Karşılaştığınız sanat dalı ile hasbihâl ettiğiniz oluyor mu? Duygularınıza mı sirâyet ediyor yoksa mantığınızın mı tezâhürü oluyor?

Mantık
Duygu
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Karşılaştığınız sanat dalı ile hasbihâl ettiğiniz oluyor mu? Duygularınıza mı sirâyet ediyor yoksa mantığınızın mı tezâhürü oluyor?

Duygularıma sirayet eder.
Sanatçı sanatını bucaksız bir yolculuğa açılan kapı olarak sunar. O kapı açıldıktan sonra ise kişisin kendi senkronu başlar.
Örneğin bir kitap, karakterler, şehirler, kıyafetler.
Cümle tek olmasına rağmen herkes farklı hayal ederek okur kendinden birşeyler katar.
Örneğin resim sanatçının dışa vurumu farklıdır. Şekiller, renkler, fırça darbeleri bile bakana farklı anlamlar uyandırır.
Sanat ruhun reel dünyadan uzaklaşıp zihnindeki dünyaya yoğunlaşmasıdır.
Bence yani 😊
✍️ ✍️
🌿🌿
Sanat, hem insanın mantığına hem de duygularına hitap edebilir. Sanat eserleri genellikle insanın duygusal dünyasını ve hayal gücünü harekete geçirirken, aynı zamanda estetik, simetri gibi kavramlarla da mantıklı bir yaklaşım sunabilir. Bu nedenle, sanatın hem duygusal hem de düşünsel bir deneyim olduğunu söyleyebiliriz.
Sanat hangi dalı ile olursa olsun duygulara hitap eder. Ancak bunu salt ve eleştirisiz kabul eden insan sayısı çok azdır. Bir tablonun karşısına geçen bir kişi her yönüyle mantığına uymayan kısmını eleştirebilir. Keza bir müzik parçası veya orkestra eserini dinlerken dahi kendince kusurlar bulabilir.
Cevap
4Cevap
Sanatın hem ruhu hem de zekayı geliştirici ve değiştirici etkisi vardır. Fakat burada bir kıstas var, o da sanatın hitap edeceği kişinin durumu.
Kişinin eğitimi, sosyokültürel yapısı, ruhsal gelişimi önemli.
Eğer bunlar varsa ve birazcık sanat zevkine sahipse mantık ve duygusal derinliklere ulaşmak mümkün olur.
Hem mantık hem de duygular ama daha çok kalbine hitap eder
Sanatçı ruh halini, iç dünyasını eserine yansıtır. Zaten sanatın amacı insanda estetik duygular uyandırmak üzerine olduğu için duygusal boyutu daha büyüktür.
👏
Duygulara hitap eder , kişinin odağını bedensel ve fiziksel rahatsızlıklarından başka bir yöne çeker, akışta olma halini, doğallığı ve özgürlük hissini artırır. Hem böylelikle hakimiyet / kontrol duygusu verir..
👏
Mantık üste çıkmaya başlayınca sanat yapmak zor oluyor. Hatta dün bir genç acıdan beslendiğini iddia etmişti, kendince haklıdır belki.
Haklı değil, bahane. Belki de kılıf, fıtrata göre açıdan beslenemez.
Şahsi düşüncem dinginlik diyor ama her insanın da fıtri olarak bir olduğunu söyleyemeyiz. Yani kişiliğe-yapıya göre farklılık gösteriyor olabilir.
Fıtrî özellikleri farklı olsa da, insan iyiliklere dolu fıtrattan gelir. Kötülük fıtrat olmaz, yaradılışa aykırı.
Acı, kötülük demek mi? Ne zamandır? Yanlış ifade ettim sanırım. Kızın bahsettiği şey; mutsuzluk, huzursuzluk ve üzüntü tarzı bir acı. Bazı insanları evet doğru bu tarz etkenler besler mesela Yıldız Tilbe çoğu şarkısını aşk acısı çekerken yazmış ablam. Ama şu da var mutluylen huzurlu ve dinginken yapılan eserlerin de enerjisi daha farklı. Yani aslında boşa konuşuyoruz her yol duygu diyor. Mantıklı bişeylerden sanat çıkmaz demek istemiştim en başta zaten. Sanattan kastım sadece şarkı değil bu arada basit ve anlaşılabilir olduğu için örneklendirdim.
Acı en açık tabirle kötülük demektir. Ancak şöyle bir kötülük; “acıdan beslenmek”. Bunu söyleyen biri kendine kötülük yapmaktadır, hemde en acımasız şekilde. Kişi, fıtrat gereği mutsuzluk, huzursuzluk, üzüntü gibi olumsuz duygularla beslenemez, bunlardan medet umamaz. Zirâ Kur’an da, Biz sana Kur’an’ı üzüntü duyasın diye indirmedik buyrulur. Yani, üzüntü ve keder varsa çözümü de var, ancak bunu sahiplenmek yok. Misafirlikten ibaret. Ben sizi aslında çok iyi de anlamıştım. Konuyu amacından saptırıp, arkadaşın görüşüne kaydığım için kusura bakmayın. Ves’selâm.
Benim için her ikisi de olmalı. Bir kitap okuduğumda ya da film izlediğimde yazan kişinin zekasına da hayran olmalıyım ama aynı zamanda bir müzik dinlediğimde ya da bir resme bakarken duygusuna da kapılmalıyım.
Çoğunlukla duyguya hitap eder, o duygu yoğunluğundan çıkar çoğu eser.
Duygu tabi ki. Sanat duygu işidir
Bence duyguya hitap eder daha çok
Duygu kesinlikle.
Duygularına
Duygulara
Duygulara.
Tabi ki duygusuna
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?