Dünyayı hepimiz ayrı görürüz. Cismen gördüğümüz aynı olsa dahi yüklediğimiz anlamlar, bizde uyandırdığı hisler farklıdır.
Sanat bu yüzden özeldir, göremediğini bir sanatçının gözlerinden görürsün, aşina olduğun bir cismin hiç tanımadığın bir renk ile bezenmiş hali hayranlık uyandırır.
Bu bağlamda düşünürsek, sanatın ve sanatçının daha kutsal bir amaca hizmet ettiğini, daha özel olduklarını söyleyebilir miyiz?La Liberté Guidant le Peuple / Eugène Delacroix
Güzeli sevmek midir kutsal olan, yoksa sıradanı ellerinizle yoğurup olduğundan daha güzel kılmak mı?
Sıradanı olduğundan güzel kılmaktır bana göre. Güzeli sevmek herkesin yapabileceği bir şeyken; sıradanın altında yatanı, içinde gizlenmiş olanı, ardında görünmeyeni görmek ve ortaya çıkarmak daha değerli bir eylemdir.
Sıradanı sevip, emek verip olduğundan güzel hale getirmek daha kutsal bence.. Yeter ki sevmeyi elimize yüzümüze bulaştırmayalım.. Biz insanlar sevmeyi beceremiyoruz kimine az geliyoruz kimine fazla.. Keyifli geceler..
Benim için bunu hemen iki açıdan düşünüyorum. İlk olarak, insanları doğası gereği olağanüstü yapan şeyin ne olduğunu ve sonra bir insanı potansiyel olarak neyin olağanüstü yapabileceğini düşünüyorum. Her ikisi de bağlantılıdır.
İnsanlar öyle inanılmaz bir amaç için yaratılmışlar ki… Bizler evrimin bilimsel tesadüfleri değiliz ama inanılmaz bir amacımız ve tasarımımız var. Yaratıcımızın suretinde, O'nun ihtişamını yansıtmak ve hem onunla hem de birbirimizle ilişki içinde yaşamak için yaratıldık.
Bu dünyaya çeşitli şekillerde, çeşitli güçlü ve zayıf yönlerle bu imajı taşıyarak geliyoruz ve bu nedenle kapıların dışında bize ait olan doğal bir olağanüstülük var: Yaratıcımız Allah'ın suretini taşımak için yaratıldık.
Şimdi olağanüstü olma potansiyelimiz de var ve bu, yaşamlarımıza, çevremize ve çevremizdeki insanlara nasıl tepki vermeye karar verdiğimize bağlı olarak değişen derecelerde ifade edilecek. Bu potansiyel, ilk doğal olandan daha fazla elimizde. Bu potansiyel en çok bilgi, bilgelik ve anlayış edinmemizden ve başkalarını düşünerek doğru yaşamamızdan etkilenir. Allah'ın iyilik standardına göre yaşamaya çalışırsak ve kendimizi buna göre donatmaya çalışırsak, kendimiz ve başkaları için iyi yaparız.
20'li yaşlarımın ortalarına girerken ve bir an geriye dönüp baktığımda, özellikle benimle ilgili olan bu iki yönü yansıtabilirim. Aklıma ilk gelen şey, bilgi birikimimden, beceri setlerimden ve insanlarla ve çevremdeki dünyayla olumlu bir şekilde etkileşim kurma yeteneğimden farklı şekillerde daha büyük bir olağanüstülük duygusuna doğru ilerlemem oldu.
Aynı zamanda, sınırlı ve kusurluydum ve dışarıdan yardım almadan belirli şekillerde ilerleyemiyordum.
Bir yanım geliştikçe, diğer yanlarımın da alçaldığını, daha da yozlaştığını görüyordum. Sorunların farkındaydım, ancak dürüst olmak gerekirse, onu durdurmak için güçsüzdüm ve sadece "çizmelerimi bağlamak" için ihtiyaç duyduğum bilgiden yoksundum ve sorunu doğrudan ele alıp kolayca hallediyordum.
İşte o zaman başarısızlık eğilimim ve gerçek sınırlama duygumla yüz yüze geldim. O noktada, Allah'ı buldum. VE OLAĞANÜSTÜ OLMANIN SIRRI BURADA.
En olağanüstü insanlar, yaratıcıları, yaşamları ve akılları olduğu için Allah'ın lütufkar etkisiyle çok olağanüstü kılınmıştır. Buna yalnızca Allah'a dönerek, güvenerek, beni olası bir olağanüstülük haline getiren tamamlanmış bir çalışmaya erişilir. Yani sıradanı ellerle yoğurup daha güzel herkes olabilir. Önemli olan hamurun malzemesi ve kalite. 😂