Enver Paşa'yı seven de çoktur sevmeyen de. Tarihin en çok tartışılan isimlerinden şüphesiz. Siz Enver Paşa hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bütün dünyayı bir araya getirme hayaliyle yanıp tutuştu. İlk darbeyi Sarıkamış dolaylarında 90 bin askerin ölümüne sebebiyet vermekle almış oldu. Bab-ı Ali baskını sonucu Osmanlı'da yetki sahibi olabildi. Basiretsizliği sadece burada değil, Çanakkale Savaşı'nda da görülmekte idi. Verdiği bütün emirler taarruz yönündeydi ve düşmanı denize dökmek istedi. Yorgunluktan çıkmış binlerce asker bu taarruz emrine şehit düşmüştür. Ha birde Liman Von Sarders gibi deyyusun cephe komutanlığına getirilmesinde önemli bir rolü var.
Turan kurulması adına bir şeyler çabalamış ama sarıkamış olayı ve almanya hayranlığından dolayı ben biraz - yim enver paşaya karşı
Sağolasın kardeşim :)
Rica ederim😊
Seven hangi nedenden oturu seviyor? Enver pasa 90bin askerin olumune sebebiyet vermis birisi. Baskalarinin basarilarina konmaya calisan bir sülükten ibaretti Alman yalakasi akilsiz birisiydi. Osmanlinin savasa girmemesi gerektii bariz aciklen kendisinin alman seviciliginden dolayi bir cok insanin hayati mahvoldu
Turan sevdalısı bir kahraman
Evet ama fazla hayalperest
Aynen ama kazansaydı gerçek bir kahraman olacaktı kaybetti hain oldu
Ama boş durmadı diğer Türk kardeşlerimiz için Sovyetlere kafa tuttu. Osmanlı açısından hataları vardı evet fazla duygusaldı ama ben kendisinin gerçek bir Türkçü olduguna inanıyorum
Tabiki öyle bende inanıyorum :) kaybetti hain oldu derken bu başkalarının gözünde öyle bazı cahil insanlar bilmiyor paşamızı kötü biliyorlar ve gerçekten tanımıyorlar
Cevap
28Cevap
;انور پاشا
Türkistan’ın kurtuluş savaşları içerisinde şehit olmuş bir insandır. Paşa’nın bu özelliği, bilerek veya bilmeyerek görmezden gelinmiştir.
Devlete bağlılığı ve turan davasına sevgisi konusunda zerre şüphem yok ama yaptığı hatalar affedilecek durumda değil. Seviyor musun dersen nötr'üm ama ne zaman Sarıkamış harekatıyla ilgili bir yazı haber video vb. bir şey görsem içimden iyi saydırıyorum kendisine.
Vallaha benden bilmem kaç yıl önce yaşamış ölmüş gitmiş adam. Duygusal anlamda ne bir sevgi besliyorum ne bir nefret. Ancak benim tarih kitaplarından öğrendiğim kadarıyla pek iyi bir yönetici ve komutan değil imiş. Hele sarı kamış olayında gidecek olan askerleri yeterince denetlememesi. Yazlık kıyafetle karlı bölgeye asker götürülmesi. Bunun ne telefisi olur ne de özrü. kısaca iyi bir komutan degildi.
anlamsız inadı ver hırsı yüzünden
hem Dünya savaşına girdik tarafsız kalmamız akıllıca idi
hemde Sarıkamışta binlerce askerimiz telef oldu..
ama öte yandan Osmanlıdan kaçıp Türki Cumhuriyetlerin bagımsızlıgı için çalışması bir nebze hatalarının bedelini ödemektr
Hayalperesttir.
Plan program ve realite ile değil hayaller ile hareket eder.
Kanun nizam umurunda değildir. ben yaptım olducu bir kafadadir.
yanlış kararlarının neticesinde yüzbinlerce can yitip giderken, tek faaliyeti basına sansür uygulayıp, saçma sapan haberler yaptırmak, saçma sapan yazılar yazdirmaktir.
Ahmakliklari ile koskoca devleti 4 yılda yok etmiştir.
Devlet zaten yok olma aşamasındaydı. Tabiki bunda Enver Paşanın yanlış kararları etkili olmuştur ama sebep tamamen bu değil
Yaa adam Türki devletleri birleştirmk istemiş ama yaptigi strâtejik hatalr Türkiye devletinden gereken destegi alamaması basarisiz olmasiyla sonuclanmistir
Birşeyler yapmaya çabalayan, büyük sorumluluklar verildiği için büyük hatalarda yapan biri. Hatalarından dolayı sert yorumlar yapmamak gerekir
Sevmem. Millet kurtuluş savaşı veriyor, Mustafa Kemal hem düşmanla hem içerdeki hainlerle uğraşıyor, bu Enver arkadaşta Mustafa Kemal'le uğraşıyor.
vatansar iyi biri ama. affedilemez bir çok hata yaptığını düşünüyorum. sarıkamışta 90 kişiyi dondurduğuda palavradır. gerçek 30 bndir bunlardan 10 bini donarak öldü ama ruslarında 33 bin vs kaybı vardır. sarıkamış hezimeti yoktur aslında
Genelkurmay verilerine göre 67 bin kişi donarak ölmüş. 17 bin kişinin kimliği sadece tespit edilebilmiş lakin 90 bin kişiden haber alınamamış. Sonuç olarak 90 bin kişi yok?
90 bin az gelmesin. İstanbul bile 120 bin kişiyle alındı. 90 bin asker muharebede ölse gene gam yemeyeceğim. Bir kişinin aptallığını 90 bin kişi çekti.
Belgelerle en fazla 17 binin kimliği açıklanmış. Kayıtlarda 67 bin ölü geçse de toplamda 90 bini kayıp. E geriye 16 bin kişi Rusya'ya mı karıştı?
Tarihimi öteden beriden, diploması ve bilgisi olmayan; konusu açıldığında papağanlaşan insanlardan öğrenmem merak etme.
Tarih sürekli değişir, bazı durumlara net bir açıklık getiremezsin.
Samimi bir vatansever olduguna kanit Ruslara karsi Turkistan Turklerini ayaklandirirken sehit olmasidir.
Mangal gibi yüreği, leblebi kadar da aklı olan vatansever bir şahsiyet.
Hakaret etmeyelim
la serefsız işte 90 bin kii öldü sarıkamısta akdenizden asker getiirp erzxak vermeyip geceallahu ekberde de -40 ları bulan soğukta donmasına sebep oldu insanların
Hataları başarılarından daha çok olan, Mustafa Kemal'e zorluklar çıkarmış sevmediğim ama vatanını seven bir paşa.
90 bin şehidimizin vebali boynunda. Gerisi Allaha verecegi hesap.
Ağaları, paşaları sevmem ben.. Onlar yer içer semirir gariban erat ölür. En iyisinin dibine kibrit suyu..
Alman sempatizanı, ideolojesi uğruna ölen ama gerçekçilik yeteneği körelmiş bir Osmanlı insanı.
Ben osman paşa yı cok seviyorum Ataturk un ornek aldıgı insan ∩__∩
kaçak serefsız. g*t korkusuna onlarca asker savasmadan sehıt oldu
Cumhuriyet ve yeni kurulmuş devlet için apaçık bir tehdit ve yok edilmesi gereken bir kişi idi. Zaten hırsları kendi sonunu hazırladı.
Cumhuriyet için tehdit derken?
Enver Paşa bazı başarılara konmayı çok seven bir adamdı. Mesela kurtuluş savaşı ardından edinilen zaferle kendisinin başvekil olacağını düşünmüş ve bu yönde taleplerde bulunmuştur. Red edilince ise önce ordu kurmaya kalkmış sonra da Rusya orta asyasında ölmüştür.
Severim ama büyük hata yapti
İyi niyetli ama yeteneksiz bir askerdi.
İstanbul kurtuldu işte daha me olsun
Vatanperver oldugu gercek ama yanlislari coktur
Akıllı bir adam olmadığını düşünüyorum
Neden?
bunu bilmiyorum ki daha
pek bilgi yok.
Severim
Sevmem
iyi insan
enver paşa candir
Sevmem
Neden?
Binbaşılıktandı sanırım direk paşalığa atanmıştır. yani liyakat sistemine uyulmamıştır ittahatçı olduğu için ve sonucu sarıkamışta 90 bin evlat öldü. bunun bir benzerini yakın zamanımızda gördük sonucu 15 temmuz
Evet Sarıkamış olayında hatalı kendisi. Birçok hatası var. Ama gerçek bir Türkçüdür.
Hayrı dokunmadıktan sonra sapına kadar olsa faydası yok bence
tanimiyorum
Tanımıyorum :D
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar