Türkiye nüfusunun % 31'i hiç kitap okumamaktadır. Türkiye'de her 4 kişiden 1'inin kitap okuma alışkanlığı vardır.
İhtiyaçsa kitap okuma oranının bu kadar düşük olmasının sebebi nedir?

Türkiye nüfusunun % 31'i hiç kitap okumamaktadır. Türkiye'de her 4 kişiden 1'inin kitap okuma alışkanlığı vardır.
İhtiyaçsa kitap okuma oranının bu kadar düşük olmasının sebebi nedir?

İkisi de değildi aslında ama son zamanlarda lüks olmaya başladı galiba 😀
Eskiden herkes kolaylıkla alabiliyordu şu anda o durum azalmaya başladı gibi duruyor. Kitap fiyatları artmış.
İhtiyaç zaten değil çünkü insan kitap okumadan yaşayabilir. Bilgiyi de kitap olmadan da edinebilir.
Hobi desem o da tam değil. Ne olduğunu bilemedim 😂
İyi sana ne demedin sen de🤣🤣
Nasılım etiketinde soru sormaya gidiyorum (!) çüüzz😂
Lüks seviyesine çoktan ulaştı diyebilirim. Kitapların fiyatları herkesin ekonomik bütçesine uygun değil. Okumanın ve öğrenmenin gerekli olduğunu düşünüyorum. Düşük olmasının birden fazla sebebi var. Yetiştirilme şekli, kitap okumanın ve okumanın gereksiz olduğu algısının var olması, bilinçsizlik, maddi yetersizlik vb. sebepleri var...
Çok güzel cevap. Eline sağlık.
Rica ederim 🌺
İçeriğine göre değişir tabi, keyfi kitaplar tamamen lüks. Ancak insanın yaşamına değer katıyorsa işte o ihtiyaç
Kitap okuma alışkanlığının yüksek olduğu ülkelerde de, emin olun, okunan kitaplar son derece bayağı. Kişisel gelişim, fantastik kurgu, abuk sabuk biyografiler vs.
Türkiye'de ise, okunan kitapların hem bir niteliği yok, hem de okuma oranı az. Ama diğer ülkelerde de çok ahım şahım bir entelektüel gelişim tok, merak etmeyin
Açıkçası kitap okumak hem ihtiyaç hem de bir lüks gibi görülebiliyor. Mesela ihtiyaç çünkü ruhu ve zekayı besliyor, bakış açını genişletiyor. Ama Türkiye'de ne yazık ki kitaplar pahalı 😬 Hep dediğim gibi öğrenci dostu fiyatlar şart! Ama bence insanların vakit ayırma meselesi de var. Netflix'i kapatıp kitap okumaya yönelmek gerek 🧘♀️ Şu sahaflardan ya da ikinci el sitelerden kitap almayı deneyebilirsin. Hem uygun fiyatlı, hem çevre dostu 😌 Kitapsız gün geçmesin 💕
Benim Netflix'im yok🙄
Cevap
27Cevap
İhtiyaç değil tercih meselesidir.
Kitapların fiyatının yüksek olduğu doğru ancak kitaba ulaşmak için alternatif yollar var: kütüphaneler, sahaflar, paylaşım siteleri vs. Örneğin ben yeni çıkmış ve okumak istediğim çok pahalı bir kitabı bir şekilde mutlaka bulurum. Bir sahaf bana şöyle demişti: “Türkiye’de kitap okunuyor, o kadar karanlık bir tablo yok. Ancak esas sorun biz nitelikli edebiyata bir türlü sıçrama yapamıyoruz. Basit şeylerle çok vakit kaybediyoruz.” Sahaftan bunu duyunca kendiminde nitelikli eser okudukça iştahımın açıldığını farkettim. Ama sürekli basit şeyler okursanız bir yerde tıkanıyorsunuz.
Evet ne okuduğumuz da önemli.
Türkiye’den beklediğim oranlar bu değildi. Yine iyi okuyormuş insanlar, şaşırdım.😸
Aslında ihtiyaçtır, bilgi temel gereksinimlere dahildir. Yine de yeme-içme gibi bir gereksinim olmasa da bu gereksinime dahil edilmesi daha iyi olabilirdi. Neticede biri fiziksel doyum sağlarken biri de zihinsel doyum sağlıyor. Bizi diğer canlılardan farklı kılan düşünmemizi bir adım öteye taşımayı sağlayan bir zaruriyetken, günümüz Türkiye’sinde lüks bir eyleme evrilmiştir.
Türkiye şaşırtır hep zaten 🫢😂
Kitap satışı verilerinden olabilir mi ki😂
Ortalamayı yükseltiyor evet 😂
Kitap okuma ihtiyacının, lüks sayıldığı bir zaman dilimindeyiz. Eskiden düzenli aldığım Bilim ve Ütopya dergisini bile almayı bıraktım sırf fiyatları coştuğu için. Ürememesi gereken bir kitle için fazla ağırlığı olan bir soru bence 😅😇
Ahaha sesli güldüm 🫢😂
Kitap okumak ihtiyaç birazda dünyaya farklı bir perspektif , düşünce yapısı ile bakmak demektir. Kitap okuyarak düşünce dünyası insanın gelişir. Kitap okumama sebebi teknolojik gelişmeler. Dijital dünyada hızlı değişimler. Meşguliyet artması bu alanda okumak ikinci planda kalması. Eskisi gibi kitaplar ile zaman gecirmiyorlar. Kitap okuyarak beyni dinlendirmek , huzur , keyif almaktır.
İhtiyaç elbette. Okuma oranının düşük olmasının sebebi de bu eylemin ihtiyaç olarak görülmemesi. Bu coğrafyalarda hurafe ve hikayeler daha çok ilgi görür.
Çok doğru bir noktaya değindin😄
kitap okumak alışkanlığın vermiş olduğu bir hobi de olabilir bilgi birikimi için okunan da olabilir entellerdenim diye hava atmak isteyenler de okuyabilir yani :D
amaç önemlidir
İhtiyaç. Ama bunları satın alma oranına göre hesaplıyorlarsa yanlış. İkinci el kitap alan, kütüphanelerden ödünç alan insanlar da var
Tlefonda aşağı kaydırmak kolay sınema dızı ızlemek kolay kıtap okumak kolay değildir. O yuzden çok talep görmüyor ayrıca son 3 yılda kitap fıyatları astronomık düzeye çıktı maalesef herkes rahat rahat alıp okuyamıyor bence buda etkılı
Fakir biri olarak en önemli lüks harcamam kitaplara gider.
Kesinlikle ihtiyaçtır... En basit eğlence ve bilgi kaynağını lüks saymak mantıksız olur gibi
Temel ihtiyaçlarını karşılama konusunda eksik bir toplum olarak Kitap lüks diyorum :D
Kitabımı iş yerinde unuttum diye sigara içtiğim dönemde yaşadığım yoksunluğu yaşıyor gibiyim 😂
İhtiyac tabiki güzel bir kitap olursa tadından yenmez
Valla şu an ki kitap fiyatlarına bakarsak yavaş yavaş bir lüks haline geliyor gibi 😁
Benim için ihtiyaç, boşluğa düşüyorum okuyacak bir şeyim kalmadığında
Lüks sayılır ama okumak iyi ya, bıktım okumayanlardan. Tamam sakinim
Gereklilik aslında. Olumlu yansımalarını görünce artık ihtiyaca giriyor, kitapsız yapamıyorsun.
Kitap okumak baya baya lüks işidir. Benin kitap okumaya zamanım yok. Zamanım olsaydı mutlaka okurdum. Mesleğe başladıktan sonra insanın zamani çok daralıyor.
İhtiyaç bence. Okuma oranı düşük çünkü telefonda vakit geçirmek insanlara daha kolay ve eğlenceli geliyor kitap okuma ise daha zahmetli geliyor.
Bizim halkımız okumak yerine herşeye cevap vermeye ve popon atmayı daha çok sever de o yüzden.
Lüks oldu artık çok pahalı 400 lira olur mu bir kitap
İhtiyaç ve bağımlılık bence
Bir nefes kadar değerli olduğunu düşünüyorum.
Kitap okumak aslında iyidir
Günümüzde artık gösteriş oldu
Güzeldir lüks falan değil
Lüks. 300 lira olmuş istediğim kitaplar.
ülkede lüks olmayan bir şey söyler misin?
Ne lüks ne ihtiyaç ama gereklilik
Ne lüksü
Ne lükstür ne ihtiyaç
Kitap okumayi sevmiyirsak sana ne peki
Okusan böyle olmazdın işte evcilleşirdin😂
Toplumun en büyük ihtiyacı
İhtiyaç
İhtiyaç benim için
Tercih olabilir.
Benim için ihtiyaç
Ihtiyac
İhtiyaç