Bazı insanlar acısını sessizliğe saklar, kimiyse gülümseyerek gizler. Biri içten yanar, diğeri dışarıdan güçlü görünür ama ikisi de aynı ağırlığı taşır. Çünkü herkes kendince bir savunma geliştirir. Kimi konuşmadan anlatır, kimi kahkahasının altına gömer. Peki gerçekten hangisi daha cesur, susup içe atan mı yoksa gülerken yanan mı?
Susarak bağıran mı daha güçlüdür, yoksa gülerek ağlayan mı?
Bu soru, insanın duygusal dünyasının ne kadar karmaşık ve derin olduğunu çok güzel anlatıyor. Susarak bağırmak da, gülerek ağlamak da aslında bir tür çığlık. Sadece sesi farklı. Susarak bağıran, belki duygularını kelimelere dökemeyecek kadar yorgundur. Konuşsa gözyaşına boğulacağını bildiği için sessiz kalır. Ama bu sessizlikte büyük bir iç çaba, dayanma gücü ve kontrol vardır. Sessiz kalan insan, duygularını içine gömer, belki kimseye yük olmak istemez. Bu da bir tür kendini koruma biçimidir. Gülerek ağlayan ise başka bir yol seçer. Acısını, kahkahaya sarıp sunar dünyaya. Güçlü görünür, neşeli kalmaya çalışır ama içi yanar. Çünkü bazı insanlar bilir ki, zayıf görünmek bazen daha fazla yara getirir. Bu yüzden gülümsemenin arkasına saklanır. Bu da bir hayatta kalma yöntemidir. Hangisi daha cesur? Aslında ikisi de cesur. Çünkü ikisi de aynı şeyi yapar: Düşmemek için direnirler ama biri karanlıkta sessizce ayakta kalmaya çalışır, diğeri ışığın altında gülerek. Cesaret, duyguları bastırmak değil, onlarla yaşamaya devam etmektir ve bence en büyük cesaret, ne zaman susup ne zaman konuşacağını, ne zaman gülüp ne zaman ağlayacağını seçebilme gücüdür.
Bence susmak… ama anlayan birisi olduğu zaman çünkü susmak bazen en yüksek çığlık diyorum. Her şeyi anlatmak istemezsin, anlatmak imkansız olurdu belki de. Sözler boğazında düğümlenir, duyguların kelimelere sığmaz. O yüzden susarsın. Ama o sessizliği gerçekten anlayan biri olursa… işte o zaman susmak bile anlam kazanır. Bağırmak kolaydır, ağlamak da. Ama sessiz kalıp, anlaşılmayı beklemek cesaret ister. Çünkü o anda tüm savunmaların inmiştir, içindeki fırtınayı bir tek o kişi fark etsin istersin.
O yüzden bana göre en güçlü olan, susup da anlaşılan anlayan olmaktır. Çünkü o zaman ne bağırmaya, ne ağlama durumuna gerek kalır bir bakış, bir sessizlik bile her şeyi anlatır diyorum.
Aslında her ikisi de kendi içinde sessiz bir savaşı temsil eder. Susarak bağıran, içindeki fırtınayı kimseye göstermeden yaşar; dışarıdan sakin görünür ama içi paramparçadır. Kelimelerle anlatamadığını sessizliğiyle anlatır. O suskunlukta binlerce kırılmış cümle gizlidir. Gülerek ağlayan ise, acısını kimseye belli etmeden, kendi yarasını tebessümle örter. Gülüşünün ardında gözyaşı vardır ama kimseye yük olmak istemez. Bence hangisi daha güçlü dersen… belki de gülerek ağlayan biraz daha cesurdur. Çünkü kalbinde fırtına koparken bile yüzünde bir güneş bırakabiliyordur. Ama her halükarda ikisi de güçlüdür, sadece savaşma şekilleri farklıdır. biri sessizliğiyle direnir, diğeri gülüşüyle.
Zor soru ama bence susarak bağıran daha ağır basar Çünkü sessiz kalmak bazen en yüksek çığlıktır. Gülerek ağlayan da güçlüdür ama o biraz kırılmış bir gücün yansıması gibi gelir bana.
Bence cesaretin biçimi insana ve yaşadığı şeylere göre değişiyor. Susarak bağıran, sessizliğin derinliğinde kendi savaşını verirken, gülerek ağlayan dışarıya “Ben iyiyim” maskesi takarak dayanıklılığını gösterir. Her ikisinin de taşıdığı yük ağır ve cesaret ise bunu taşımaya devam etmekte. Hangisinin daha güçlü olduğu, kimin hangi yolda ilerlemek istediğine bağlı. 🌙💔
Susarak bağıran insan duygularını kontrol altına almıştır. Gülerek ağlamak, olmadığı bir duygu içinde rol yapmaktır. Susmak bundan daha güçlü ve zordur.
İkisinin yeri ortak , yalnızlığın içinde düşüncelerinn var oluş şekli içerisinde ağlayan insanın da gücü tamdır suskunluğun içinde var olan fırtina etkisi gibi çığlıklarında.