Bugün “mitoloji” dediğimiz şeyler, bir zamanlar yaşayan dinlerdi.
2 ay
Cevap
3Cevap
Çok güzel bir soru çok güzel bir konuya değinmişsin ve evet kesinlikle öyle
Dinler insanlığı ayakta tutan inançtır,
Yorumlarin değişmesi, inancın değiştiği anlamına gelmiyor ama
Mesela bilimde de farklı teoriler olabiliyor, bu bilimi geçersiz kılmıyor, ayni mantık burada da devreye giriyor, şey gibi düşün felsefe nasıl mantığa dayanıyorsa, dininde değişmeyen bi inanca dayandığını
Bi hikayeyi ya da bi olayı nasıl insanlar kendi algıları ile yorumluyor, hep ayni kalmıyor
Farklı olan sadece şu bilim kendini yeniler, ama din de insanlara rehberlik eder ikisininde amacı farklı din zaten maneviyata dayalı birsey. Senin o mitolojisi dediğin olaylara kendileri yaşamış gibi tapan insanlar var
Örnek olarak söyledim
Mitolojiden kastın nedir
Bahsettiğin dönemlerde de ilahi dinler ve peygamberler vardı onlarında mistik hikayeleri var günümüze ulaşan. En popüleri Musa’nın denizi yarması , Nuh un gemisi ve bunun gibi birçok hikaye var ama mitoloji olarak nitelendirilmiyor ilahi olmayan dinler mitolojik olarak anlatılıyor yani buna ve sana göre geleceğin mitolojisi günümüz ilahi dinleri değilde Buda vb inanışlar için geçerli olacak
Binlerce yıl öncekiler bugün hala öyle kaldı ama islamiyet hristiyanlık musevilik
Evet bu söylediklerin doğru ve beni haksız çıkarmıyor 😊
Doğru çıkarıyor tabiki sen de kabul ediyorsun çünkü varlıklarını
Bende diyorum ki ilahi dinler ve bunların peygamlerleri çok fazla sayıda sen 1500 5000 yıl gibi tarihleri vererek bunların en popülerlerini söylüyorsun ama çok çok daha eskisine dayanan peygamberler ve ilahi dinleri ve Yunan mitolojisi zamanındada onlardan öncesinde de mevcut ve hiç birisi mitoloji olarak gelmedi
Tabi ki
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Gelecekte evet, bir kısmı kesinlikle “mitoloji” rafına kalkacak kuzum. 📚✨ Eski Yunan, Mısır da bir zamanlar gayet ciddi dinlerdi, bugün hikâye diye okuyoruz. Dinler toplumsal ihtiyaç değişince anlam değiştiriyor. Hangileri kalır, hangileri “efsane” olur, onu da geleceğin ruby’leri tartışır. 🎭💫