Çocukken yaşadıklarımız şimdiki ilişkilerimizi nasıl etkiler?
Eğitim psikolojisi dersinde detaylı olarak işlemiştik ve sana özet geçeceğim.
Oral dönemde, yani 0-1 yaşta libi do yani doğuştan gelen haz duygusu ağza yoğunlaşmıştır. Eğer bebek geç emzirilirse veya erken bırakılırsa tırnak yeme, sigara içme, alkol alma, sakız çiğneme, dedikodu gibi alışkanlıklar olur.
Anal dönemde (1-3) yaşta ise çocuk altına yaptıkça ebeveyni kızarsa veya cıs vs derse inatçılık, aşırı düzenlilik, cimrilik, aşırı titizlik ya da savurganlık görülür.
Fallik dönem ise (3-6) cinsellik için kritik dönemdir. Erkek çocuğun anneye düşkün olup babadan kıskanmaSina odiypus, kız çocuğun babaya düşkün olup babayi anneden kiskanmasina ise elektra karmaşası denir. Cinsellikle ilgili kritik bir donem olduğu için etkisi o yöndedir muhtemelen.
Gizil Latent dönem (6-11) ise yeteneklerin gelistirilmesi için önemli bir dönemdir. Bu dönemin yukarıda anlattığım kadar etkili olacağını sanmam :)
Bu anlattık larinin soru ile ne alaka sı var çözemedim doğru su
Çocukluk bizim karakterinizin oluştuğu dönem. İleri yaşlarda yerleşiyor sadece. Ne gördüysek doğrularımız ona göre şekilleniyor. O sebeple bütünüyle etkiliyor diyebiliriz bence.
Çocukken ailesi nasıl terbiye ettiyse büyüyünce de o şekilde davranır. Zaten çocuk anne babasından ne gördüyse onu taklit eder onlara özenir.
Cevap
17Cevap
Travma derecesinde değilse, geçer.
Sorunsuz insan yok. Kendi ile barışık olmak lazım
Travma varsa psikoloğa gitmeli.
Küçükken de platonik severdim hala da öyle severim. Keşke küçükken korkularımı yenmesini öğrenseydim. :(
küçük çocuktum havuza düştüm boğuldum öldüm tekrar dirildim. artık derin sulardan ayamın değmediği sudan korkuyorum. çocuktum korku sineması izledim korktum :D halen korku filminden korkuyorum :D
biz ne kadar hatirlamasakta birçok yaşadığımız olay çocukken bebekken dahi bilinç altına işler.
cocukluk önemli bir durum nasıl bir cocukluk gecirdiginizlede alakali bir durum
ben sürekli etek kaldırıyodum şimdi de pantolon indiriyorum fark bu
Olumlu olumsuz yönde değişir.
derin bir mevzu :D iyi de etkileyebilir kötü de
Bence çocukluk bayağı önemli..
Tam manasıyla etkiler
direkt etkiler. olumlu ya da olumsuz
Baya etkiler, çocukluk önemli bir dönem
Kötü
Olgunlaşabiliyo kişi
kötü
İlk aşk mesela?