Kadınların her ne kadar iş hayatındaki rolleri artsa da iş görüşmelerinde hala ayrımcılık yapılıyor. En çok sorulan sorular ise evlilik ve çocuk planlarıymış. Kadınlara hala bu rol yüklenmeye devam ediyor. Sizce bu konu hakkında ne yapılabilir?

Kadınların her ne kadar iş hayatındaki rolleri artsa da iş görüşmelerinde hala ayrımcılık yapılıyor. En çok sorulan sorular ise evlilik ve çocuk planlarıymış. Kadınlara hala bu rol yüklenmeye devam ediyor. Sizce bu konu hakkında ne yapılabilir?

Keşke sadece sorular olsa. Eskiden bir iş görüşmesine gittiğimde alanımda ve yönetim tarafında daha iyi olmama, daha çok tecrübem olmasına rağmen '' erkeklerle çalışmanın, laf geçirmenin zor olacağı ve ciddiye alınmayacağım'' kanısına varmışlardı ve bunu altı bomboş bir egoyla dile getirmişlerdi. Hakettikleri cevabı verip çıkmıştım. Benzer cinsiyetçi yaklaşım veya soruya denk gelirsem yine aynı tavırla yaklaşırım.
Evet, bekar olsun istedikleri için evli olsun istemiyorlar kadın hem kariyer hem sapıklık anlamında müsait olabilsin diye. Evliliğin engel olduğunu, çocuğun daha da engel olduğunu iddia ediyorlar. Bağnaz yerler ise tam tersi, başı kapalı olmakla birlikte, evli ve çocuklu tercih etmek istiyor. Aynı şekilde işe girip 50 sene çıkmasın diyenler; hakkını arayan, dik birini değil de, her şeye susup evet deyip iş yapan ve kurulu düzeni var diye de işyeri sistemini bozmaya kalkışmayacak yine bu durumdaki insanları tercih ediyor. Çıkar meselesine göre yani.
Ve başka bir şeyden daha bahsedeyim; hiçbir işte kadına lojman yokken, İstanbul/Kadıköy'ün göbeğinde bile lojman var, Özbek, Türk fark etmez. Bu da en büyük sorunlardan biri. Antalya vb. gibi turistik iller dahil. Alman karıları çekmek ve gönül eğlendirtmek için erkek oğlan çalıştırıp seksi dans ettiriyorlar amatörce, yani o konu hakkında bile güzel kızlar serelim de erkek turist çekelim derdi yok. O sebeple de zaten bu tatil yerlerinde bile çoğunlukla hayatında karı kız görmeyip müşteriye hayvan gibi atlayabilecek Kürtler çalışıyor, çalıştırılıyor.
Çocuk planlıyor mu sorulması önemli bence. Abim zamanında askere gitme ihtimalinden dolayı işe alınmamıştı. Kimse size oturduğunuz yerden yarı zamanlı çalışarak para vermez. Herkesin işi gücü var işveren olabildiğince yüksek verimi almak ister, bu tarz sorular cinsiyetçi bir yaklaşım değil. İddia eden varsa da ardı yanıktır
Bir tane iş veren tarafından tacize uğramıştim yaşım çok küçüktü bana sevgilin var mı dedi bende var dedim oda bu zamanda kızların birden fazla sevgilisi oluyor senin sadece bir tanemi var falan demisti
Cevap
4Cevap
İş veren yetki sahibi veya sahibesi çooook uzuuuuun yıllaaaar sonra can verdikten sonra nasıl kul hakkı hesabı vereceğini ideal edinmişse hiçbir şekilde ayrımcılık yapmaz.
Yöneticiyim ve iş görüşmelerimde ayrımcılık adına sorular sormam. Daha çok tamamlama ve pozitif ayrımcılık üzerine yapılmalıdır.
Bana hep işle ilgili soruldu özele vs girilmedi
Hayır hiç sormadım. Branşına ait ve beklentilerini sorar çıkarım.
Hepsinin ortak noktasi ayni dhdjdjdj biz size sonra doneriz diyen insan kaynakları
Sorulmuyor 5-0 önden başlıyorlar mülakata. Türkiye burası.
Sanmıyorum
Bilmem