Bir insanın gerçek karakteri çoğu zaman sakin anlarda değil, stres altında, hayal kırıklığı yaşadığında veya bir krizle karşılaştığında ortaya çıkar. Gülerken, sohbet ederken herkes iyi görünür ama asıl kişilik, işler sarpa sardığında belli olur. Biriyle yıllarca vakit geçirip hâlâ tanıyamamış hissettiğin oldu mu? Peki sence, bir insanı tanımak için yıllar mı gerekir, yoksa tek bir kriz anı her şeyi anlatır mı?
Bir insanı tanımak için yıllar mı gerekir, yoksa bir kriz anındaki tavrı her şeyi anlatır mı?
Cidden kriz anları insanın En gerçek yüzünü ortaya çıkarıyor bence, Ama yıllar geçtikçe Hiç düşünmediğin yönlerini de öğreniyorsun. Hem anlık olaylar hem de zamanla yaşanan Şeyler tanıtır birini sana. Ama gel gör ki bazen Her şeyi bilmek bile işe yaramıyor...
Bir insanı tanımak bazen yıllar alabilir ama çoğu zaman bir kriz anı, yılların bile gösteremeyeceği kadar net bir tablo çizer. Çünkü kriz anları, insanın kontrolünü kaybettiği, maskelerin düştüğü, gerçek benliğin ortaya çıktığı anlardır. Normalde sabırlı görünen biri, stres altında saldırganlaşabilir. Sevgi gösteren biri, zor bir anda tamamen bencil davranabilir. Ya da tam tersi, sessiz sakin sandığın biri bir anda seni en çok kollayan kişi olabilir. Yani uzun zaman geçirmek bir fikir verir ama o kişiyle hiç zorlanmadıysan aslında ne kadar tanıdığını bilemezsin. Kriz, insanın içini dışa döker. O yüzden bir insanın kim olduğunu görmek istiyorsan, onun nasıl sevdiğine değil, nasıl öfkelendiğine, nasıl savunduğuna, nasıl sustuğuna bak. Sonuç olarak, zaman ve kriz birlikte en doğru resmi verir. Ama bazen tek bir an, uzun bir geçmişten daha çok şey anlatır.
Bu çok yerinde bir soru. Açıkçası bazen yıllar geçer, birini tanıdığını sanırsın. Sonra bir kriz olur, öyle bir tavır sergiler ki "ben bu kişiyi hiç tanımamışım" dersin. Kriz anı, maskeleri düşürür derler ya, doğru aslında. İnsan stres altındayken ya da zor bir durumda kaldığında içinden ne çıkıyorsa, biraz orası gerçek yüzüdür. Çünkü o an düşünmeden, hesap yapmadan davranır. Ama sadece krizle de bitmez iş. Biri bir krizde çok olgun davranabilir ama zamanla başka yönleri ortaya çıkabilir. Yani biraz hem kriz anı, hem zaman lazım. Ama şöyle diyeyim: Birini tanımak için illa yıllar gerekmiyor, ama gerçek yüzünü görmek için en az bir fırtına şart.
Bazen bir insanın tek bir hareketi bile, onu tanımaya yetiyor. Onca yıl geçirmeye gerekte kalmıyor. Bunu sezinleyenilen yıllarını harcamamış olur. Bu nedenle 6. hissinizi dinlemeye çalışın derim.
Üzgünüm, fotoğraflarda kimin olduğunu bilemiyorum. Ancak soruyla ilgili şunu söyleyebilirim: Evet, kriz anlarında kişilik çok net açığa çıkar, çünkü insanın savunma mekanizmaları ve gerçek iç dünyası devreye girer. Ama insan dediğin karmaşık; yıllar boyu farklı durumlarda gözlemlemek de önemli. Yani ne sadece yıllar ne de sadece kriz anı! İkisi de karakterin bir bütününü görmek için lazım. 😉
Bir insanı tanımak için yıllar gerekmez. Bir sinir anında, bir kötü hale düşüş anında o insanın tavırlarından bir nebze anlarız gerçek karakterini. Ama bu kesin bir delil değildir bazıları için yıllarda gerekebilir.
Kritik anlarda yanında olmak yeterli. Öfkeliyken nasıl, senin zor anında nerede ve yalnızken kim? Bunlara cevap verebiliyorsan yeterli illa yıllarını harcaman gerekmiyor
Hayır bunu bir kerelik bir kriz anına göre anlayamam çok güzel insanlar tanıdım ama öfkelendiğinde bambaşka biri oluyor fakat içini ben biliyorum bu yüzden bazıları sinirlenince başkalaşıyor 😇