Özgürlük nedir? Gerçek özgürlük var mıdır? ya da size göre özgürlük kavramı neyi temsil eder?

Bazen kendimi, kedilerim gibi hissediyorum... Ve buna duyduğum empati bana özgürlüğün ne kadar acı ve manipülatif olabileceğini hatırlatıyor.

Kedim pencerenin önünde, dışarı bakıyor… ama gördüğü şey sonsuz bir gökyüzü, uçsuz bucaksız bir manzara ya da heyecan verici bir dünya değil... sadece tuğladan yapılmış bir duvar. Yani bütün o “özgürlük” iması (pencere, dışarısı) aslında sahte bir özgürlük. Bakış açısı var ama ufuk yok.

Hayatın gerçekleri bunlar.. sadece bir kedi üzerinden anlatmak empatiyi arttırır mı bilmiyorum ama anlatmak istiyorum..

Kedi camın öbür tarafına geçemeyeceğini biliyor ama yine de bakıyor. Hayatın anlamsızlığını bildiği halde yaşamaya devam etmek gibi.

Kedi dışarıyı istiyor olabilir ama o isteğin kendisi bile ulaşılmaz olduğu için acı veriyor. Duvardaki tuğlalar aslında arzunun imkânsızlığını temsil ediyor.

Kedi dünyada, atılmış durumda. Kendi varoluşsal sınırlarını çok net görüyor ama o sınırların ötesindeki dünya ya dair çok kısıtlı bir algısı var. Ben buradayım… ama aslında tam olarak nerede olduğumu bile bilmiyorum diyor aslında...

Ve en güzeli şu: Kedi muhtemelen bunların hiçbirini gerçekten düşünmüyordur. Sadece bakıyordur. Ama biz insanlar ona bakarken bütün bu anlamları yüklüyoruz. Belki de asıl felsefe burada: anlamı yaratan bakan değil, bakılandır.

Özgürlük nedir? Gerçek özgürlük var mıdır? ya da size göre özgürlük kavramı neyi temsil eder?
Güncellemeler
4 ay
Sorum evcil hayvanlar hakkında değildi ama olsun☺️