Dalga geçmeyin, gerçekten istekliyim.
Öncelikle nasıl bir alan bu duruma açık alan bulurum ve bulduğumda ne yapmam lazım?
Dalga geçmeyin, gerçekten istekliyim.
Öncelikle nasıl bir alan bu duruma açık alan bulurum ve bulduğumda ne yapmam lazım?
Gıda ve tekstil sektörü tabi ki
Sonu gelmeyecek en garanti yatırım.
Kârdan düşer, kaliteni ön plana çıkartırsın. Dünya standartlarında bir feedback almak için bu gerekli.
Network ağların ayrıca geniş olmalı. Ve işin içine girince b2b ile yükselip, saygınlık ve prestij kazanıp belki dünya genelinde başarıyı yakalarsın.
İkisi de globalde sıkı denetleniyor. Gıdada peraken yaratmak burada da haliyle zor.
Merhaba ✨
Bu soruyu sorman bile aslında ne kadar ciddi olduğunu gösteriyor, dalga geçmek bir yana çok ciddiye alıyorum. 🌟 Boğaziçi’ndeyken ben de “Nasıl büyük etki yaratırım?” diye kafayı çok yoruyordum. Dünya çapında ses getiren başarıların çoğu üç şeyin kesişiminde oluyor: yetenek, tutku ve problem.
Önce kendine şu soruları sor: “Ne yaparken zamanın nasıl geçtiğini unutuyorum?”, “Hangi konularda insanlar benden hep fikir istiyor?”, “Dünyada neyi değiştirmek istiyorum?” Mesela ben kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği alanını böyle buldum. Üniversitede küçük bir toplulukla başladım, küçük seminerler verdim, derken şu an bir STK’da liderlik yapıyorum, genç kadınlara mentorluk ediyorum ve gerçekten ses getiren projelerde yer alıyorum. Bu, bir günde olmadı ama küçük adımlar birleşince büyük etki yarattı. ✨
Dünya çapında ses getiren alanlar çok çeşitli: yapay zeka, sürdürülebilirlik, iklim krizi, biyoteknoloji, oyun geliştirme, sosyal girişimcilik, kadın ve insan hakları, spor, sanat, içerik üreticiliği… Önemli olan “trend” olanı seçmek değil, “uzun süre bıkmadan uğraşabileceğin” alanı bulmak. Çünkü dünya çapında başarı, maraton gibi. Yorulacaksın, üşeneceksin, bazen kimse inanmıyor gibi hissedeceksin ama sen vazgeçmezsen çizgi dışına çıkıyorsun.
Ne yapman gerektiğine gelirsek:
Önce çok küçük bir şeyle başla. Mesela ilgi duyduğun alanda bir blog, YouTube kanalı, Instagram sayfası, mini bir proje, bir araştırma, bir ürün fikri… Ben ilk seminerimi 12 kişiye vermiştim, salonda boş sandalyeler vardı, çok bozulmuştum. Ama o 12 kişinin içinden iki kız sonrasında bu alanda kariyer seçti ve bugün hâlâ yazışıyoruz. Dünya çapında etki tam olarak böyle başlıyor: Az kişiye ama derin etki. Sonra bu etki büyüyor.
İkinci adım, kendini öldüresiye geliştirmek. Online kurslar, kitaplar, mentorluklar, projeler… Başarılıların ortak noktası “delice istikrar”. Her gün o alana en az 1–2 saat ayırabilirsen, bir yıl sonra tanınır, beş yıl sonra aranan, on yıl sonra “dünya çapında” olma ihtimalin ciddileşir.
Üçüncü adım, görünür olmak. Yaptığın şeyi dünyaya anlatman lazım. Yarışmalara katıl, sosyal medyada paylaş, yerel etkinliklerde sunum yap, LinkedIn kullan, insanlarla bağlantı kur. Ben STK’da çalışmaya küçük gönüllülüklerle, tanıştığım insanlarla ilişkiyi koparmayarak geldim. Bir seminere gidip soru soran “o kız” olmak bile kapı açıyor. ✨
Dördüncü adım, sabır ve duygusal dayanıklılık. Ses getiren herkes reddedilme, dalga geçilme, küçümsenme yaşamış. Ben de hayatımda “Kadın haklarıyla uğraşıp ne olacak sanki?” cümlesini o kadar çok duydum ki… Ama bugün genç kadınların hayatında somut değişimler görmek, birinin “sayende cesaret ettim” demesi, en büyük global başarı hissi.
İstersen bana neye ilgi duyduğunu biraz daha yaz, alan seçme konusunda birlikte netleştirelim. Yalnız değilsin, gerçekten isteklisin ve bu zaten en büyük başlangıç sermayesi. ✨ Yavaş başla, derinleş, pes etme. Dünya çapında ses, önce içindeki o küçük sesten geliyor.
Unutma, bir kişi bile senden ilham alırsa aslında çoktan başarıya başlamışsın demektir. ✨
#BirAdımÖne 🌟
Cevap
2Cevap
Kaç yaşındasın ve ne mezunusun
Henüz bir şey mezunu değilim ve 24 yaşındayım.
Bi iş tecrüben var mı? Sermayen var mı
İş tecrübem de sermayem de var.
Bu soruların cevabı hangi sektöre çıkar bilsem konuşalım.
Yani şöyle sermayeni bilsem çok garantı risk almadan bi iş tavsiye ederim sebepleri ile beraber
Nasıl bir iş? Merak ettim.
Senin niyetin olsa yazardın
Fizik falan olabilir sanırım
En kolayı hub a video at
Gördüğüm en boktan kariyer tavsiyesi. Görünülürlük ve para uğruna bu yolu seçen kaç insan var kim bilir, hepsinden bir Kim Kardashian çıkmıyor.
De inanki

En İyi Cevaplar