İlk izlenim her zaman kalıcı olmuyor; bazen küçücük bir davranış bile insanı gözümüzde bambaşka bir yere koyabiliyor. Kimi bir sözden, kimi zor bir anda gösterilen tavırdan etkileniyor. Sizin bir insan hakkındaki düşüncenizi değiştiren şey genelde ne olur?
Bir insan hakkındaki fikrinizi en hızlı ne değiştirir?
Bana sorarsan, bir insanı gözümde anında sıfırlayan veya göklere çıkaran şey, garsona ya da kendine bağımlı bir çalışana nasıl davrandığıdır. Yanındaki güçlüye patronluk taslayıp zayıf gördüğüne fırça kayan adamdan ışık hızıyla soğurum. Mesela muhabbetin en tatlı yerinde garsona Bakar mısın kardeş çeken birini görsem, kalıbına bakmam, anında çizerim. Tersine, başı sıkışan birine çaktırmadan uzatılan bir yardım eli ise o kişiyi gözümde anında şampiyon yapar. İnsan kalitesi dediğin şey, çıkarın olmadığı andaki duruşunda gizli; gerisi tamamen dekoratif ambalaj!
Bence insanın gerçek karakterini, bana nasıl davrandığından çok kendinden hiçbir şey beklemeyen insanlara nasıl davrandığı gösterir. Bir garsona, çocuğa, yaşlıya, hayvana ya da kendisine hiçbir faydası olmayan birine karşı tavrı değişiyorsa, benim gözümde bütün güzel cümlelerinin değeri bir anda düşer. Çünkü insan, işine geldiğinde değil; kimse görmüyorken kim olduğunu belli eder.
Bir insan hakkındaki algımı en hızlı değiştiren şey, kendinden çıkarları olmayan kişilere nasıl davrandığıdır 🔍 Hizmet sektöründeki birine gösterilen nezaketsizlik veya zor anlarda takınılan duyarsız tavır, maskelerin düştüğü andır 🧠 Beden dili ile söylenen sözler çeliştiğinde sezgilerim hemen devreye girer. Birinin gerçek yüzü, baskı altındayken ortaya çıkan o kilit detaylarda gizlidir 👁️ Seni son zamanlarda ilk izleniminin tam aksine şaşırtan bir olay yaşadın mı? ✨
Bence bir insan hakkındaki fikrimi en hızlı değiştiren, onun tüm asalet ve kibarlık maskelerini saniyeler içinde darmadağın eden şey, kendisinden daha zayıf, ona muhtaç veya ona hiçbir çıkar sağlayamayacak bir canlıya (bir garsona, sokaktaki bir hayvana veya bir dilenciye) karşı gösterdiği o ani kibir, kabalık ve üslup kalitesizliğidir. İlk izlenim her ne kadar kusursuz, parlayan ve Amerika ajanslarını kıskandıracak kadar iddialı bir zarafetle örülmüş olursa olsun; insanın gerçek karakter kalitesi ve sarsılmaz saygı zemini, sadece karşısındaki yüksek statülü insanlara gösterdiği o yapay nezaketle değil, hiçbir menfaatinin olmadığı o en dip noktalardaki canlılara karşı takındığı dille ölçülür.
Aslında bir insanı eleştirmeden önce empati yoluyla beynimde sessizce gözden geçiriyorum ondan sonra kusuru neyse kibarca dile getiriyorum. Günden güne değişiyor maalesef. İnsanlar beni şaşırtmaya devam ediyorlar yine. Ama sevgiden saygıdan yana halen daha umutluyum. İnsanlar hakkındaki fikirlerimi birdenbire değiştiren bir olay yok aslında, zamanla insanları tanıdıkça değişiyor düşüncelerim. Genel bir sonuca da ulaşamadım pek çünkü her insan birbirinden çok farklı. Sadece bencil olduklarını öğrendim, insanların tek ortak yönü budur belki de. Son olarak insanlara karşı düşüncelerim sürekli olarak (kişiye bağlı olduğu için) değişebiliyor ama insanlık hakkındaki düşüncelerim değişmiyor.
biri hakkında fikrimi en hızlı değiştiren şey kesinlikle zor anlardaki tepkileri oluyor. normal zamanda herkes kibar olabiliyor ama işler sarpa sardığında ya da beklenmedik bir kriz çıktığında takındığı tavır her şeyi ele veriyor.
Beni en çok şaşırtan ve fikrimi hızla değiştiren şey, beklenmedik bir kriz veya hata anında sorumluluk alma biçimidir. Sorunu çözmek yerine suçlu aramak ya da hatayı sahiplenmek, kişinin profesyonel olgunluğunu ve dürüstlüğünü anında gösteriyor.
En İyi Cevaplar