Günümüzde ciddi anlamda hala cinsiyet ayrımı gözeterek maaş teklifi yapan işverenler bulunuyor. Sizce bunun sebebi tam olarak nedir?

Günümüzde ciddi anlamda hala cinsiyet ayrımı gözeterek maaş teklifi yapan işverenler bulunuyor. Sizce bunun sebebi tam olarak nedir?

Kadın ve erkek çalışanlara maaş ayrımı yapan işverenlerin motivasyonları konusunda farklı görüşler bulunabilir:
• Cinsiyetçilik: Bazı işverenler kadınların iş yaşamına katılımına karşı önyargılı olabilir ya da onları erkekler kadar kariyer odaklı ve performanslı görmeyebilir. Bu, maaş farklılıklarına yol açabilir.
• Ayrımcılık: İşverenin bilinçaltında yer alan olumsuz cinsiyet stereotipleri, kadın çalışanlar lehine olumsuz ayrımcılığa yol açabilir. Daha düşük pozisyon ve maaş ile değerlendirilebilirler.
• Pozisyon/görev farkı: İşveren, aynı unvanla çalışsalar bile kadın-erkek arasında pozisyon ve sorumluluk bakımından fark olduğunu düşünebilir. Bu, maaşları etkileyebilir. Ancak eşit işe eşit ücret ilkesine uymamaktadır.
• Ailevi sorumluluklar: İşveren, kadınların ailevi yükümlülükleri nedeniyle işyerinde daha az zaman geçirebileceklerini varsayabilir. Bu da performanslarına ve maaşlarına yansıyabilir.
• Farklı değerlendirme: İşverenin eşit performans için bile kadın ve erkeği farklı değerlendirmesi söz konusu olabilir. Önyargı ve kalıp yargılar maaş kararlarına yansımış olabilir.
Bu gibi uygulamalar adil olmayıp, kadın-erkek eşitliği ilkesine aykırıdır. Yasal düzenlemeler ile birlikte, toplumsal farkındalık ve cinsiyet eşitliği konusundaki çalışmalarla yavaş yavaş düzelmeler olsa da, hâlen sorunun tamamen çözüldüğü söylenemez. Kadın çalışanların haklarını korumak ve ayrımcılığa karşı mücadele etmek önemlidir.
Erkekleri daha kolay sömürebilmektir. Erkek bir eleman tuvalet temizlemekten tutun da yemek yapmaya kadar neredeyse bütün işleri yüklenebilir. erkek elemana hakaret edebilirsiniz , baskı uygulayabilir ve yeri geldiğinde eğer haketmişse şöyle ağız dolusu güzel bir küfür edebilirsiniz. Maaşı eksik vereceğiniz zaman daha kolay anlaşabilirsiniz. Ama kadın elemanda bunları yapamazsınız efendim. Erkek eleman evlense bile sizin elemanınızdır. Kadın eleman ise zengin koca , daha az yorulacağı iş vs. Bulduğunda direk tüyecektir. Bana kalırsa tabiki bu saydıklarımın pek çoğu kadınlara karşı önyargıdan ibarettir. Ama konumuz neden böyle bir muamele yapıldığı. O yüzden içimden gelenleri anlatmak istedim. Kısacası patronların genelde erkek olmasından doğan sorunlardır bunlar. Şayet bir düşünmenizi isterim; Patronların hepsi kadın olsaydı kadın elemanlara daha güzel davranırlar mıydı? Muhtemelen kıskançlık ve dedikodudan iş yapmaya fırsat gelmezdi. Kendinden güzel kadınları işten kovmaktan doğru düzgün şirket yönetemez bir çok kadın. Yani olayın özünde kadın erkek farkı da yok aslında. Ülkemizin bir sorunu bu. Cehalet var cehalet. Memleketimin toprağını sıksan cehalet fışkırıyor.
Bunun cinsiyetle alakası olduğunu mu düşünüyorsunuz hala? Hayatin çoğu yerinde kadınlara pozitif ayrımcılık vardır. Başarısızlığı genelde kadınlar cinsiyete vurur. Patronların geneli abazan erkek profili olduğundan kadınlara pozitif ayrımcılık yapar. Hiç öğrenci iken is aramadınız mi? Düz kadınlar kolaylıkla is bulurken ağzı laf yapan kalifiye denen erkekler kolay is bulabiliyordu. Her yerde öyle
Cevap
31Cevap
Adaletsizlik bence
Onu gec tipe bakarak bile maas teklifini farkli yapiyorlar... universite arkadasimla ayni isyerine ayni pozisyona basvurduk bana daha dusuk maas teklif ettiler... ki ben derslerde daha basariliydim onun okulu bitirmesi toplam 6 sene surdu (4yillik bolum)
abi gercekten turkiyedeki kadinlar kendilerini artik dunyayi kenduleru kurtariyor gibi davraniyor kendinu erkekle bir tutuyor kadin erkek esittir sozunun arkasindan yaptigi islere bakin kadin erkegin yari maasini bile haketmez herkes bunu boyle bilsin
kadın üstün çünkü
cennet bile bizim ayaklarımızın altındayken sen hayırdır lan
@zPSiCoPaTa cennet senun mi ayaklarinin altinda sen o sozu cok yanlis anlamissin sayet senin ayaginin altinda olsa olsa bok olur
git biraz kitap okulda akışkan embesil
iyice gťünüz kalktı sizin
hiçbir halta yaradığınız yok
köle gibi çalıştırırlar işte böyle
@zPSiCoPaTa aynen senin gibu ardimizi cekip profile koymuyoruz simdi d git yorumumdan yunan evladi seni
kez ulan arap döľü
anca profile laf atarsınız diyecek sözün yok çünkü
0rp evladı
ananda bi b0ka yaramamış
senin gibi pçi sçmış
ödlek seni kendini gizliyor bi de
@zPSiCoPaTa estagfurullah elhamdulillah biz sultan abdulhamitin torunuyuz korku nedir bilmeyiz lakin edepsize had bildirmek imandandir velhasil kelam sende ne edep var muslumanlik sende olan tek sey bir sozu ezberleyip kullanmak inunda anlamini bilmicek kadar acizsin hadi simdi git sen ardini konustur
ardını senin gibilerin annesi konuşturur ezik
seni doğurmamış sçmış
edepsiz Türk kırması
vélet
senin annen ev hanımı olmaya lâyık olabilir herkes senin anan değil ama
@zPSiCoPaTa allahuekber patla
@kizlarsoruyor @pentin
@kizlarsoruyor
sanirim siz sadece erkeklerin kotu yorumlarini kaldiriyorsunuz nerde o sabahtab aksana kadar kadinlarin pesunde kosan o bos moderatorler
Var tabi hatta ve hatta bekar evli ayrımı da var bekar olupta tek yaşayanlar zor gecindigini söyleyince eee sen bekarsin paraya çok ihtiyacın olmaz diyorlar birde 😄 şaka gibiler ya sanki bekarlar insan değil
cinsiyet ayrimini; askere giderken, nafaka oderken, kadin beyani esastir derken hic gundem yapmiyorsunuz iki yuzluler.
Kadının ikinci plana atılması ve ayrımcılık olarak görürüm ben bunu. Maaş ayrımı yapılacaksa işini iyi yapıp yapmamak göz önüne alınarak yapılmalı.
Sosyalizmle mi yönetildiğinizi sanıyorsunuz... O fazla maaş alıyor dediğiniz erkek aynı işte dahi olsa daha kalifiye elemandır kadın ve erkek maaş ayrımı yok burada... Vahşi bir kapitalizm var sadece
Eşit işte maaş ayrımı kimse yapmaz, aynı işi yaptığın kişilerden daima bir adım ileride olacaksın. Alanında vasat veya standart kalmayacaksın.
Maaşlar cinsiyete göre değil performansa göre olmalı
Hâlâ kadını hor görmeleri, erkekleri üstün tutmak gibi cahillikler.
Bu nasıl anlaşılır ki fark edilirse de direk şikâyette bulunsun öyle bir saçmalık söz konusu dahi olmamalı
Aynen erkekler daha ağır şartlarda çalışma Sina rağmen kadınla aynı alıyor ya da daha az çok büyük haksızlık
errrrkekler errrkek adam oldugu icin daha guclu kadinlardan tamam mi o yuzden tabi fazla maas alicaklar tabi ayrimcilik yapilicak cunku cahiliz!!
Hiç böyle bir duruma rastlamadim şaka gibi saçmalığın daniskası cidden
Kadınların tepkisiz kalması. Kadınların hemcinslerine diğer her yöneticiden fazla yüklenmesi.
evet çok kötü bi durum kadınlara ikinci sınıf insan muamelesi yapılıyor
Bi fikrim yok ama tacize uğrayan biri olarak iş aramaktan uzağım bu ara
çalışmak erkek işi bi işide onlara bırakın onlar sizin işinizi yapıyor mu
Yaptığın işe bağlı işin ağırlığı fazlaysa erkeklerde fazla ücret alması normal.
Erkek sanki ev geçindiriyor bakış açısı var, eee be mal biz ne geçindiriyoruz b
Erkeklerin kadınlardan biraz daha güclu olmasi daha iyi. Yuva geçindirmek gibi bir sorumlulukları var. Hem gunumuzde artık kadınlar hem çalısiyor, hem eve hem cocuğa bakiyorlar onlarin tek işleri ise calısmak. Kadın-erkek eşitlifi deniliyor ama kadınlar icin daha kötü oldu.
Çok haklısın katılıyorum
Böyle mi düsunuyorsunuz cidden?
sizin gibi düşünüyorum evet?
Teşekkürler. Ayni fikirde birini bulmak çok iyi hissettirdi.
rica ederim gerçekten dediklerinizin noktasına kadar katılıyorum :)
Ne güzel🤗.
Doğanız gereği ağır işler yapmadığınız için olabilir.
Cahillik ve geri kafalılık hala kadınları geri planda düşünme, erkeğin iş konusunda çalışma vs daha ön planda olduğu düşüncesi, halbuki aynı iş yapılıyor bu yüzden ücret ayrımı yapmak bu vicdan yoksunu insanların yapacağı bir şey
Adaletsizlik hiçbir kılıfa girmiyor... Erkil zekaların kadını ezme fantezisi tamamen.
Bana az maaş verecek adamın ağzını yırtar eline veririm
Senin neyine çok maaş
Yeterliliğime dostum
Alla alla tamam öyle olsun
Sorumluluk yükleme konusunda erkekler kadınlara göre daha ön plandadır.
2. erkekten alınan verim ile bayanlar arasında fark vardır istisnai durumlar hariç.
Ülkede kadın çalışanlar fazla olursa ülkenin hakimiyetini elimize alırız kendilerine yediremezler diye ödleri kopuyor da ondan
ülkemizde ataerkil yani erkeklerin daha üstte olduğu gibi bi düşünce var o yüzden.
Kadınlar çocukları ile meşgul olduğu için kafasını işe veremez, işe geç kalır, eşi istemediği için çalışmaz gibi durumlar olabilir
Ben daha görmedim hatta şunu diyebilirim kadınların hem daha rahat hem daha fazla para alıp çalıştığını biliyorum
ben mesela kadın erkek diye veya genç yaşlı diye ayırmam liyakata bakarım maaş kesinlikle liyakata bağlı olmazsa şirketin ömrü uzun olmaz onun için başarılarıına göre maaş veririm
Hala ülkede cahil güzel kardeşim insanlar varda ondan.
Erkeklerin daha zor işlerde çalışması, nedenin biri olabilir.
Aynı işlerin yapıldığı durumlarda bahsediliyor bence soruda daha zor işlerde calistiklari durumlarda fazla maaş alsınlar helali hos olsun daha da fazla alsınlar hatta ama aynı iş yapılıyorsa eşit maaş almamaları için hiç bir sebep yok
Durumlardan*
En başlıca sebep bence ülkedeki adaletsizlik bana kalırsa
gelenek görenekler kadınları ikinci plana attığı için olmalı :)
Bence maaşlar eşit olmalı şirketin çaycısı ile müdür aynı maaşı alırsa işte o zaman eşitlik sağlanır.
birisi akşama kadar ayakta oradan oraya koşturuyor diğeri odasından komut veriyor sadece elbette her iş kendine göre zor ama biri asgari ücretin altında alırken diğerinin kat kat para almadı adalet mi peki
sanada hak veriyorum ama müdür o konuma gelmek icin kac sene okuyor calisiyor emek veriyor cayci disardan birisi bile olur ama müdür olurken bi tecrüben olmali. Tabiki çaycininda maasinin bu kadar az olmasi adaletsizlik ama ona bakarsan madencilik bundan kat kat daha zor ne sartlar icinde ölümle burun buruna zar zor calisiyorlar. Hemde sogukta ve bundan cok cok daha az maas aliyorlar maalesef
Madenciler bu ülkenin kanayan yarası maalesef :( Allah tüm işçilere kolaylıklar versin birisinin emri altında çalışmak ve hak ettiğini alamamak çok acı
Ne zannediyolar kendilerini
Kadın erkekten daha güçlüdür.
Bu ayrımı yapan işverenlere sorsan sebebini?
Erkek gücü diyorlar genellikle.
İşverenin dar kafalılığı.
Cahillik kesinlikle aynı iş aynı para 💴
Anlam veremiyorum bu ayrımcılığa...
Kadınlara daha fazla veryorlar gibi
kadın çalışanların verimi düşük
Yine aptal feminist soruları şaşırmadık
Lan kadınlar neden az maaş alsın aciklasana?
Erkekler daha tehlikeli daha ölüm riskli olan işlerde çalışıyor ondan dolayı
Kadinlar genelde daha fazla aliyor dimi
Bence doğru bi şey
Özel sektör işini bilir
Cahillik
Geri kafalılık
windows vista 🤣🤣👹
Toplum
Karaktersizlik.
Ortadoğuda olmamız
Verimdir bence
Ataerkillik.