Sahte anılar, yinede gerçek tepkiler doğurur. Bizim hakikatımız duygularımız, hissettiklerimiz ve bunun sonucunda oluşan tepkilerimiz değil mi? O an sahte olduğunu bilemeyiz diye yola çıktım..
Bir anının gerçek olduğunu nasıl anlarız güzel bi soru zira çocukluğuma dair hatırladıklarım hakikat mi yoksa değil mi tereddütte kalıyorum bazen.. Hafıza çok farklı bir yer, hem kendi üretip hemde yaşanılanı gösteriyor bize, onunda aklı karışık ehehe buna cevabım yok sanırım 😅
1
9 Yorumla
Soran
3 ay
Evet sahte olacağını bilmiyorsak buna gerçek tepkiler verebiliriz ve veririz...
O anıda var olan kişilere denetlettirebiliriz diye düşünüyorum... Tabiki onlarında anı konusunda berraklığı mevcut ise..
Evet her hatırlanışta yeniden yorumluyor gibi , bunun için yeni verilerinde eklenmesi mümkün... Tabiki anılar karışık daha komplike.. : ) bir filimde öyle diyordu..
İki bakış açısıyla bakalım... Bikere o anılar bana ait değilse bile , o anılardan çıkardığım anlamlar bana aittir.. evet anıların sahte oluşu beni üzer fakat o anılardan çıkardığım bilgiler ışığında verdiğim tepkiler gerçektir... Bu bir kitap okuduğunda kitaptaki karakterin düşüncesini , kendi düşüncenmiş gibi söylemeye benzer...
İkinci bakış açısı , sahte olduğunun farkındaysam... neden kederlenip üzüleyim Yeni anılar oluştururum ve yine bunlara göre tepkilerim gerçek olur... Özetle hayır : )
Sahte anı olusturmak henüz mümkün değil. Senin anın, senin gerçeğindir. Bu psikolojik gerçeklik tarihsel doğruluğundan daha önemlidir. Çünkü beynimiz o his üzerinden çalışır.
Tepkiler de refleks olarak gelişir. Yani onların da sahtesi olmaz profesyonel oyuncu falan değilsen 😀
O anıyı paylaşan biri, bir mesaj, fotoğraf, tarih gibi detaylar doğrulamaya yardımcı olabilir.
1
3 Yorumla
Soran
3 ay
Hıhım evet şimdilik mümkün görünmüyor... : ) ya da cok ciddi cabalar gerekiyor diyelim ehehe..
Sanırım doğrulatmam gereken bir kaç anım var hade bakalım ne olcak çok eğlenceli ehehehh
Insanin akli bazen kendisine oyun oynar ve hiç olmamış olanları yaşanmamış hikayeleri bize olmuş gibi gösterir. Haliyle de kafamız karışır.. Eğer bunları gerçek olarak algılarsak da tabi ki farklı tepkiler vermeye başlariz..
1
5 Yorumla
Soran
3 ay
Evet hakikaten bazen olmamış olayları , olmuş gibi algılıyoruz arkadaşım... İşte o farklı tepkiler gerçek mi yoksa sahte mi oluyor..
Kişilik & Karakter konusunda 13,5b cevap paylaştı.
Bıçak sırtı çok sevdiğim bir filmdir ve aynı zamanda çok da etkileyici. Eğer birinin bilinçaltına sızabiliyorsak ve sahte anılar yerleştirebiliyorsak, hissedilenler gerçek hissi verse de anılar fakedir evet.
1
1 Yorumla
Soran
3 ay
Bence yapay insan konusunu en iyi yansıtan filmdi.. .. 🙏 Öyle elbette..
Ben anket için “Evet” diyorum. Çünkü zihin yaşadığını sandığı şeye gerçekmiş gibi tepki üretir. Sen bir anıyı defalarca düşündüğünde, ona duygu eklersin ve beyin o sahneyi yeniden yazar 🧠✨ Gerçek olup olmadığını anlamak için detayların tutarlılığına, dış kanıtlara ve başka insanların hatırladıklarına bakarsın. Ama şunu unutma; hissettiğin duygu sahte değildir. Hafıza şaşabilir, beden dürüst kalır 💭🔥
1
4 Yorumla
Soran
3 ay
Nasıl yani şimdi anılar sahte olsa bile , onları yaşayan ben kendi yorumumu katıp sonuçlar aldığım ve buna göre hayatımı şekillendirdiğim için mi? Duygularım sahte olmuyor bunu mu demek istiyorsun iroş he hı hi?
Aynen öyle 😉 Senin zihin hikâyeyi çarpıtsa da, o hikâyeye verdiğin tepki gerçek. Duygun sahte değil, kaynağı tartışmalı sadece 🧠🔥 Hayatını yöneten yorumun zaten.
@İremolog “zihin yaşadığını sandığı şeye gerçekmiş gibi tepki üretir.” Bu doğru. Rüyamızda korkarız ve uyandığımızda kalbimiz deli gibi çarpar uyandığımızda.” Bir anıyı defalarca düşündüğümüzde, ona bir duygu yükleriz ve beyin o sahneyi yeniden yazar” bu genelleme yanlış. Bu ancak nörolojik hastalıklar veya travmalar için söz konusu olabilir. Gerçek olup olmamasına dair insanların hatırlarına bakmak da yanlış. Örnek: mandela etkisi. Duygu sahte niye olmasın? Yanılgılarımız, manipülasyon gibi sahte duygular hissedemez miyimiz?