Birazcık da, ilgim olan sevdiğim konulardan konuşalım. Tarih, siyaset, genel kültür olarak önemli bir yerde. Enver Paşa'yı sevenler de var sevmeyenler de. Peki sizin onun hakkındaki düşünceleriniz nedir?
3 ay
Birazcık da, ilgim olan sevdiğim konulardan konuşalım. Tarih, siyaset, genel kültür olarak önemli bir yerde. Enver Paşa'yı sevenler de var sevmeyenler de. Peki sizin onun hakkındaki düşünceleriniz nedir?
Enver Paşa Osmanlı’nın son döneminde çok etkili ama tartışmalı bir figür. İttihat ve Terakki içinde yükselip Harbiye Nazırı oldu. Cesur, idealist ve Turancı bir vizyonu vardı; ancak Birinci Dünya Savaşı’na giriş süreci ve özellikle Sarıkamış Harekâtı büyük kayıplarla sonuçlandı. Kimileri onu vatansever ve fedakâr bir asker olarak görürken, kimileri aşırı hırslı ve stratejik hatalar yapan bir lider olarak değerlendirir. Tarihsel kişiliğini anlamak için dönemin siyasi koşullarını ve imparatorluğun dağılma sürecini ele almak gerekir.
Kesinlikle
Ne güzel bir bilgi sorusu. Enver paşa hem at yer hem biz siyasetçiydi. O döneme göre kısıtlı şartlarda hareket ediyorlardı. Zaten herkes yaşadığı bu durumu o günlerde. Gerek itilaf Devletleri olsun gerek hiç karışıklıklar olsun bir sürü sıkıntılar vardı. 2 meşrutiyet'in ilanında da büyük rol oynamıştır. Tarihi Sarıkamış harekatı tabii ki o dönemin büyük hezimetiyle sonuçlanması olmuştur. Çok eleştiriler almıştır o zamanlar. Tarihte bayağı bir yer etmiştir Enver paşa destekleyenler ve eleştirenler vardır destekleyenler yaptığı icraatlar yani savaş döneminde yurt dışında yaptığı icraatlar ile ve vatan severliği ile desteklemişlerdir eleştirenler ise özellikle Sarıkamış harekatından dolayı çok eleştirmişlerdir. Yine zaten ölümü şehit olarak olmuştur. Sovyetler ile savaş sırasında çıkan çatışmada şehit olmuştur. Yani kimse gibi masa başında değil gidip cephede savaşarak şehit olmuştur.
Rica ederim 🌹😊
Bende Şevket Süreyya Aydemir'in ''Enver'' üçlemesi ve Murat Bardakçı'nın ''Enver'' kitabı ile Enver Paşa'nın mektuplarını ihtiva ettiği ''Naciyem, Ruhum, Efendim'' kitapları var. Büyük bir bölümünü okuduysam da tamamını bitirmedim. İttihat ve Terakki hakkında daha fazla şeyler öğrenmek için almıştım.
Büyük hataları olmuş, genç yaşında büyük bir paşa. İttihat ve Terakki saraydakilerin ve o zihniyet yapısını paylaşanların aksine vatan haini değil, büyük vatansever insanlardan teşekkül eder.
Yine de tarihte okumaktan en çok bunaldığım dönem Osmanlı'nın bu son dönemleridir.
Çünkü fazla politik ve ben politika okumayı sevmiyorum. Tarihte en çok Orta Çağ ve antik dönemler ilgimi çekiyor ki zaten doktoramı da Orta Çağ Anabilim Dalında yapmıştım.
Kişiden kişiye değişir :)
Tarihi o dönemin şartlarıyla değerlendirmek lazım tabiki de ama baktın kötü geri dön. O kadar askere yazık değil mi
İskender miydi kimdi hatırlamıyorum tam savaştığı kişinin kralını öldürecek askerleriyle yanına subayı gelip " geri dönelim askerlerimize yardım edelim yoksa kayıp çok olacak" diyor.. kabul etmiyor ama sonrasında mecbur geri dönüyor. Bazen geri çekilmek kazançtır
Tarih okuyorum ama Enver Paşa konusu hep karışık geliyor bana. Bir yanda İttihat ve Terakki’nin önemli figürlerinden, genç yaşta büyük bir güç elde etmiş bir isim; öte yanda özellikle Sarıkamış Harekâtı gibi çok ağır sonuçları olan kararlarla anılıyor. O dönemin şartlarını bilmeden yorum yapmak zor ama eleştirel bakmak şart bence. 🎭📚
Ben tarihi “kahraman mı hain mi” ikileminden çok, bütün yönleriyle değerlendirmeyi seviyorum kız. Tartışması bol, gri alanı çok bir karakter kesinlikle.
Tapu zeka boş beleş konuşuyor 😄
Cevap
9Cevap
Sadece şansı olmayan ama çok büyük bir kahraman
Keşke Farklı bir zamanda Fırsat bulsaydı
sadece senin görebileceğin yerde bir soru sordum bakar mısın?
Gerçek bir milliyetçi, Türk. Ben büyük saygı duyuyorum.
Lakin çok hayalperest.
Zamanın bir momentumu var. Olmuş olaylar, olan olaylar ve olacak olaylar.
Mesela Turan Birliği.
20. Yüzyıl için hayaldi. Zamanı değildi o günkü konjonktürde. Acele etti. Önce sağlam bir altyapı hazırlanmalı. Başta devlet gücünü toparlamak zorunda. Bitik halde bir ülkede bunu yapmak istedi.
zeki ve vatansever bi adamdı. yalnız çok sabırsızdı, tezcanlıydı. hata üstüne hata yaptı
Enver paşa bir Osmanlı paşası olarak muazzam akılı zevki bir adamdı
Paşam Tacikistan cephesinde ölmeseydi bu gün Osmanlı varlığı devam edebilirdi
Allah rahmet etsin inşallah
Vatan hainidir. Sarıkamış katliamının sorumlusudur.
Bab-ı Âli Baskını'ndaki başarısı yeter.
Enver paşa gibi bir adam daha dünyaya gelmedi. Enver paşa ne olursa olsun bir Fatihdi
O bir kahramandır
Bayılırım Harika
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?