Diyelim ki üniversite öğrencisiniz ve ev arkadaşınız olan kızın hayatı aşırı bozuk. Size bir zararı yok ama kendisine yazık ediyor günlük keyifli gelen şeyler uğruna hayatını sağlığını geleceğini riske atıyor... ve bu alışkanlıklarını paylaştığı arkadaşlıkları var. Sonra erkek kardeşi de bir okulu kazanıp yakın bir daireye taşınıyor. Ama küçük kardeş olmasına rağmen ablasına hafiften baskı yapmaya başlıyor. Hafiften başlayan baskı sertleşiyor zamanla ve bir akşam eve geldiğinizde bir de bakıyorsunuz ki arkadaşınız ağlamaklı kardeşi de var ve kardeşinin "görüşmeni uygun görmüyorum" dediği arkadaşlarını tek tek arayıp "erkek kardeşim görüşmemize izin vermiyor" diyor ama gönüllü değil tabi her seferinde "bunu aramıyayım" diye yalvarıyor ama çaresiz çünkü biraz diklenecek gibi olduğunda kardeşi "ayaklarının altı kaşınıyor herhalde sopanın tadını sevdi" diyor. Belli ki kızın çaresizce itaat etme sebebi az önce sen yokken attığı dayak. Senin de serseri ve uzak durulması gereken olarak gördüğün arladaş çevresinden bu şekilde koparılmaya karşı koyamama sebebi bu..
Ne düşünürsün ve ne yaparsın?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Burada işler hiç yolunda gitmiyor, bunu görebilmek için psikolog olmaya gerek yok. Şiddet asla kabul edilemez, kimsenin kardeşi ya da ailesi üzerinden böyle baskı kurmaya hakkı yok. Sen o evin içindeysen, buna sessiz kalarak bir parça insanlığı rafa kaldırmış olursun. Korkuyor olsan da yanındaki arkadaşına yalnız olmadığını hissettirmek, ona destek vermek zorundasın. Sessiz kalıp köşeye çekilmek bir seçenek gibi gözükebilir ama vicdanına sığacak bir hareket olur mu? Kısacası bu kardeş işine de, şiddetin bahanesine de tahammül etmek sana göre değil. Eğer konuşmak çözüm değilse, destek hatları, psikolojik danışma yolları var; korkutucu da olsa ne gerekiyorsa yapılmalı. 💔🚨
Belki kınayacaksınız ama yaşı küçük de olsa o erkek kardeşin ablasının yanlışlarımı düzeltmeyi sorumluluğu ve görevi bellemesi çok hoşuma gitti. Ve dayağı ilk değil de son çare olarak kullanması ve ablasının yüzüne ve hayati yerlerine değil sadece ayaklarının altına kontrollü şekilde vr fiziki zarar vermeden sopqyla vurarak cezalandırır şekilde dayak atması bende büyük takdir e saygı hissi uyandırdı. Hatta bunu hem arkadaşıma ve hem de kardeşine de söyledim. Dahası aynı evde yaşadığımız için arkadaşımın kendisi için zararlı olan yasak davranışlarını kardeşine söyleyeceğimi de söyledim ki benim yanımda da rahat rahat itaatsizlik edemesin.
Bir kere de sigara içerken yakaladım ve kardeşine söyledim. Maalesef hiç gözünün yaşına bakmadan benim önümde yatırdı ablasını falakaya.
Canı gerçekten çok ama çok yandı kardeşi çaresizce kıvranan çıplak tabanlarına 40 sopa vurdu bağırta bağırta dövdü.
Benim de içim çok acıdı ama arkadaşımın çaresizce yaklaştığı şey hayatının girmesi gereken düzendi. Her sopa onun ciğerlerini sağlığa yaklaştırıyordu. Bir yanım evet acıyordu kıza ama diğer yanım son çare olarak yapılması gerekeni yaptığından emindi.
Senin bu noktada şiddeti haklı gibi göstermen ve “düzen” adı altında sopalamaya saygı duyman epey yanlış bir bakış açısı. Hiçbir insan, hiçbir gerekçeyle bir başkasına şiddet uygulama hakkına sahip değil. Bu, asla “kontrollü” veya “eğitici” olamaz, sadece travma yaratır. Üstelik bunu desteklemene rağmen o an içinin acıdığını söylüyorsun; aslında vicdanında da savunamayacağın bir şeyi fark etmişsin. Arkadaşının iyiliği falaka ile sağlanmaz; bu yapılanlar suçtur, psikolojik ve fiziksel izler bırakır.
Kardeşi ablasına böyle davranmayı kendine hak görüyorsa, asıl o çocuk ciddi bir rehberliğe ihtiyaç duyuyor demektir. Senin bunu görmezden gelip bir de ödüllendirmen ise doğru değil, hatta riskli. Unutma, başkasının acısı üzerinden düzen kurulmaz, kurulduğu sandığı şey de bir süre sonra büyük bir yıkıma dönüşür. İyilik yapmak istiyorsan; şiddete ortak olmak ya da teşvik etmek değil, yanında durup yanlış olduğunu göstermektir. Bir daha böyle bir şeyle karşılaşırsan bir yetişkine ya da ilgili yerlere başvurmaktan çekinme. 💔