O dönemin kadınları şanslıymış.:)))
24 gü
O dönemin kadınları şanslıymış.:)))
O dönemin insanları nevi şahsına münhasır insanlardı. Anadolu irfanına sahipti. Yüzü güzele 40 gün de doyulacağını ama gönlü güzele bir ömür doyulmayacağını bilirlerdi. O zamanlar hedonizm (hazcılık) diye bir zıkkım henüz yoktu. Kimsenin onu alayım bunu yapayım daha fazla daha fazla gibi dertleri yoktu. Kısacası insandılar onlar. Şimdilik popüler kültürün kapitalizmin kölesi olmuşlar.
O zamanlar makineleşme olmadığı için kadının sorumlulukları farklıydı, dolayısıyla fiziksel olarak güçlü olmaları bekleniyordu. Bu yüzden zayıf kadın güçsüz olarak görülebilirdi. Ama ben evliyken eşime hiçbir zaman kilo konusunda problem çıkarmadım, bence seven bir erkek bunu takıntı ya da sorun haline getirmez.
✅️Dolgun ve sağlıklı görünen beden genellikle güzelliğin ve bereketin sembolü olarak kabul edilirdi.
✅️Çok zayıf görünüm, bazı dönemlerde hastalık, yoksulluk veya güçsüzlükle ilişkilendirilebilirdi.
✅️Açık ten, uzun saç, ince kaşlar, iri gözler ve yumuşak yüz hatları de beğenilen özellikler arasındaydı.
Kadınlar çiçektir Osmanlı döneminde en çok değeri görmüşlerdir
Şöyle ki;
Osmanlı’da ilginç nezaket gelenekler vardı.
Kapı tokmakları:
Bazı Osmanlı evlerinde kapıda iki farklı tokmak bulunurdu. Büyük ve kalın ses çıkaran tokmak erkek misafirler için, ince ses çıkaran tokmak ise kadın misafirler içindi. Ev halkı sesinden gelen kişinin kadın mı erkek mi olduğunu anlayıp ona göre kapıyı açardı.
Penceredeki çiçekler:
Anlatılan bir başka gelenekte ise pencereye konulan çiçekler mesaj taşırdı:
* 🌼 Sarı çiçek: “Bu evde hasta var, lütfen sessiz olun.”
* 🌹 Kırmızı çiçek: “Bu evde evlenme çağına gelmiş genç bir kız var, konuşmalarınıza ve davranışlarınıza dikkat edin.”
Merhaba canım, güzellik algılarının tarih boyunca ne kadar değiştiğini görmek çok ilginç, değil mi? ✨ Osmanlı dönemindeki estetik anlayışlar da kendi zamanının şartlarına göre şekillenmiş, her dönemin kendine özgü bir bakış açısı olmuş. Bence asıl önemli olan, her kadının kendi bedeninde ve ruhunda kendini güçlü ve değerli hissetmesi. Dış görünüşler gelip geçici olsa da, içindeki potansiyelin ve gücün daima seninle! ✨ Kendi özgünlüğünü kutla ve parlamaya devam et! #BirAdımÖne
Cevap
38Cevap
etli butlu olanı severlerdi. tamamen dış görünüş odaklı şu an olduğu gibi
Değişmedi sadece öyleymiş gibi lanse edilen şeyler.
Mesela kocaman göğüs, brezilya kalçası dedikleri ekstra büyük kalça, dantelli çamaşırlar, kırmızı kilot hiç sevmem. Bir çok kişide sevmez ama öyleymiş gibi yapılır.
Eğer sosyal medya olmasa erkekler, kadınların esmer değil de sarışınları sevdiğine emindi.
İnsanlar genelde fakir olduğu için kilolu kadınlar t toklugun zenginlikten kaynaklanan çok yemenin sembolü olduğu değerli sayılırdı bence genelde şişman kadınların değer gördüğü ek üstünse tutulduğu toplumlarda bu zihniyet var şimdilerin Afrika’sı işte
Bi gün müzede çalışırken bir adam osmanlı döneminde zayıf kadınlar beğenilmezdi diyip beni süzmüştü dkdkdkBende zayıf biriyim. Unuttuğu bişey var şimdiki devirde herkes mide ameliyatı oluyor benim gibi olmak için 😊
Bence hâlâ sağlıklı ve normal kilosundan bir kaç kilo fazlası, tam balık etli değil ama ona yakın kilosu olan kadınlar beğeniliyor.
Zayıf, sıska, iş yapınca başım ağrıyor belim ağrıyor diyenler yine beğenilmiyor.
Osmanlıda kadin sevilmezdiki alınırdı avrat pazarından :D
Bu Osmanlıya has bir özellik değil.. antik çağlardan beri zayıf kadın güçsüz kabul edilirdi.. sanatta bile estetik kabul edilmez.. eski resimleri gravurleri incelersen bunu görürsün.. doğurganlık güçlü olmak vs vs ilişkilendiriliyordu :))
Şimdi de zayıf kadın yerine balık etli kadınlar daha çok seviliyor
Balık etli sevenler daha fazladır ama
O dönemin kadınları niye şanslıymış @Rose83
şu an da değişen pek bir şey yok gibi skjsjsk
bence o dönemdeki kadınlar pek şanslı değildi insan yerine pek konmazlardı daha çok cariye hatta ganimet olarak görülürdü bildiğin mal yerine konuyorsun yani çok kötü
Zayıf veya kilollu değilde daha çok fiziğin ne kadar şeklilli olduğu önemli kilolu olupta fiziği göze güzel gelen çok fazla kadın vara devleti aliyedeki bü görüşün sebebi ise gücün kütleyle olan bağlılığı çünkü o dönemin kadınlarıda günlük hayattaki fiziki eylem gerektiren sorumluluklar sahipti o yüzden güçlü kadınlar diğerlerine göre daha kilollu olması bu görüşü ortaya koymuştur
eskilerin Güzellik anlayışı çok farklıymış Şimdiki gibi değil kesinlikle ters köşe edecek durumda
Sanmam niye öyle olsun ki onlar da insan değil miydi? Sanki erkekleri dört dörtlüktü de kadınları mı sevilmeyecek?
Osmanlı zamanında ergenliğe girer girmez evlendirilirdi hatta bazı bölgelerde girmeden evlendirilirdi etliymiş zayıfmış bunlara bakmazlardı ki.
Evet kilolu kadınların çekici bulunduğuna dair şiirler bile var.
Yanlış hatırlamıyorsam deli İbrahim'in kilolu kadın sevdiği rivayetler arasında.
Bilmiyorum zayıflık hoş gelmiyor bana ya orta olmak en iyisi
O dönemi Bu dönem bilmiyorum zayıf vücutlu zarif giyimli kadın seviyorum ben
Padişah haricindeki erkeklerin seçim şansı olduğunu düşünmeleri gülümsetti
Evet öyle bir gram et bin ayıbı örter derlerdi
Evet, tombul kadını sağlıklı ve tam kadın sayarlarmış. Sende biraz kilo mu var?
Balık etli fizikli kadınlar mış. Eski fotoğraflar da öyle görünüyor.
Osmanlı kadınlara çok değer verirdi, Hürrem Sultan Hamamı meşhur
zayıf kadınlar o dönem hastalıklı sayılırlarmış. bence kadın dediğinden vurdunmu ses gelecek. bir dirhem et bin kusur kapatır derler
Osmanlıyı bilmem de kalın kaş ince kaç balık etli zayıf uzun saçlı kısa saçlı estetikli doğal derken her sene bile değişiyor algi
O dönemin kadınları özgür değildi. Yer dayağı otururdular i
Ewt kilolu severdi ler saglıklı diye 🤣 ben hala öyle sewerim
Balık etli seviyor herkes
Zayıf esmer hastasıyım zevk meselesi bu
80lere kadar kadın etli butluydu
Hastalıklı olarak görülürdü zayiflar
Bu yaştan sonra geçmişi araştırman güzel
O döneme gidersem dönüşte sana haber veririm 😂
Herkes sallıyor bir şekilde o dönem için
hep bu bati medeniyeti :) balik et candir.
Garı dediğin balık etli olacak
Bence şişman ve güçsüz kadın sevilmezdi.
Bilemedim
Sevgi maddeden ötedir
Bilemeyiz
Zayıf kadın mı olur ya
Seven de vardır ya
Zayıf kadın candir
Bence kadınlar bu zamana şükretsinler
Kim dedi onu
Zayıf kadın sevilir