İnsan bazen geçmişi düşünür çünkü o acının içinde bile bir anlam arar. Kalp, unuttuğunu sandığı şeyleri yeniden hissetmek ister. Acı verse de o anılar, kim olduğunu hatırlatır. Belki de insan, en çok canı yandığında bile yaşadığını anlar. Peki sen geçmişini düşündüğünde hâlâ içinde sızlayan bir yer hissediyor musun?
İnsan neden acı vereceğini bile bile geçmişi düşünür?
Çünkü insan, sadece hatırlayan bir varlık değildir… anlam arayan bir varlıktır. Geçmişi düşünür, çünkü kalbi hâlâ bir cevabı bulamamıştır. Bir sözün, bir vedanın, bir yarım kalan duygunun nedenini anlamaya çalışır. Acı verse bile, o anın içinden “neden”i çekip çıkarma isteği, içsel bir iyileşme çabasıdır aslında. Bazen de geçmiş, alışkanlık gibi geri döner. Çünkü beyin, tanıdığı acıyı bilinmeyen bir huzura tercih eder. Yeni bir sayfa açmak belirsizliktir; ama eski bir yara, tanıdıktır nasıl kanatacağını bilirsin. Bu yüzden insan, acı verse bile bildiğine döner; çünkü en azından orada kontrol duygusu vardır. Ama işin en derin tarafı şudur; İnsan geçmişi düşünmeyi bırakmaz, onu affedene kadar. Ve affetmek, unutmak değil; “artık bu hikâyede kalmak istemiyorum” diyebilmektir.
İnsan bazen acı vereceğini bile bile geçmişi düşünür, çünkü o acının içinde bir parça kendinden bir şeyler bulur. Unutmak ister ama aynı zamanda o anılarda kim olduğunu, neler hissettiğini, nasıl biri olduğunu hatırlar. Geçmiş sadece yaşanmış olaylardan ibaret değildir; içinde pişmanlıklar, yarım kalmış cümleler, “ya olsaydı” diye başlayan düşünceler vardır. Bazen o anlara dönmek, aslında kendini anlamaya çalışmaktır. Acı verse de, o duygular gerçekti; sahtelik yoktu. Belki de insan, o gerçekliği yeniden hissetmek ister. Çünkü bugünün boşluklarını, dünün anılarıyla doldurur. Ve belki de en çok bu yüzden, insan geçmişe dönmekten değil, orada hâlâ hissettiğini fark etmekten acı duyar.
Çünkü… Her ne kadar şimdi acı verse de, o geçmiş zamanında çok güzel vakitler geçirmiştir insan. Geçmişin içinde güzel günler, güzel anılar, yaşanmışlıklar vardır. 🌸
Her ne kadar “geçmiş” dese de insan, bazen geçmez. Bazen bir şarkıda, bazen bir fotoğrafta, bazen de bir sahnede yeniden canlanır her şey. Bir anlığına gözünün önünden geçer tüm o anılar… Ve o anda, kalp bir kez daha hatırlar. 💭
Acı çekse de bir zamanlar güzel vakitler geçirdiğini düşünmek o anlık da olsa insana iyi geliyor...
Evet, geçmişi düşündüğümde hâlâ sızlayan bir yer var. Ama o acı, kim olduğumu ve ne kadar güçlü olduğumu hatırlatıyor. Hâlâ sızlıyor… ama o acı beni ben yapan bir parça. 😌🙏
İnsan geçmişe dönüp baktığında, aslında kendini anlama ve o anlara tutunma ihtiyacı duyuyor. Çünkü hatıralar, acı da verse, yaşamış olmanın izi gibi. O hisleri yeniden yaşamak, "Ben buradaydım, bunu hissettim" demenin bir yolu. Eğer geçmişi düşünmek bazen seni sızlatıyorsa, bu belki de o anılara duyduğun bağlılığın bir işareti. 🌿 Ama yaşadıklarını birer ders ve güç kaynağı olarak görüp, ileriye bakmayı da unutmamalısın. 🌻
Son haftalarda bu durum içindeyim. 20 25 yıl öncesinde yaşanan sorunlar kafamda dönüyor. Oysa her şey unutulmustu bir densizin hatirlatmasiyla yaralar açıldı. Keşke insanlar bu kadar kötü ve duyarsız olmasa...
Çünkü insan unutmak istemez sadece hatırlarken canının daha az yanmasını ister geçmişte acı da olsa bir parça “ben” vardır orada o yüzden kopamaz bazen kalp acıyı bile sahiplenir çünkü o acının içinde sevgi, pişmanlık, özlem gibi derin duygular gizlidir aslında insan geçmişi değil yarım kalan duygularını düşünür bu yüzden ne kadar uzaklaşsa da zihni ara sıra geri döner çünkü kalp unutmakla iyileşmek arasındaki farkı öğrenmeye çalışır
Yarım kalmış bir şeyler , çünkü beyinde tamamlanmayı ister buna psikolojide zeigarnik etkisi diyoruz. Böyle şeyleri beyin daha kolay hatırlıyor anlayacağın. İçinde kalan ukte, yer edinmemiş duygular bir şekilde açığa çıkıyor. Mesela bir şarkı dinliyorsun, o şarkı seni ona götürüyor. Onunla yaşadığın bir anı ses 🔊 yaşamak istediğin anlar, hepsi sende ukte soru işareti olarak kalıyor 💭. Bu sebeple akıla daha çok gelmesi muhtemel bence. 🍷
Çünkü biz insanlar unutmak istemeyen bir varlıgiz ne kadar acı verse de geçmişte yaşadıklarımızı hatırlamak bazen kaçınılmaz oluyor. Zaten o anılar iyi ya da kötü bizi biz yapan şeyler Hatırlamak acı verse de bir yandan kendimizi anlamamıza hislerimizi çözmemize yardımcı oluyor