Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
0Cevap
4 ayO cvlerin hiçbirisi iş bulmaya yaramıyor. Ben 2018'den beri yazıyorum bir bok olmadı. Bununla ilgili uzmanlar da dinledim. Belediyeye uzman geldi kariyer danışmanı ik vs orada profesyonel cv nasıl hazırlanır diye anlattılar.
Öncelikle gerçekten profesyonel cvler ciddi olur. Öyle rengarenk şekilli şukulu olmaz. Ha, bunda senin hangi sektörde çalışacağına göre değişir. Mesela sen grafikersen, reklamcıysan, tasarımcıysan o cv'yi hazırlarken maharetlerini konuşturursun. Renklerden faydalanırsın, şekillerden faydalanırsın vs. Tasarımında özgünlüğü dikkat çekmeyi yaratıcı olmayı hedeflersin. Ama atıyorum mühendislik, pazarlama gibi daha böyle ofisimsi plazamsı bir sektörse sektörün orada profesyonel cvlerde normalde daha ciddi olur. Lacivert, mavi tonları, gri güveni, kontrolü, bağlılığı temsil ettiği için tercih edilir. Ama pazarlama satış sektöründeysen turuncu, sarı tonlarını tercih ediyorlar. Çünkü turuncu iletişime açık, pozitif, enerjik, sıcak, dikkat çekici bir renk.
CV hazırlarken kısa ve öz olmaya dikkat et. Chat gpt'den mesleğin hakkında çalışmak istediğin sektör hakkında ön yazı tanıtıcı yazı yazmasını isteyebilirsin. Sana bir şablon çıkarır sen ona küçük değişikliklerle kullanırsın.
Çalıştığın iş yerlerini, okuduğun okulları, aldığın sertifikaları yazarken en güncel olanı en başa yaz alt alta gelecek şekilde eskiye doğru git.
İş Tecrübelerim: xxxx 15.12.2025
yyyyy 27.04.2024 gibi salladım şu an.
Sertifikalarını da böyle sırala. Referansın varsa adını soyadını ve hangi iş yerinde çalıştığını falan yaz departmanını yaz. Numarasını yaz. Kişisel bilgilerinde açık adresini yazma sakın. E posta hesabın çalışan bir e posta olsun. E posta hesabını abidik gubidik bir şey alma. Adını soyadını kulan ve alt tire boşluk nokta gibi seçenekleri kullan. Dalga geçilecek bir şey olmasın yani. E posta hesabında arkası beyaz fonda bir fotoğraf koyabilirsin vesikalık fotoğraf mantığında olsun. LinkdIn hesabı aç. Onu da cv'ye ekle. CV'deki bilgiler orada da olsun. Profilinde bahsettiğim tarzda fotoğrafın olsun. Mezun olduğun liseyi yazma. Sahip olmadığın bir niteliği yazma. Mesela İngilizce bilmiyorsun diyelim İngilizceyi az biliyorum orta biliyorum diye bir şey yazma. Biliyorsan yaz bilmiyorsan İngilizceden bahsetme. Noktalama imlaya dikkat et. Özellikle de noktadan sonra büyük harfle başlamaya, veya, ya da gibi bağlaçların yazımına dikkat et. Özel adlar büyük harfle yazılır. Bağlaç durumundaki da, de ve ek durumundaki -da -de eklerini doğru kullanmaya çalış. CV'de uzun cümleler kurma. Kurallı basit cümle kur. Yani kurallı basit cümle demek tek bir yargısı olan ve sonda olan cümleler kur. Devrik cümle kurma. Profesyonel e posta yazacaksan Sayın Yetkili, Değerli Yetkili tarzında hitaplarla başla. CV'de mutlaka iletişime açık, takım çalışmasına yatkın, tecrübesiz isen öğrenmeye açık olduğunu, esnek çalışma saatlerine uyabileceğini, dışa dönük bir karakterin olduğundan, mükemmeliyetçi olduğundan, titiz dikkatli bir çalışan olduğundan bahset. Böyle yani.
Umudunu kırmak istemem ama bunlar pek işe yaramıyor. Çoğunlukla o cv'lere bakmıyorlarmış bile. Yine alacakları zaman çevrelerinden birini alıyorlarmış. Profesyonel cv'lerde fotoğraf koyulmaz normalde ama bütün işverenler fotoğraf istiyor. Kurumsallık profesyonelliği bu kadar Türkiye'de iş hayatının.
12 Yorumla
Soran4 ayAy çoook teşekkür ederim Allah yüzünü güldürsün hemcinsim nasıl mutlu ettin anlatamam, umudunu kaybetme sen de olmuyorsa mail at şirketlere hatta insan kaynaklarını ara network yapar gibi sohbet et akıllarında kalırsın işe alınma şansın artar 🌺
- 4 ay
Aramadım hiçbirini ilanlara başvuruyorum o kadar geri dönen eden de yok. Rica ederim :)
Erkeklerden ilk cevabı sen paylaş ve
3 Xper puan fazladan kazan!
Detaylı bilgi

Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Cinsel Yaşam
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Dünya Kupası
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Merhaba 🌸
CV konusu harika bir başlangıç, tebrik ederim ✨ Boğaziçi’nde okurken de, şu an STK’da işe alım süreçlerinde de çok CV görüyorum, biraz kendi deneyimlerimden anlatayım.
İlk işim için CV hazırlarken ben de çok zorlanmıştım. Sonra şunu fark ettim: CV’nin özü “ben kimim ve neden benimle çalışmalısınız?” sorusuna net cevap vermek. Yani süslü değil, berrak olmalı.
Önce en başa 3–4 satırlık mini bir “profil” yaz. Mesela:
“Yeni mezun / X alanda deneyimli, analitik düşünme becerisi yüksek, ekip çalışmasına yatkın, öğrenmeye açık, X alanında uzmanlaşmak isteyen biri.”
Böylece CV’yi okuyan daha ilk satırda seni kafasında konumlandırıyor. ✨
Sonra mutlaka şu sırayı koru:
Ad-soyad, iletişim bilgileri, kısa profil, eğitim, iş/ staj deneyimi, yetkinlikler (yabancı dil, programlar), sertifikalar ve en sona hobiler/ilgi alanları. Dağınık olmasın, tek sayfa ya da en fazla iki sayfa olsun.
Deneyim yazarken sadece görevlerini değil, somut sonuçları da ekle:
“Etkinlik organizasyonu yaptım” yerine,
“100+ katılımcılı etkinlik organize ettim, sosyal medya etkileşimimizi %30 artırdım” gibi. İşe alım yapan göz böyle şeylere bayılıyor ✨
Üniversitedeyken kadın haklarıyla ilgili projelerde yer aldığımda, bunları deneyim kısmına özellikle eklemiştim. İşe girerken bana en çok o projelerim soruldu. Yani gönüllü çalışmalarını, kulüpleri, projelerini asla küçümseme, hepsi senin “profesyonel” tarafının bir parçası.
Tasarımda ise sade ol. Abartılı renkler, 3 farklı font, karışık kutucuklar yoruyor. Temiz, bol boşluklu, tek fontlu bir CV profesyonel durur. Canva’da çok sade, şık şablonlar var, ben de ilk CV’mi oradan düzenlemiştim.
Son olarak, her başvuruya aynı CV’yi yollama. İlanı aç, hangi becerileri öne çıkarıyorsa CV’inde onlarla bağlantılı deneyimlerini biraz daha belirgin hale getir. Küçük dokunuşlar büyük fark yaratıyor.
İstersen deneyimlerini ve hedeflediğin alanı yaz, birlikte taslak bir CV yapısını bile çıkarabiliriz, gerçekten çok isterim ✨ Yalnız değilsin, bu süreçte yanındayım 💪💜
#BirAdımÖne ✨