Kendi markamı kurmak için fabrikamı riske atmalı mıyım?

Merhaba,

34 yaşında bir kadınım. Yaklaşık 9 yıldır kozmetik üretimi yapan kendi fabrikamı işletiyorum. Parfüm, ruj, oje, fondöten, bakım ürünleri ve daha birçok ürün üretiyoruz. Fabrikamız uzun yıllardır büyük uluslararası kozmetik markalarına fason üretim yapıyor; yani aslında arka planda ciddi markaların ürünlerini üreten bir tesisiz.

Fakat artık kendi markamı kurmak istiyorum. Üretim altyapım, formülasyon ekibim ve tecrübem var ama asıl sorun başka.

Piyasada maliyetler inanılmaz yükseldi. Biz iş güvenliğinden, kayıtlı istihdamdan ve mevzuata uygun üretimden taviz vermiyoruz. Buna karşılık çevremizde kaçak işçi, sigortasız çalışan, çocuk işçi çalıştıran ve iş güvenliği kurallarını neredeyse hiç umursamayan üreticiler var. Doğal olarak bizim maliyetlerimiz onların çok üzerinde kalıyor.

Büyük markalara fason üretim yapmamıza rağmen kâr marjımız giderek düştü ve şu anda fabrikam ciddi anlamda finansal olarak zor durumda. Birkaç yıl önce çok daha rahat durumdayken bugün açıkçası iflasın eşiğine geldiğimizi hissediyorum.

Tam da böyle bir dönemde kendi markamı kurmak istiyorum. Çünkü fason üretici olarak ne kadar büyürsem büyüyeyim, asıl değeri başkasının markası yaratıyor. Kendi markam tutarsa fabrikayı yeniden ayağa kaldırabileceğime inanıyorum ama tutmazsa mevcut sermayemi de tamamen tüketme riskim var.

Bir tarafta yıllardır kurduğum fabrikayı ve çalışanlarımı korumak, diğer tarafta ise belki de son fırsatım olan kendi markamı yaratmak var.

Siz olsanız mevcut fason üretim işini küçültüp bütün gücünüzü kendi markanıza mı yatırırdınız, yoksa bu şartlarda markalaşma riskine girmeyip önce fabrikayı kurtarmaya mı odaklanırdınız?

Kendi markamı kurmak için fabrikamı riske atmalı mıyım?