Dünya Klasikleri
Türk Klasikleri
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç

Dünya klasikleri tabii ki... Türk klasikleri, yalnızca onun bir alt kümesi. Senin yaptığın reel sayılar mı doğal sayılar mı demek gibi bir şey olmuş. Adıvarların, Kemallerin, Tuğcuların yanında bir de Turgenyevler, Hesse'ler, Puşkinler var. Ayırmamalı.
İkisi de ayrı ayrı, özellikle Türk Edebiyatı'nda çok başarılı eserlerimiz var ama adı üstünde "Dünya Klasikleri", kesinlikle daha iyi.
Dünya Klasikleri.
Aşk ve Gurur, Madame Bovary, Genç Werther'in Acıları... Her okuduğum da bir kez daha okumak istediğim kitaplar. Daha sayfaları koklanacak, içine girilecek o kadar çok klasik var ki..
Türk klasikleri ayrı, dünya klasikeri ayrı. Her ikisi de muhteşem ancak ben şöyle düşünüyorum; Bir kişi -Türk ya da yabancı- öncelikle kendi kültürünü, tarihini, coğrafyasını, edebiyatını bilmeli.
Cevap
24Cevap
Cok fazla klasik okumadım ama Türk edebiyatından Ahmet Hamdi Tanpınar in sahnenin dışındakileri okumuştum baya beğenmiştim ama yinede dünya klasikleri daha iyi gibi
Kendi kültürünü bilmeyen,
İngilizin kültürünü bilse ne?
Evvela kendi klasiklerimiz,
Sonra da dünya klasikleri okunmalı...
Rus yapıtları hariç hepsi. Rusların kültürü bize o kadar uzakki onların yazılı ürünlerini okurken kendimden zerre bir şeyler bulamıyorum.
@EvcilÖküz Onu okumadım. ancak Sen benim kastettiğim şeyi anlamadın. Hiç bir rus yapıtında insanı parmaklarını ağzına sokarak aaaa bu da mı varmış dedirtecek bir şey yok. İçlerinden en iyilerinden biri yüz başının kızıdır ki onda bile bizim kültürümüzden bir hayli uzaktır. Rusların salt kütlrünü yansıtır ki evrensel niteliği düşük. rus bir generalin kızının moskova çariçesine ağlaması bizim insanımızda derin hisler uyandıracak bir konu değil. Diğer rus yapıtlarının da bundan farkı yok.
@EvcilÖküz İşte o senin dediğin rus yapıtlarında yok. Adamlar evrensel değil yöresel yazmışlar. Sana okuğudum bir tanesinden kısacık bir pasajla örnek vereyim.
Genç muhasebeci patronundan daha önce kızını istemişti. Patronu ''Neee sayın michelayovich, siz kim oluyorsunuz da kendinizi benim biricik maşama denk görüyorsunuz. Rica ederim haddinizi biliniz'' diyerek ağır bir şekilde azarlamıştı (Adamların ağır azarı böyle oluyor her halde :D ). Genç muhasebeci aşkı için bir kez daha gururunu ayaklar altına aldı ve patronunun evine girdi. O sırada patronuyla ortağı tartışıyordu. Ortağı patronunun kızına talip olan zengin ve kalantor bir adamdı. Yani bu hayattaki en büyük rakibi. Aralarında her nasıl bir tartışma geçtiyse patronu ateş püskürüyordu.
patron-- Kozmovich, sen kim oluyorsun da kendini benden üstün görüyorsun. Ben de sana inat kızımı sana değil de şu karşımda dikilen muhasebeci parçasına vereceğim.
Bu sözleri duyan genç muhasebeci patronuna isyan etti (Zil takı oyanacağı yerde gurur yapıyor teres) rica ederim efendim benim hakkımda bu şekilde konuşmayınız. eğer beni basit bir muhasebeci olarak görüyorsanız kızınızı vermeyeniz daha iyi'' diye bağırdı.
Ali baba ve kırk haramiler bile daha anlaşılır.
Açıkcası dünya klasiklerini özellikle Emile Zola' yi severek okurum ama bizim romanlarımızın tasviri daha iyi.
Roman okumayi pek sevmem, Turk tarih kitaplarini okumayi severim genelde.
seçim yapılamaz kesinlikle iki kategoride de bir çok baş yapıt var
tabiki dünya klasikleri.. cengiz ayitmatov adını yazamadım ama okunmadık kitabını bırakmadım
Dünya klasikleri.. aşk ve gururda hakikaten müthiştir..
Hamlet felan orijinal bulup okumuştum harikaydı ya :) ama Türk klasikleri ilk baş için biraz ağır ama harika
Modern klasik okumak istiyorum. Özellikle stefan zweıg
Dünya klasikleri tabiki ama Türk klasiklerindede güzel eserler var.
klasik dendigi zaman dunya akla gelio bizimkiler degil
İkisinin de yeri ayrı , çok güzel yapıtlar var
Dünya klasikleri... . Bildigim senaryolari merak edemem ki😊
Ben edebiyatı severimde bu aptal kitapları okumam
Hepsinden faydalanmak gerekir.
Dünya klasikleri daha çok ilgimi çekiyor.
Türk klasikleri mi vardı?
Bu kadar bihaber olunmaz edebiyattan.
@okanarslan20 Sadece mübalaga
kitap okuma alışkanlığı edinemedim ya
Klasik olsun yeter...
önce biz :) sonra dünya
@Ömerromaf EyvAllah
Hiç ayırmam hepsi güzel 😊
klasiklerde biz daha iyiyiz bence
Dünya klasikleri
Her ikisinde beğenirim
Her ikiside okunmali fakat öncelik Türk klasikleri