türk düşmanı değildi. Zamanınım sanat dili Farsçaydı. Şimdiki zamanda bilim dilinin ingilizce olması gibi. Yukarıdaki bilgiler yalan ve iftira
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Macaristan başta olmak üzere tüm doğu avrupa ve ispanya'nın aslında Türk olduğunu öğrendiğimden beri hiçbir şey şaşırtmıyor artık
O kadar türk düşmanı var ki , ama mevlana 'nin felsefesi gereği düşmanlık gütmesi garip geldi sadece. Ama size saygım var kanitlariniz varsa tabiki üzerine konuşmak gerek
Kanıt derken ben sadece okuduğum bir şeyi paylaştım. Hani kesinlikle Türk düşmanıdır yazmadım. Başlıktan anlayacağınız üzere kesin bir tespitte bulunmadım
Vahiy geldiğini iddia eden panteistler var ama emin olamadim. Şurası da bir vakıadır ki tasavvuf ehli ile bizim İslam mutefekkirleri çok tartışmaları var. Bu konu ile alakalı celalettin vatandaşı okumuştum. Biraz değişik sanki:)
Aynen çok haklisin :) insanlar hayatin gerçeğini sadece bir noktaya odaklamis ve çevresini turluyor ki ne acı bir durum. #bu arada yazış tarzinız beni güldürdü biraz :)
İlk kez benden okumadınız eminim. Murat bardakçı , ilber hoca da bununla alakalı yazdı -çizdiler. Bu bir iddaa dır, doğru olabilir -olmayada bilir bilemeyiz.
Evet daha öncede okudum. Ama mevlananın sözleri yazıları şiirleri ahir ve gerçek zamanı bu kadar güzel tecrübe etmesi.. böylesinebir insan ırk ayrımı yapmazdı diye düşünüyorum
En İyi Cevaplar