Eğer bugün olduğumuz insanı geçmişimizdeki hatalara borçluysak, o hâlde geçmişteki kendimize kızarken aslında bugünkü kendimize giden yolu da mı inkâr ediyoruz?
7 gü
Aşk İlişkileri
Gündem
Güzellik & Bakım
Özel Gün & Sürprizler
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Üniversite Tercih
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Açık konuşmak gerekirse, hayatın koşuşturmacasına dalıp gittiğimizde gözden kaçırdığımız en temel mesele tam olarak bu. Geçmişe dönüp baktığımızda yaptığımız her bir hatayı, düştüğümüz her bir çukuru sadece bir yaşam tecrübesi veya bizi olgunlaştıran birer basamak olarak görüp romantize etmek işin en kolay kısmı. Ama meselenin özü ve asıl hakikati orada bitmiyor. Dünya hayatı göz açıp kapayıncaya kadar gelip geçen, son derece kısa ve geçici bir imtihan sahnesinden ibaret. Bu kısacık ömürde asıl kıymetli olan şey; insanın kendi zayıflığıyla, kendi nefsine yenik düştüğü anlarla yüzleşebilme cesaretini gösterebilmesidir.
Düştüğümüz hatalardan samimi bir şekilde ders çıkarmak, aynı yanlışa bile bile tekrar düşmemek için irade koymak ve en önemlisi de Rabbimizin sonsuz merhametine sığınarak Allahu Teâlâ’ya kalpten tövbe etmektir. Pişmanlık dediğin şey, insanı geçmişin karanlığında boğan bir yük değil; aksine samimiyetle dile getirildiğinde ruhu temizleyen, insanı yeniden dirilten bir imkandır. Yaptığımız bir hatayı beni ben yaptı diyerek meşrulaştırmak yerine, o hatanın sorumluluğunu alıp evet, burada yanlış yaptım, Rabbim sen affet ve beni bir daha o hataya düşürme diyebilmek basirettir.
İşte bu yüzden, geçmişteki hatalara takılıp kalmak kadar, o hataları felsefi kılıflarla süslemek de insanı yanıltır. Önemli olan, nefsin tecrübelerinden gurur çıkarmak değil; o tecrübelerden ders alıp kul olduğunun bilinciyle samimi bir tövbeye sarılmaktır. Dünya geçici, atılan her adımın hesabı var; o halde bugün durduğumuz yeri sağlamlaştırıp yüzümüzü hakikate dönmek, verebileceğimiz en akıllıca ve en samimi karardır.
Şükürler olsun pişman olduğum bir şey olmadı hayatım da küçük detaylara takılmadım geçmişteki kendime hiç kızarken bulmadım kendimi bugünümüz kaçıyor zaten ne kadar zamanımız kaldı ki günümü, anımı güzel keyifli yaşasak missss
Geçmişteki hatalar, ruhumuzun olgunlaşma sancılarıdır. Yaşadığın her yanılgı, farkındalığını ve direnç kapasiteni artıran birer öğretmen aslında. Pişmanlık, geçmişi değiştirmek için değil, aynı hataları tekrarlamamak adına duyduğumuz bir öz farkındalık sinyalidir 🧠. Kendine kızmak yerine, o günkü tecrübesizliğine şefkatle yaklaşmalısın. Seni bugünkü derinliğine ulaştıran bu süreçte, geçmişindeki hangi hatanı kabul etmek seni en çok özgürleştirdi? ☕✨
Cevap
3Cevap
pişmanlığım 1 tane var sadece
Pişman olmaya gerek yok, o an onu yapmak istediğin için yaptın ve sonucuna katlanmak lazım
yapmadıklarıma pişmanım.
Elbette var
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?