İki şıklı bir anket soru.
Aynı şeydir.
Değil tabii ki.
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
İki şıklı bir anket soru.
Aynı şeyler değil. Ahlak; içten gelen, adalet ve sezgisel hislerden oluşur. Din ise ailenin seçimleri sonucu oluşur ya da oluşmaz. Dinsiz bir insan ahlaklı da olabilir, dini bütün bir insan ahlaksız da olabilir. İçtenlikle ahlaklı olmayı başarmış insanlar, istemsiz din konusuna yönelir. Çünkü din ahlak üzerine kurulu bir düzendir. Zorunlu olarak dinini seçmiş insanlar, içlerinde ki ahlaksızlığı bir şekilde yansıtırlar ve içlerindeki ahlaksız duygularını bastıramazlar. Zamanla bu insanlar da Allah'a isyan ederek, dinine devam ederler. İyi insanların kötü düşünceleri elbette vardır ancak sezgileri ona adaleti ve ahlakı seçmesini sağlatır 🌸 Kötü insanların içinde de iyilik vardır ancak ahlaksız hissiyatların önüne geçemezler. Sadece korkuyla dizginleşebilirler. Bu insanlar Allah'ın gazabından korkar ancak yapacaklarından da geri durmazlar. Gerçek ahlak sahibi insanlar; Allah'ın sevgisi ve merhameti üzerine düşünür ve yarattığı her şey için şükür halinde olurlar. Zor zamanlarda ya da kolay zamanlarda hep şükür halindedirler. Ahlaksız insanlar ise kötü zamanlarda isyan etme eylemindedirler.
Büyük çoğunluğun dediği gibi ahlak ile din aynı şey değildir ve din ahlakı kapsamaz. Ahlaklı biri herhangi bir dine inanmıyor olabilir, herhangi bir dine inanan birisi de pekala ahlaksız biri olabilir haliyle kısacası dine inanmak veya inanmamak doğrudan ahlakı etkilemez. Hatta ben daha çok dini inancı olmayan kişilerin daha ahlaklı olduğunu düşünüyorum. Benim de doğduğumda sen bu inanca sahipsin dedikleri inanç kol bacak kafa kesmeyi, mürtedi öldürmeyi, inanmayandan ya haraç almayı veya da öldürmeyi emrediyor yani önceki inandığım dinde cinayet farz kılınmıştı, bu nasıl ahlak diye sorardım hep kendime, din beni insanlara zarar vermeye teşvik ediyordu, kadınları mal gibi alıp satmayı ve diğer kabilelerle savaşıp mallarına çökmeyi, ganimet almayı hak görüyordu, ben bunu pek ahlaklı bulmadım, benim ahlakım dinin ahlakından daha üstün geldi mesela.
Cevap
4Cevap
Dinler insanlar içindir insan olmak için ise ahlak şarttır
Hayır. Ahlak din ile alakası olmayan birinde de ğek ala mevcut olabilir
Ahlak zorunlu olan bir şey insanın karakterini belirler. Din ise seçimdir
Bütün dinlerin temelinde ahlak var aslında
Din ahlakı da kapsar
Değil.
Hayır
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?