Konuyu sanat olarak ele alalım. Malum, kendi kategorim.
Sanat, daha spesifik olmak gerekirse, tiyatro, sinema, şiir insanı yansıtır. Bunu her zaman giyinik halde yapmaz. Yeri geldiğinde çırılçıplak halde de yakalayabilir, en ahlaksız anları ile ele alabilir insanı.
Peki hayatı, insanı anlatan eserlerin yine insana, hayata dair olan küfürleri içermesi neden tuhafına gider insanların?
Ya da sadece ahlak ile sınırlı kalmak zorunda da değiliz, çıplaklık, şehvet, küfür, aynaya baktığınızda gördüğümüz tüm nitelikleri getirin aklınıza insana dair.
İnsanlar bunlara karşı neden bu kadar anlayışsızdır?LADY GODIVA / JOHN MALER COLLIERBu tabloda da ahlaksız olan Lady Godiva değildir örneğin, onun asil davranışını hak etmeyen bir başka insandır.
Belki de bu ahlaksızlığa tuvalini kirleteceğini düşündüğü için yer vermemiştir sanatçı, peki siz sanatçının bu asil davranışını hak ediyor musunuz?
İnsanların sanat olmadığını düşünmelerinin nedenleri:
Çıplak sanata bakmaktan hoşlanmadıklarını görebilirler, onu sanatsal bir şeyden ziyade cinselleştirilmiş bir şey olarak görebilirler. Manzara ve nesne resimleri gibi daha geleneksel sanat biçimlerini tercih edebilirler.
İnsanların bunu sanat olarak görmelerinin nedenleri:
Çıplak sanatı boyadığınızda, insan vücudunu boyamış olursunuz. Vücudun estetik özellikleri sanat olarak kabul edilebilir. Bir bedeni resmediyorken, bir nevi hayatı resmetmek sayılır, değil mi? Eh, bazı insanlar hayatı değerli ve güzel buluyor. İnsan vücudunu en basit, basitleştirilmiş haliyle gösterir. Cinselleştirilmez (erotik sanat gibi), daha çok insanlaştırılır.
Bunu ANLAYAMAYACAK KAPASİTESİ OLMAYAN insanlar (mahluklar), bizim tuhaf veya şehvetli olduğumuzu düşünen insanlardır. Çıplak modellere, bir manzaraya veya bir vazo çiçeğe bakar gibi bakarız.
İşte benim "çıplak"ım bu resim.
Ben senin paylaştığın TABLOYA baktığımda sanat görüyorum. Bu vazo gibi sanat akıyor âdeta. Bizim gibi düşünenlerin aklına cinsellik gelmez kadına baktığınızda bu vazoyu görürsünüz. İnşallah ağır konuşmamışımdır. Az bile söyledim neyse. Söylediklerim yerine ulaşır umarım.
Sanatı bilmeyen kişiler için geçerli bu. Ve senin bu cümlelerine de sanata baktıkları gibi bakarlar. Senin anlattığın değil onların anladığı şekilde. Mesela Lady Godiva.. O atın üstünde giyinikte olsa, çıplakta olsa o tablo bir sanattır.. Giyinik oldugunda, x kişisi tabloya bakıp sanatçı yanını harekete geçirmeyi düşünürken, çıplak oldugunda harekete geçen yanı beyni olmayacağı için bunu aşırılıkla nitelendirir.. Ama aşırı olan ressam değil, x kişisinin dürtüsüdür...
Bunu din veya ahlak üzerinden kastetmeden söylemek istiyorum:Bence hayat başlı başına bir sanat hem de yaradanın sanatı. Fakat burada bir stil oluşturmak da insanın yaşadığı belki en zor imtihan. Fakat bu da insanı her açıdan besliyor. Tasavvufta temel bakışı oluşturan bir söz var, edep ya hu denir, yani aslında edep herşeyin zarafetini önceler. Yani edepsizlik bile bir zarafetle, zekayla, letafetle yapılmalıdır. İnciterek, travma yaşatarak değil.🙂
Sıkıntı burada bakış açısı.. Ben bakınca çıplak bir kadın görmüyorum.. Bir eser görüyorum renkler görüyorum bana bir hikaye anlatıyor.. Her eser farklı insanlara farklı hissettirebilir.. Farklı bir hikaye anlatabilir... Sorun bakışlarda.. Bazısı resme degil kadına bakıyor... Eser umru degil.. Çünkü böyle yetişmiş... Toplum ona bunu empoze etmiş.. Bu yüzden bir heykel ya da bir tablo ona sadece ahlaksızlığını hatırlatıyor... Gerçek olan bu
Çıplaklığı ahlaksızlıkla bağdaştıranlar yobazlardır.çıplaklık onlarda şehvetten başka bir şey uyandırmaz. Oysa çıplaklık arınmayı, arınmışlığı ve saflığı simgeler. Herkes görmek istediği gibi bakar. Algıda seçicilik de budur.
Niyetim bu tabloyu bir sonraki bencemde hem incelemek, hem hikayesine yer vermekti. Ancak artık bence yazmama kararı aldım. Güncellemede değinmeye çalışırım elbette.
Üstüme vazife değil ama neden bence yazmama kararı aldınız? Asıl soruya gelecek olursak bence insanların edepsizliğe karşı bu kadar kör olmalarının sebebi yetiştiği ailenin aldığı tutumdan kaynaklı.
Yazdığım bir bencenin, hiçbir gerekçe belirtmeden, ki bence tablonun nü olmasından dolayı yaptılar bunu, kaldırılması yüzünden. Göreceğim muamele bu ise emeğime yazık diye düşündüm.
Ve tamamen katılıyorum. En zor sanat gerçekten ebeveynlik. En büyük eserleri onlar yaratabilecekken, çoğu fiyasko oluyor...
Tablo hakkında bir fikrim yok en kısa sürede araştıracağım fakat sanata gelince hayatımızda hep bir olması gerekeni pisleme gibi bir durum vardır bizde işte buda onun örneği her haltı yiyin ama gizli saklı olsun makul fakat cıplak resim yapmayın herkes görüyor gibi bişi..
Farkliliklar bakis acisindan dolayi gerceklesiyo herkes kendi dusuncesini kabul ettirme pesinde bana dogru gelen sana gelmeyebilir benim ahlak olgum seninkiyle uyusmayabilir
O edepsizliğe katlanamayan insanların çoğu baktın mı dinci tarikatcı hacı hoca cübbeli insanlar hepsi değil ama geneli böyle her haltı yerler sonra edepsizliğe karşı gelirler ama din adı altında her türlü edepsizliği yaparlar