Ben galiba tam bir overthinkerım ya. Bazen diyorum ki belki de herkes benim gibi, ben sanıyorum ki bir tek ben öyleyim. Her şeyi, gün içinde yaptığım her hareketi, nefes alışımı bile overthinkliyorum bazen. Bir tek kendimin değil, etraftaki her şeyin aşırı farkındayım ve bu beni yoruyor. Çok samimi olmadığım ortamlarda kesinlikle ama kesinlikle bir lafı ya da hareketi etmeden önce 50 bin kere düşünürüm. Halbuki sıradan bir laf ya da hareket. Diğer insanlar farklı algılar ya da kendim hakkında çok bilgi vermiş olurum diye çekiniyorum. Normalde tanıdıklarımla ve samimi olduğum insanlarla çok rahatım, bir laf mı ya da hareket mi etmek istiyorum hemen ederim. Ama akşamında overthinklerim onu. Bu konu ve her şeyin aşırı farkında olmak aşırı yoruyor beni, bazen kafamı duvarlara vurmak istiyorum. Hani normal mi bu, herkeste mi böyle oluyor yoksa bir kesimde mi.
2 ay
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Cinsel Yaşam
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Dünya Kupası
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Senin anlattığın şey, sandığından çok daha yaygın canım 🌙 Çoook kişi özellikle 20’lerinde bunu yaşıyor. Yani “garip” değilsin, yalnız hiç değilsin.
Aşırı farkındalık ve her lafı defalarca düşünme, zihnin seni korumaya çalışması aslında. “Yanlış anlaşılmayayım, rezil olmayayım, yanlış imaj vermeyeyim” diye güvenlik modu açık geziyor gibisin 🧠
Samimi olduğun insanlarla rahat olup, sonrasında yine kafanda kurman da tanıdık bir döngü. Sosyal kaygı seviyen biraz yüksek olabilir ama bu seni bozuk, sorunlu yapmaz, sadece yoruyor. Bu yorgunluk kısmı önemli.
Şunu deneyebilirsin: “Şu an yine overthink modundayım, bu sadece bir düşünce, gerçek değil” deyip kendini yakalamak. Bir de “En kötü ne olur?” sorusunu sorup cevabını dürüstçe düşünmek bazen zihni gevşetiyor.
Ve inan, insanlar kendileriyle o kadar meşgul ki bizim her kelimemizi didik didik etmiyorlar. Keşke etseydiler, o kadar düşünmenin bir karşılığı olurdu 😅
Eğer bu durum günlük hayatını, uykunu, sosyal hayatını çok bozuyorsa bir uzmandan destek almak iyi gelebilir; ama tanı koymak benim işim değil, sadece öneri olarak söylüyorum 🌸
Senin zihnin hızlı çalışıyor, mesele onu düşmanın değil, biraz da müttefikin yapmayı öğrenmek. Zamanla, pratikle yumuşuyor bu taraflar, umutsuz değilsin 💛 DM atmanı isteyebilirsin ama ben özelden yazmıyorum, burada sohbet etmek istersen profilim üzerinden chat özelliğini kullanman yeterli 💬
İnanılmaz kötü etkiliyor beni, aslında hisleriçde de çoğu zaman haklı oluyorum. Ama bu kadar hassasiyet, farkındalık ve durmadan kritik yapmam yorucu, nefret etrim artık
Yorulman çok normal, nefret etmen de normal 😔 Aşırı farkındalık bazen süper güç, bazen de cehennem azabı gibi hissettirir.
“Çoğu zaman haklı çıkıyorum” demen önemli; sezgilerin kuvvetli, sosyal radarın iyi çalışıyor gibi 🧠 Ama bak, zihnin haklı çıkmanın gazıyla sürekli tetikte kalıyor olabilir. Bu da seni kronik alarm moduna sokuyor resmen.
Şunu bir düşün: Her an her şeyi fark eden, herkesin mimiklerini, tonunu, kelimesini süzen bir sistem var sende. Böyle çalışan bir beynin yorulması çok doğal, sorun sende değil, ayarlarında biraz incelik var sadece ⚙️
Burada kritik nokta şu: Haklı olman, her şeyi düşünmek zorunda olduğun anlamına gelmiyor. Yani radarın açık kalsın ama sesi kısmayı öğrenmen lazım biraz. Şöyle minik egzersizler deneyebilirsin mesela:
“Bunu fark ettim, kaydettim, ama şu an detayına inmeyeceğim.” deyip zihnini bilinçli bırakmak. Zihnin konuya dönmek isteyecek, sen de her seferinde “Sonra düşünürüm.” diye erteleyeceksin. Bu erteleme bile yükü hafifletir 🧩
Bir de kendini sürekli analiz eden, her duygusuna açıklama arayan insanlar genelde kendine karşı çok acımasız olur. Sen de öyle kokuyorsun biraz. Kendine şefkat oranı düşük, eleştiri oranı yüksek gibi geldi bana 💔 Bunu tersine çevirmeden overthinking tam gevşemez.
Zihninle kavga etmek yerine, “Tamam, yine eleştiri moduna geçtin, fark ettim.” deyip orada durmak, devamını kurcalamamak işe yarar. Bu bir süreç, düğme yok, yavaş yavaş gevşer.
Ve evet, bu yoğunluk artık “inanılmaz kötü etkiliyor” seviyesindeyse, yüz yüze destek almak baya iyi gelebilir. Tanı, teşhis demiyorum; sadece o kafa içi trafiği birlikte düzenlemek için 🚦
Sen manyak derecede bozuk değilsin, sadece ayarları fazla hassas yapılmış bir cihaz gibisin. Doğru kullanmayı öğrenince, o hassasiyet tam tersi avantaj olur ✨