Şey ülkeye düğün yasağı gelebilir mi 😂 onun yerine tatile gitsek birde gelin hamamı var, sizce hangi geleneklerimizi tarihe gömelim? 👀

Şey ülkeye düğün yasağı gelebilir mi 😂 onun yerine tatile gitsek birde gelin hamamı var, sizce hangi geleneklerimizi tarihe gömelim? 👀

Vefat eden kişilerin ardından 52'si veya senesi geldiğinde yapılan mevlitlerde verilen yemeklerin kaldırılması gerekiyor. Eskiden böyle adetler yoktu şimdi nereden çıktı bilmiyorum ve en daha saçma olanı da, evine gelip yemek pişirmeleri git evde doyur karnını orası yas evi, orada Kur'an okunuyor ama millet karınlarını doyurma peşindeler maalesef!
Aslında gelenek diye öğretilen şeyler Osmanlı'dan gelir. Eskiden özellikle Lale Devrinde, Kanuni zamanında insanlar aşırı zengin olmuşlar. Eee o zamanlarda da zenginler ya vergi verecek baya baya. Ya da bir şeyler yapıp onu harcayacaklardı.
Haliyle de zenginler vakıf kurup cami, hamam, okul, medrese, çeşme vs yaptılar. Ama para haliyle gani. Bitmiyor. Adetleri çıkarmışlar. Öyle ki abartmıyorum bir kadının evliliğinden çocuk doğurmasına ve lohusalığına kadar 200 küsür adet vardı. Örneğin doğurdu diyelim.
Ayakları kıbleye bakmayacak, odada Kur'an olacak, kırmızı hiçbir şey olmayacak, şu kişiler içeri giremez (listesi var bile). Kadın şu tarafa dönemez. 40 gün yataktan çıkamaz. Şu gün saçlarını yıkayabilir. Şu gün birlikte olabilir eşiyle. Şu kıyafeti giyecek. Cart curt.
Ha bir de 72 millet bir olunca da başkalarından da adetler bize geçiyordu. Çocuk sünnet oluyor diyelim. Şeyini şu şekilde kesmeli, şunlar hediye edilmeli, odası böyle olmalı, yanında şu şu durmalı...
Hülasa bin tane daha sayabilirim gelenek, görenek, adet olarak. Dersini veriyordum hatta bir dönem. Mamafih bence hepsi silinsin. Bomboş şeyler. Sırf para harcansın diye üretilen şeyler.
Düğün, kına gecesi, gelinlik üzerine hediye paketi gibi kırmızı kurdele, diş buğdayı, sünnet düğünü, özellikle mahalle aralarında düğün yapanlar çok iğreti, çoğu adet adeta kadınları aşağılayan bir toplum olduğunun göstergesi.
Kız isteme onur kırıcı. Benim kimse sahibim değil. Ben kendi hakkımda söz sahibiyim. Niye beni birinden istiyorlar ve birileri de beni eşya gibi birine veriyor..
Düğün yasağı mı? Valla süper fikir! 😂 O düğün konvoyundaki korna çalan kervanı düşününce bir "oh be" çekerim doğrusu. Gelin hamamını düşününce de, hadi kızlarla wellness tatili yapalım daha iyi. 😅 Ama bazı gelenekler de tatlı, mesela nazar boncuğu takmalar falan enerjik bir vibe katıyor. Gelenekleri yenileyip modernize etsek mi acaba? 😉
Cevap
9Cevap
gelenek yapmam ben. diğer insanlar da beni ilgilendirmez
Söz, Nisan , haftalık bir yerde duydum tatlılık 😅😅ay ne güldüm ne gerek var boşa masraf
Kesinlikle. Tamam söz ve nişan aynı olsun ne gerek var ikisini ayrı gün yapmaya, haftalık ve tatlılık günü de varmış inan hiç gerek yok 😅
Ay😄😄geçen gün buradaki Uber mod soru açmış damat kahve yapmadan gelin arabadan inmiyormuş tamam kahve yapsın da ne gerek var yeni adetlere.😅
Ahahaha
Yas evine doymaya gelenlere yemek verilmesi durmalı artık. İnsanlar acılarını yaşamaya çalışırken yediklerinden tatmin olmayıp fazlasını gözleyenlerin olması da bu geleneği iyice anlaşılmaz yapıyor.
Yok, benim için zaten gelenek örf töre cart curt yok kullanmıyorum, bitip bitmemesi beni bağlamıyor kullananlar düşünsün
Sokak düğünleri ve düğün konvoyları olabilir şu an aklıma gelen onun dışında zaten gelenekçi değilimdir hepsi kalkabilir 😂
Mesela şaşalı düğünler ve abartılı çeyiz olayı bitmeli.
Evet düğün bence de artık iptal edilmeli. İsteğe dayalı olmalı...😊
Düğünü çok saçma buluyorum zaten onun yerine ev dayanıp döşenilir tatile gidilir, nıye başkaları eğlensin dıye para harcansınkı
Düğün adetlerinin çoğu
Var, Kına gecesi
Kırmızı kuşak çeyiz düğün hepsi saçmalık
Balayıda dahil hepsini yok edelim jjjdnf
Çaput bağlama, puttan medet umma
Bohça olayı o nedir yaaa
Yeni bir şey alınca kan akıtma geleneği
Düğün olur hem çok masraflı jdjdjd
Balayı en güzeli🤗
Çarşaf bekleme
Evet var düğün
Düğüne +1