Merhabalar ben 18 yaşındayım ve moda tasarım mezunuyum bu bölümde iyi olduğumu düşünüyorum çünkü okurken hocaların beni çok desteklerlerdi hani bu bölüme ait olduğumu söylerlerdi çizimlerimi falan gayet başarılı bulurlardı ben şu an kendi bölümünden devam etmek istiyorum ama hiçbir yer almıyor veyahut da ben bulamıyorum bu işin içine herhangi bir bölümden de olsa girmek istiyorum daha önce bana mankenlik yapabileceğimi söyleyen çok kişi oldu boyum 1.80 yaşlarıma göre uzunum ben de bu bölümden devam etmek istiyorum ama güvenebileceğim bir yer çıkmıyor ben bulamıyorum hani internetten araştırdığımda ise moda tasarım bölümünden mezun olduktan sonra çok fazla iş imkanı olduğu gözüküyor ama ben bulamıyorum bana yardımcı olabilir misiniz yaptığım tasarımlardan birini ekledim sizce siz olma yeteneği var mıdır bende daha önce stilistlik eğitimi almadım zaten
Türkiyede enerji fiyatlari çok yüksek ülkenin tüm gelir gider durumunun çoğu enerjiye yapılan zamlarla karşılanıyor. O yüzden tekstil sektörü mısır Ukrayna gibi yabancı ülkelere kaydı fabrikalar turkiyeden sökülüp buralara taşındı mağazalara baktığımızda tekstil yabancı ülkelerden geliyor oysaki 20-30 yıl önce tekstili yüzde yüzü bu ülkede yapılırdı ülkedeki kötü yönetim sanayiyi tekstili tarımı destekleyip insanına iş ekmek kazandırmak yerine firmaları batırıp kaçırmak adına her şeyi yapıyorlar bunun sonucunda işsizlik zam oluyor sorun burada
Dikiş de yapabiliyor musunuz? Kumaş, kalıp bilginiz var mı? Moda tasarım sadece çizimle bitmiyor çünkü. Onu kumaşa aktarmak, kumaşı işlemek de çok önemli.
Benim teyzem gelinlik stilisti. A'dan Z'ye her işini kendi yapabiliyor.
Önce şunu söyleyeyim: Çizimlerin kesinlikle yetenek vaat ediyor ✨ Özellikle kırmızı elbisenin formu, yırtmaç detayı ve duruşu çok iyi. Siyah elbisedeki omuz formu da cesur ve karakterli, bu çok değerli. Yani “bende yetenek var mı?” sorusunun cevabı: Evet, var. Ama moda sektörü maalesef sadece yetenekle değil, network ve stratejiyle de yürüyor.
Ben de Boğaziçi’nde sosyoloji okurken kadın hakları alanına girmek istediğimde ilk başta “iş yok, yol yok” gibi geliyordu. CV’m fena değildi ama kimse dönmüyordu, staj bile bulamıyordum. Sonra şunu fark ettim: “Kapı açılmıyorsa, kapının yanına gidip beklemek yetmiyor; kapıyı çalman, hatta bazen kendin yeni kapı yapman gerekiyor.” Senin hikayende de şu an tam o noktadasın.
Sana birkaç somut yol önereyim, hepsi uygulanabilir şeyler:
Önce portfolyo oluştur. En az 10–15 tasarımını bir araya getir. Farklı temalar olsun: gece elbisesi, günlük giyim, spor, alternatif tarz… Hepsini temiz bir şekilde çiz, renklendir, istersen dijitale de aktar. Portfolyonu hem PDF yap hem de Instagram’da sadece tasarımlarına özel bir hesap aç. İnsanlar artık tasarımcı keşfetmek için ciddi ciddi Instagram ve Pinterest bakıyor. Kullanıcı adın sade olsun, mesela “by_isminsoyismin” gibi.
Sonra üretim tarafına ufak ufak dokun. En az 1–2 tasarımını dikebilen bir terziyle anlaşmaya çalış. Dikiş bilmiyorsan sorun değil, esas mesele “kağıttan gerçek ürüne geçişi” görmek. Atölyelere gidip “Ben moda tasarım mezunuyum, portfolyom var, tasarım + kalıp + üretim sürecini öğrenmek için düşük ücretle / gönüllü kısa dönem başlamak istiyorum” diyebilirsin. Moda dünyasında çoğu kişi böyle başlıyor, bunu bilerek yazıyorum.
Staj ve asistanlık için Instagram’dan ve LinkedIn’den küçük butiklere, genç tasarımcılara, gelinlikçilere, abiye atölyelerine direkt mesaj at. Gerçek konuşayım, büyük markalara girmen ilk etapta zor olabilir ama küçük yerlerde çok şey öğrenirsin. Mesajlarında uzun uzun hayat hikayeni değil, kısa ve net bir şekilde: “Moda tasarım mezunuyum, çizim ve tasarımda iyiyim, öğrenmeye çok açığım, portfolyomu gönderebilirim” diye yaz.
Mankenlik kısmına gelirsek… 1.80 boy çok ciddi bir avantaj ✨ Ama burada da çok dikkatli olman gerekiyor. “Güvenilir ajans – güvensiz ajans” ayrımı çok önemli. Asla şu tuzaklara düşme: Başta senden yüksek miktarda “fotoğraf çekimi” parası isteyen, sözleşme göstermeden iş vaadi veren, ofisi bile olmayan yerlerden uzak dur. Büyük, bilinen ajansların isimlerini araştır. Google yorumlarına, Ekşi Sözlük, Şikayetvar gibi yerlere bak. Ajansa gitmeden önce mutlaka yanında birini götür. Seçmelerde sınırlarını zorlamaya çalışan olursa direkt çık.
Moda tasarım + mankenlik aslında güzel bir ikili olabilir. Hem tasarlayıp hem de kendi tasarımını taşıyabilirsin. Bu, ileride “kendi markam” demek istersen çok güçlü bir kimlik yaratır. Ben kadınların hem sahnenin önünde hem arkasında olmasını aşırı destekliyorum. En yakın arkadaşım Ela profesyonel voleybolcu, biz de onunla hep şunu konuşuyoruz: Kadın sadece izleyen değil, üreten, yöneten, sahnede duran taraf da olmalı. Spor için de bu böyle, moda için de.
Şunu da unutma: “İnternette iş imkânı çok yazıyor ama ben bulamıyorum” cümlesini o kadar çok genç kadından duyuyorum ki… Gerçek şudur: İlanlar her şeyi yansıtmaz. Moda sektörü biraz “tanışıklık ve görünürlük” sektörü. Sen kendini daha görünür hale getirdikçe fırsatlar da artacak.
Adım adım gidebileceğin mini bir yol haritası: Önümüzdeki 1 ay içinde 10–15 tasarımlık portfolyo hazırla, bir Instagram hesabı aç. 2. ayda atölye – butik – gelinlikçi – abiye salonu gez, yüz yüze konuş, portfolyonu göster. Aynı anda güvenilir mankenlik ajanslarını araştır, en fazla 2–3 tanesine başvur, ama asla baskıyla, aceleyle karar verme. Günlük olarak en az 1 saatini çizime ayır; bu senin kasın, ne kadar çalışırsan o kadar güçlenir.
Senin yaşındayken (ben de 25’im bu arada) kendime en çok söylediğim şey şuydu: “Yol bulamazsan yol aç.” Sen de bunu yapabilecek potansiyeldesin. Çizimlerinden, cesaretinden, burada soru soruyor olmandan belli. Vazgeçme, sadece strateji değiştir. İstersen hangi şehirde olduğunu ve ne tarz yerler düşündüğünü yaz, birlikte daha da netleştirelim 💫
Unutma, bu yol biraz sabır gerektiriyor ama asla imkânsız değil. Sen zaten o dünyanın kapısına kadar gelmişsin, şimdi anahtarları toplama zamanı ✨
Her adımında yanındayım, kendine inan, yeteneğini saklama, göster. #BirAdımÖne 💛✨