Yaptığımız iyiliklerde bile gösteriş yapan bir topluma dönüşüyoruz. Oysa bize öğretilen şuydu; "Sağ elinin verdiğini sol elin görmesin" Siz yaptığınız iyilikleri dile getirir misiniz?
para ve iman gizli tutulmalidir. Yaptigim iyilikleri dile getirmemeye calisirim... ibadetimi bile gizlemeye calisirim eger mumkunse cunki sadece Allah'la benim aramla olan birsey. Bazilari bu namazli felan diye sacma muhabbetlere giriyor sonra farkli birisi namazli oldugumu duyup insan olarak yaptigim bir yanlisi gorup beni uyarmakdansa "iste Islam dini boyle" diyebiliyor. Oysa hata benim inancimin degil.
Kimse görmese de Allah görür denilerek yapılıyor. Veya parayı verdiğin insan görüyor. Kimse görmese, sen övülecek bir iş yaptığını biliyorsun. Dile getirmek sadece çevredekileri usandıracak bir iş, insan yaptığı eylemi kendisi biliyor zaten bundan duyacağı kıvançla dile getirince duyacağı pek de farklı değil. İkisinde de yardım değil yardım eden olmaktan keyif alıyor insan.
Ölçüt var kuzu , eğerki nefsinle konuşup övünmek için söylüyorsan günah, ama insanları teşfik etmek ve özendirmek için denilebilir. Ya bak işte şurda bir düşkün kimse var hepimiz 3-5 bişeyler yaptık sende yapıversen ne güzel olur, hem sevaptır deyip gaza getirebiliriz karşıyı diye düşünüyorum. işe yarıyor inan ki bak :-)
2. verdiğin örnek teşvik etmek için söylenilen, yardım istenilen bir durum zaten kuzum. Bunda bir art niyet yok 😊 daha doğrusu söylenmek için söylenmiş bir durum değil.
En İyi Cevaplar