Tanrısız ahlak mümkün mü? Bana tanrısız ahlak olacağı fikri saçma geliyor. Bi insan bu konuda ya nihilist olabillir ya da monoteist..
(yine 2 görüş gelecek bi soru sordumm uuu thats a bingoo!!)
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer 
Tanrısız ahlak mümkün mü? Bana tanrısız ahlak olacağı fikri saçma geliyor. Bi insan bu konuda ya nihilist olabillir ya da monoteist..
(yine 2 görüş gelecek bi soru sordumm uuu thats a bingoo!!)
Düşündüren sorular görüşsüz kalıyor evet.. Nerede saçma sorular varsa tıklım tıklım nedense. Ahlak, vicdanın insan zihnine zuhur etmesi ve davranış biçimi olarak ortaya çıkması bence. Bu da inanç olmadan gerçekleşemez. Hepimizin özünde iyi davranmak, sabretmek ve merhametli bir yürek var elbette. Ama zaman içinde bunlar köreliyor, üstüne düşmez ya da kırılınca hepten vicdanımızı rafa kaldırırsak ahlaktan yoksun yaşarız -Allah korusun-
Dünya pislik üzerine dönüyor ve kötülük kol geziyorsa, eğer Tanrı Ahlaklıysa, Ahlakı temellendirdiğin Tanrı'nın iyi olması gerekiyorsa, Dünya neden kötü?
=Tanrı da kötü ve kötülüğü seviyor? Ee Tanrı ben iyiyim diyorsa, bu kötülüğün kaynağı ne?
Ozaman kötü olan insanın Tanrısı, ahlaklı olan Allah değil, Şeytandır.
Bu dünya ve insanların kontrolü Şeytan'ın eline verilmiştir, Tanrı etkisiz elemanı oynayarak ve Şeytandan taraf olarak bize kazığın en babasını atmıştır.
Bence bağlantılı ya Allah olmasa cehennem olmasa neden kendimi torpuleyip bazı şeylerden uzak duralım ki banane insanların olusturdugu ahlak kavramından inancım olmasa ahlak umurumda olmazdı acikcasi. Olur diyenin düşüncesi de saçma Allaha inanmıyorum ahlaka neden inanayım der insan haşaaa.
Yaraticiz da ahlak mümkün tabii ki.
Yaratıcıya kurban edilmeyen, onun adı ile kesilmeyen hayvan yemek bile uygun değilken yaraticidan bağımsız olan ahlakın mantık çerçevesinde yaratıcı katında bir önemi var mı, onu bilemiyorum.
Cevap
4Cevap
Kore, Tayvan ve Çin’e gittim ben. Tanrı kavramı yok ama gayet de ahlaklı ve dürüst insanlar tanıdım.
Evet mümkün.. dinsiz insan da karakterli ve ahlaklı olabilir. din ile ilgili değildir bu
Tanrı ahlak kavramını millete benimsetmek icin uydurulmus bir otoriter figür. Ya varsa korkusundan inanıyor millet, cennet cehennem kavrami olmasa kimse inanmazdi.
Yanılıyorsunuz, şahsen inançlı biri olarak ne cehennem beni feci şekilde ürkütebiliyor ne de cennet beni aşırı mutlu edebiliyor. Çünkü bunlar insani terimlerle açıklanamayacak şeyler ve insanoğlu deneyime dayanır ve bunları deneyimleyemediğimiz için tam olarak korkmaktan ya da mutlu olmaktan bahsedemeyiz.
Neyi deneyimlemedin? Insan mutlu olmaya cabalar mutsuz olmaktan kacinir. Cennet cehennem kavrami da bunun uzerine kurulu, ceza ödül kavramı.
Benim icin onemi yok diyorsan kendini kandiriyorsundur. Inanma sebebin nedir o halde?
Neden İslam? Tanri inanciysa mesele islam seni tatmin etmeyebilir. Sadece tanri inanci yok cok daha fazla seye inanman gerekiyor.
Eminim öyledir.
Ya ahlakı oluşturan Tanrı değil, tanrıyı oluşturan ahlaksa?
Tanrı demek bir nevi korku demek, korkusuz ahlak mümkün mü gibi bir soru sormuşsun. Ben Müslümanların bozulduğuna şahit olduğumdan beri, insanların inandıkları Allah'tan değil, çevrelerinden korktuğuna kanaat getirdim. Yasalar feministleşti, önce kadınlar bozuldu, sonra erkekler. Hani nerede İslam? Nerede Allah'a olan inanç?
Allah varken bu kadar ahlaksızlık var yokkeni sen düşün
Ahlak dinle değil vicdanla ilişkilidir. Tanrı’ya inanmayan ama vicdana sahip olan insanlar ahlaklıdır. Biri sadece tanrıdan korkusuna bir şeyler yapmıyorsa onun ahlakı ne ne kadar gerçektir?
Tanrısız ahlak, ahlaki değerlerin nesnel bir gerçeklik taşıdığı ve bağımsız olarak var olduğu bir ahlaki realizm çerçevesinde de düşünülebilir.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?