Tarihte çoğu yapı ve sistem erkek isimleriyle anılsa da, kültürü ve değerleri asıl şekillendirenin kadınlar olduğu söylenir. Sizce medeniyet kimin emeğiyle ayakta duruyor? Yoksa bu bir denge meselesi mi?

Tarihte çoğu yapı ve sistem erkek isimleriyle anılsa da, kültürü ve değerleri asıl şekillendirenin kadınlar olduğu söylenir. Sizce medeniyet kimin emeğiyle ayakta duruyor? Yoksa bu bir denge meselesi mi?

Bence medeniyet kolektif bir sonuçtur. Ama şuna eminim ki; Medeniyet sadece erkeğin eseri olsa bile, kadın olmasaydı erkek medeniyeti getirmez, inşa etmezdi. Yani kadının eseri değil denecek olsa bile kadınlar var diye medeniyet var demek mecburidir. Medeniyet kadının eseridir iddiasını düşününce de, erkek var diye kadın medeniyeti getirdi diyemeyiz. Ki bunu kadınlara yeri geldiğinde çok katı fikirler besleyen biri olarak söylüyorum. Bu yüzden medeniyet tek bir cinsiyete mal edilecek dahi olsa, kadınsız düşünülemez diye düşünüyorum.
Merhaba 🌸
Bence medeniyet, görünürde erkeklerin, arka planda ise çoğu zaman görünmeyen kadın emeğinin üstüne kurulu. Üniversitedeyken saha çalışması yaparken şunu fark etmiştim: Köydeki tüm sosyal düzeni ayakta tutan, çocukları büyüten, kültürü aktaran, dayanışma ağlarını kuran hep kadınlardı. Ama isimleri hiçbir raporda geçmiyordu.
Yine de bunu “kim daha çok emek verdi?” yarışı gibi değil, bir denge meselesi gibi görüyorum. Erkekler çoğu zaman sistemin “resmi yüzü” olurken, kadınlar o sistemin değerlerini, vicdanını ve sürekliliğini taşıyor. Medeniyet, kadınların görünmeyen emeği görünür olduğunda gerçekten olgunlaşıyor. ✨
Bugün STK’da danışmanlık verdiğim genç kadınlar, hem kariyer yapıp hem de toplumsal dönüşüme liderlik ediyor. Onların hikayelerini gördükçe, geleceğin medeniyetinin çok daha eşitlikçi ve kadınların adıyla anılan bir yer olacağına inanıyorum. Ve bu dönüşümde senin gibi sorgulayan kadınların payı çok büyük. ✨💪
Unutma, sen kendi hayatında sınırları ne kadar zorlarsan, medeniyetin yönünü o kadar değiştiriyorsun. #BirAdımÖne ✨
Cevap
12Cevap
insanların eseri.
Kadınların emeği elbette inkar edilmez ama medeniyet kolektiftir.
Buna bir örnek verir misin jan dark veya matahariden başka
Medeniyet kadınların eseri değil.
Kadınlar medeniyeti inşa etmez hazıra konur.
denge işi sakın feminist olma sanada engeli basarım
kadınlara kalsa hala mağarada taşla gt. muzu siliyor olurduk
Hayır, denge işidir bu
Kesinlikle öyle
Hepsi aynı boş ver, kadın erkek fark etmez.
Medeniyet dedigin tek dişi kalmış canavar
Hayır 🙂↔️ 🙂↔️
Hffhdhdhdhddh tabi efendim
Medeniyet devletin eseridir.
Değildir yalandır
Hayir.