İstedikleri bir şey olmayınca ve kendi içlerinden sahiplendikleri insanlar onlarla muhatap olmayınca ve artık görmezden gelince içlerindeki sahip olma hissi daha da buyuyen saplantılı, sapık ruhlu kişiler hakkında ne düşünüyorsunuz? Nasıl durdurulabilirler? Hayatımda beni saplantı haline getirmiş biri var her yolu denedim ama yine de beni unutamıyor...
Takıntılı ve saplantılı insanlar nasıl tedavi edilir?
Aslına bakarsanız saplantı, aşkın yapısında var. Aşık olduğumuz esnada bu duyguyu hissetmemize sebep olan pek çok hormon salgılanır.
Ancak diyemeyiz ki her aşık olan saplantı noktasında tutum sergiler. Tabii ki burada kişinin geçmiş tecrübeleri, erken dönem çocukluk deneyimleri, ebeveyn tutumları, kişilik özellikleri, psikopatolojisi ve anne-babasının ilişkisi devre giriyor. Bu faktörler, bireyin kişilik oluşumunda oldukça etkendir.
Bu sürecin en sağlıklı çözümü önce kişinin sorunu fark etmesi ve bir çözüm arayışına girmesi olacaktır. Kendisinde bir sorun olduğunu düşünmeyen, ya da bunu kabul etmeyen kişilerin genellikle bu durumu sürdürdüğünü görürüz.
Buna ek olarak yapılacak şeyler de; belki konuyla ilgili kesin ve net sınırlar çizmek olabilir. Tartışmak ya da reddetmek için verilen yanıtlar bile pek çok kişi için kapının açıldığı düşüncesi yaratmaktadır. Size gelen bir yol olarak görülmektedir. Bu sebeple belki de bu kapının net şekilde kapatılmasına ihtiyaç var.
Bunun dışında sorun ve rahatsızlık sizin kontrolünüzün dışına çıktıysa; tehdit ya da zarar verme girişimi söz konusuysa ve güvende olmadığınızı hissetmeye başladıysanız bu konuda bir destek arayışına girebilirsiniz. Bu destek gerek ailenizin ve sosyal çevrenizin desteği olabilir gerekse kendisi ile ilgili bir suç duyurusunda bulunmak suretiyle olabilir.
Unutmayın; hayatımızda pek çok olumsuzluk ve tehditle karşı karşıya kalıyoruz. Pek çok bireyin de hayatlarında “AŞK” dolayısıyla birbirlerine verdikleri zararlara şahit oluyoruz. Bu anlamda alınabilecek en iyi önlem erken önlem olacaktır.
İyi günler dilerim. Uzman Klinik Psikolog Cansu YURTSEVEN
Delirtirler insanı ya musallat olunca bir türlü gitmiyorlar (mesela kuzenime musallat olan bir adam vardı evlendi üç çocuğu oldu hala da kuzenime diyor ki on tane de çocuğum olsa seni kaçıracağım)
1
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
E peki ne olacak yani bunun sonu? Bana görmezden gel diyorlar ama ben hiç yapamıyorum her yerden engellediğim halde içime kuşku düşüyor bakıyorum profiline ve hep benimle ilgili şeyler yazıyor bu hiç değişmiyor. Varlığı o kadar rahatsız ediyor ki beni nasıl görmezden geleceğimi bilmiyorum :(
Yaşadım bunu yaklaşık 6 yıl peşimdeydi babamdan dayakta yedi polise de verdik ve çocuğu tanımıyorum bile onun yüzünden dışarı cikamadigim günler oldu resmen. Ama şu an ses soluk yok şükür.
1
3 Yorumla
Soran
+1 yıl
Ben ailemi rahatsız etmek istemiyorum bu durum yüzünden çünkü benimki biraz daha farklı bir sapik. Hani yüzyüze gel konuşalım derdin neyse çözelim dedim çünkü korkmuyorum fakat o korkuyor gibi hiçbir zaman karşıma çıkacak cesaret bulamadı.. tabi hatalı yaptığım bu hareket çünkü böyle insanların ne zaman ne yapacaklari belli olmaz ama o anca internette beni rahatsız ediyor ha bir de her gün telefonuma mesaj ve cevapsız arama bırakıyor. Ayni şehirde olmamıza rağmen karşıma çıkmıyor. Ne yapacağımı gerçekten kestiremiyorum umarım benimkide zamanla ümidini keser...
Senin yüzünü görmemeli sana mesaj attığında aradığında senin cevap verme ihtimalin dahi olmamalı ancak öyle vazgeçiyor. Numaranı değiştir bence ayrıca bu tür insanlardan herşey beklenir onlarda ölüm korkusu yok çünkü herşeyi göze alırlar. Eğer yeni numaranı bulursa da polise ver. Karşına çıkmaması daha iyi gerçekten hic çıkmasın.
Aynen dediklerini dikkate alıp uygulayacağim. İlk yapacağım şey numaramı değiştirmek olacak pek tabi ki. Umarım bir kaç ay içinde benden haber alamadikca unutur..
Hayır ben kendi takıntılarımdan bahsetmiştim. Okb aşırı takıntılıyım su içeceğim bardağı on kez yıkarım , evden çıkmadan evi on kez turlarım musluğu kapattım mı , prizi , ocağı kapattım mı diye.
Ya bak sen en azından zararsız bir şekilde sevmişsin. Benim yüzyüze hiç görüşmediğim sadece telefondan konuştuğum bir erkek arkadaşım ondan ayrıldığım halde aylardır bana saplantılı ve gözümün içine sokuyor bu durumu. Profiline hala adımı, benim taşıdıgım özellikleri yazıyor ve bazen hakaretle birlikte yazıyor. Onu uyardığım, konuştuğum halde beni bırakmıyor.
Merhabalar,
Aslına bakarsanız saplantı, aşkın yapısında var. Aşık olduğumuz esnada bu duyguyu hissetmemize sebep olan pek çok hormon salgılanır.
Ancak diyemeyiz ki her aşık olan saplantı noktasında tutum sergiler. Tabii ki burada kişinin geçmiş tecrübeleri, erken dönem çocukluk deneyimleri, ebeveyn tutumları, kişilik özellikleri, psikopatolojisi ve anne-babasının ilişkisi devre giriyor. Bu faktörler, bireyin kişilik oluşumunda oldukça etkendir.
Bu sürecin en sağlıklı çözümü önce kişinin sorunu fark etmesi ve bir çözüm arayışına girmesi olacaktır. Kendisinde bir sorun olduğunu düşünmeyen, ya da bunu kabul etmeyen kişilerin genellikle bu durumu sürdürdüğünü görürüz.
Buna ek olarak yapılacak şeyler de; belki konuyla ilgili kesin ve net sınırlar çizmek olabilir. Tartışmak ya da reddetmek için verilen yanıtlar bile pek çok kişi için kapının açıldığı düşüncesi yaratmaktadır. Size gelen bir yol olarak görülmektedir. Bu sebeple belki de bu kapının net şekilde kapatılmasına ihtiyaç var.
Bunun dışında sorun ve rahatsızlık sizin kontrolünüzün dışına çıktıysa; tehdit ya da zarar verme girişimi söz konusuysa ve güvende olmadığınızı hissetmeye başladıysanız bu konuda bir destek arayışına girebilirsiniz. Bu destek gerek ailenizin ve sosyal çevrenizin desteği olabilir gerekse kendisi ile ilgili bir suç duyurusunda bulunmak suretiyle olabilir.
Unutmayın; hayatımızda pek çok olumsuzluk ve tehditle karşı karşıya kalıyoruz. Pek çok bireyin de hayatlarında “AŞK” dolayısıyla birbirlerine verdikleri zararlara şahit oluyoruz. Bu anlamda alınabilecek en iyi önlem erken önlem olacaktır.
İyi günler dilerim.
Uzman Klinik Psikolog Cansu YURTSEVEN