Konfüçyüs'ün bu sözü bir bakıma, bakış açısını anlatır nitelikte. Platon'un mağara benzetmesi var. Bilenler varsa, ilişkiyi kurabilirler. Bir insana nasıl bir pencere sunarsan, o kadar görür; büyük pencereyle tüm bahçeyi görebilirken, küçük pencereyle bahçenin bir bölümünü görebilir. Peki, sizin pencerenizin büyüklüğü ne kadardır?
Kuyunun dibinde yaşayanlar, gökyüzünü kuyunun ağzı kadar görürler. Sizin gökyüzünüz ne kadar?
Bir şehre tepeden bakarsan. Herkes karınca gibidir. Sadece düştüğü yeri yakar. Ama aşağıdan bakınca seni bir karınca gibi ezer o gözünde küçük gördüğün şehir. Gerçekçi ve objektif bakış acısı ile doğru bulunur. Engellerinin gölgesinde kalmak ile sanki hiç engel yokmuş gibi davranmak. Pozitif bakış açısı ile negatif bakış açısını farkı gösterilmiş. Platon'un mağara alegorisi, bir bakış açının uzun süre etkisinde kalarak onu gerçeklik olarak kabul etmesinin kötü etkilerini gösteriyor.
Benim pencere puştluk yapıyor. Kimi zaman tamamen gerçekleri gözüme batırmak için camlarını bile indiriyor. Kimi zaman o kapkara perdeleri çeki veriyor gerçekleri görmem için... Kafamızın içi bir oda gibi gözlerimiz iki pencere. Birini kapatsan başka bir şeyler görüyorsun, ikisini kapatsan dünya ile iletişimin kopuyor. Kimleri at gözlüğü katıyor. Kimleri kör ediyor kendini.
Güneş her gün gine aynı saate doğacak. İçimde ki karanlık boşluğu aydınlatmak için. Yeter ki gözlerim açık olsun...
konfüçyüs denilen ibibik acaba yokluğu açlığı yarın ne yiyecem derdini ne kadar çekti? Benim bildiğim aç karnına felsefe yapılmaz. Tok adam da açın halinden anlamaz. Hal böyleyken piyasaya 3ooo lira borcu olanın zikinde mi olur konfüçyüsün kuyu saçmalığı.
Daha önce kuyunun dışında yaşayıp tüm pisliği görmek yerine kuyu dibine inip sadece istedigini görmeye çalışan biri de olabilir Konfü bey ben o ikinci kısımdayım.
En İyi Cevaplar