Gazi-Mareşal Mustafa Kemal Atatürk 19. yüzyılın sonunda ve 20. yüzyılın başında çok geniş bir coğrafyaya yayılmış olan Türk milletinin ve Türk dünyasının entegrasyonu için Dilde birlik, Fikirde birilik, İşte birlik fikriyle ortaya çıkan Gaspıralı İsmail beyden çok etkilenmiştir. Nitekim önce Dil ve Tarih-Coğrafya fakültesinin kuruluşu, ardından Türk dil kurumu ve Türk tarih kurumunun kuruluşları Gaspıralı İsmail beyin fikirleri çerçevesinde gerçekleşmiştir. Ancak Atatürk'ün ömrü Türk Coğrafya kurumunu kurmaya vefa etmemiştir. Atatürk'ün sofrası kitabında İsmet Bozdağ'ın anlattığı bir olay vardır. Cumhuriyetin 10. yıl kutlamalarında bir bahriyeli yüzbaşı ile Atatürk arasında geçen bir konuşmadır bu. Atatürk duvardaki dünya haritasını gösterir. O zaman sovyetler birliği vardır ve baltık kıyılarından doğu Çin denizine kadar devasa bir devlettir. Atatürk der ki bu yğk benim omuzlarımdadır. Orada bizin kardeşlerimiz, soydaşlarımız, dindaşlarımız vardır. Birgün o kardeşlerimizle buluşup kavuşacağımıza inanın demiştir. Eğer hayata erken veda etmemiş olsaydı Atatürk'ün onunla mesai yapmaktan büyük mutluluk duyacağınden şüphe yoktur. Ve hatta şöyle bir düşüncem vardır benim: Keşke Ziya Gökalp ve Gaspıralı İsmail bey Atatürk'ün mesai arkadaşları olsaydı, Türk devrimi çok daha muhteşem bir pırıltıya sahip olurdu. (Ziya Gökalp 1924 yılındaki ölümüne kadar Atatürk'le birlikte çalışmıştı) GAspıralı İsmail beyin hayatını merak edenler araştırıp okuyabilirler. Ben 2015 yılında Kırım'ın Bahçesaray kasabasında hem Kırım Han sarayını, hem Gaspıralı İsmail beyin büstünü ziyaret etmiştim. Tük kültürü için önemli bir fikir adamıydı Gaspıralı. Yurdu uçmağ olsun.
Bugün Gaspıralı İsmail beyin ölüm yıl dönümü. Onun Türk kültürüne katkılarını analım mı?
Bende öyle düşünüyorum çoğu zaman uzun yazmıyorum. Ama bence sen nasıl istiyorsan öyle yazmalısın ben okurum bencelerini. Hem daha uzun hem daha çok bilgi içerir. Daha güzel olur:-)
En İyi Cevaplar