Önceleri zeki, aydın insanlar fikirlerini sınırlı teknoloji ortamında kitaplar aracılığıyla rahatça yayabiliyor, insanlar eğlence ve bilgi adına kitaplarla zaman geçirmekten hoşlanıyorlardı. Günümüz teknolojisinde ufacık aletlere dünya kadar bilgi ve eğlence sığabiliyorken ve yaratıcı kişiler düşüncelerini ekran üzerinde daha etkileyici şekilde gösterebilirken, kitaplara ne gerek var?
Değerli kardeşim, Dünya döndükçe ve üzerinde insanlar yaşadıkça kitap olacak. Belki, şimdiki gibi kağıda basılı olmayacak ama olacak. Hatta şimdiden e-kitap artan oranda basılı kitap sayısını geçiyor. Örneğin şimdiden Amerika'daki kitap satışlarının yüzde 25'i, Avrupa'da ise yüzde 20'sini e-kitaplar oluşturuyor. Maalesef bu oran Türkiye'de sadece yüzde 2.
Kitap Okumanın Önemi Nedir? Neden Okumalıyız?
Bir arkadaşım üç dört yıl önce bana bir e-kitap okuyucu hediye etti. İçinde 800 küsür kitap vardı ve sadece yüzde 40'ı doluydu. Ona kütüphanemi gösterip "Keşke şunların hepsi dijitalize edilse de bu e-kitap okuyucusunun içine sığsa ve ben de bütün kitaplarımı cebimde taşısam," dedim.
Ama dediğin gibi bilgi iletmenin tek aracı artık kitap değil. Bloglar ve benzeri medyalar da kitaplar kadar değerli kaynaklar. Örneğin eskiden gazeteler ne kadar önemli haber kaynaklarıydı; oysa şimdi haber siteleri gazete okuma alışkanlığımızı giderek öldürüyor. Ben kendi payıma yıllardır gazete bayiine gidip basılı gazete almıyorum.
Gelelim sadede. Her bir kitap ayrı bir dünyadır. Yani kitap okuyanlar okuduğu kitap sayısı kadar hayat yaşar. Sana bol kitaplı günler dilerim.
Tabikide kitap okumak değerli bir hobi, antikalar da çok değerlidir bu arada ikisini birarada kullanmak da mantıklı, kitabın sayfalarına dokunmak, onun kokusunu hissetmek çok güzel bir duygu, ben akşam işten eve gidince çalışma odamın kapısını açıyorum mis gibi kitap kokusu kitaplığımın güzel kokusu buram buram kokuyor tüm stresimi alıyor, herkes bunu anlayamaz, kitap okumak tercih meselesi ama hobilerim arasında başı çekiyor, rahatlıyorum, tüm stresimi alıyor götürüyor, beni birtek onlar anlıyor.
Bahsettiğiniz yeni mecraların avantajları, aynı zamanda sınırlarını çiziyor. Youtube videosu yapıyorsanız mesela nispeten az bilgi aktarmak için çok efor sarf etmeniz gerekiyor: görsele dikkat etmeniz gerekiyor, bilgi aktarımıyla çok ilgili olmayan çekme kadraj bilgisi, düzenleme vb. işlerle uğraşmanız gerekiyor. Kitap çok kompakt bir mecra ve yazı dili kompleks bilgiyi özetlemeye, düzenlemeye çok daha uygun. Unuttuğunuz bir şeyi kitaptan hatırlamak daha kolay, yani referans olarak da çok kullanışlı. Ayrıca kitap okuma deneyimi kendine özgü bir şey. Mesela film bir romanın yerini alamaz çünkü ikisinin deneyimi çok farklı. Film izlemek isteyen film izler, kitap okumak isteyen kitap okur - biri öbürünün yerine geçemiyor. Bir dakikada aklıma gelenler bunlar.
Senden yüzlerce sene önce yaşamış insanlarla aynı duyguları hissetmek, hissettiğini fark etmek muazzam bir his. İnsanın kendi iç dünyasına dönmesinin en güzel yolu. Her şeyin çok çabuk tüketildiği bu çağda kitap okumaktan son derece memnunum.
Bence değil çünkü kitabın o yeni basıldığındaki kokusu kitabın sayfalarını bir bir kendi elinizle çevirmek sözcükleri bir ekrandan degilde bir kitabın sayfasından okumanın o müthiş ambiyansı hiç eskimemeli.
Kitap Okumak Günümüzde Gerekli mi?
Değerli kardeşim,
Dünya döndükçe ve üzerinde insanlar yaşadıkça kitap olacak. Belki, şimdiki gibi kağıda basılı olmayacak ama olacak. Hatta şimdiden e-kitap artan oranda basılı kitap sayısını geçiyor. Örneğin şimdiden Amerika'daki kitap satışlarının yüzde 25'i, Avrupa'da ise yüzde 20'sini e-kitaplar oluşturuyor. Maalesef bu oran Türkiye'de sadece yüzde 2.
Kitap Okumanın Önemi Nedir? Neden Okumalıyız?
Bir arkadaşım üç dört yıl önce bana bir e-kitap okuyucu hediye etti. İçinde 800 küsür kitap vardı ve sadece yüzde 40'ı doluydu. Ona kütüphanemi gösterip "Keşke şunların hepsi dijitalize edilse de bu e-kitap okuyucusunun içine sığsa ve ben de bütün kitaplarımı cebimde taşısam," dedim.
Ama dediğin gibi bilgi iletmenin tek aracı artık kitap değil. Bloglar ve benzeri medyalar da kitaplar kadar değerli kaynaklar. Örneğin eskiden gazeteler ne kadar önemli haber kaynaklarıydı; oysa şimdi haber siteleri gazete okuma alışkanlığımızı giderek öldürüyor. Ben kendi payıma yıllardır gazete bayiine gidip basılı gazete almıyorum.
Gelelim sadede. Her bir kitap ayrı bir dünyadır. Yani kitap okuyanlar okuduğu kitap sayısı kadar hayat yaşar. Sana bol kitaplı günler dilerim.