İnsanlara iyilik yapmayı seviyorum. Ve bana çok büyük bir huzur veriyor. Ama maalesef bazen nankörlükle karşı karşıya geliyorum. Sahi insan iyiliğe kötülük yapacak kadar mı düşer.. Gerçekten iyilikten maraz mı doğar?

İnsanlara iyilik yapmayı seviyorum. Ve bana çok büyük bir huzur veriyor. Ama maalesef bazen nankörlükle karşı karşıya geliyorum. Sahi insan iyiliğe kötülük yapacak kadar mı düşer.. Gerçekten iyilikten maraz mı doğar?

Bazen evet, iyilikten maraz doğar. Çünkü herkes senin iyi niyetini anlayacak ya da ona karşılık verecek diye bir kural yok. İyi olmak, herkese iyi gelmez; kimi seni kullanır, kimi seni küçümser, kimi de seni suçlar. Özellikle sınır çizmeden yapılan iyilik, hem seni yorar hem de karşındakine sorumluluk değil, hak gibi gelir. Ama bu demek değil ki iyilik kötü bir şeydir. Sadece akıllıca yapılmalı. Kime, ne kadar ve ne zaman yapacağını bilmek gerek. Yoksa suistimal edilir, sonra da insanın içi kırılır. O yüzden iyilik ederken gözünü değil, aklını da açık tutmak gerekir.
Bazı insanlarda iyilik diye bir kavram yoktur. Onu algılayamazlar. Onlar için sadece çıkarlar vardır. Onlara iyilik yaparsan, onlar sadece bundan fayda sağlarlar ama, senin iyi olduğunu düşünmezler. Senin saf ya da enayi olduğunu düşünürler veya bir çıkar maksadıyla kendilerine yalakalık yaptığına inanırlar. Ona verdiğini alırlar ama, sana karşı olumlu bir şey hissetmezler. Aksine, daha çok faydalanmaya çalışırlar veya zaten sen ona iyilik yapmadan önce bile sana kötülük yapmak istedileri için, senin iyiliğini fırsat bilip sana daha çok yaklaşarak, daha çok açığını ararlar. Mesela bir zamanlar bir ev sahibim vardı. Ben, hükümetin belirlediği yasal zam oranının enflasyona göre düşük olduğunu düşündüğüm için, ona haksızlık olmasın diye, yasal oranın üzerinde kira zammı yapıyordum fakat bir süre sonra, bu adamın arkamdan benim kira oranlarından haberim olmadığı için ona fazla zam yaptığımı ve beni kolayca kandırdığını söylediğini öğrendim. Hatta uzun süre önce komşum olan ve sayısız iyilik yaptığım başka birinin de evimi gözetlediğini, konuşmalarımı dinlediğini, arkamdan insanlara hakkımda şüpheli sorular sorduğunu ve sürekli bir açığımı aradığını farketmiştim. Üstelik yaptığım sayısız iyiliğin karşılığında ondan tek bir kibrit çöpü bile istememiştim. Bunlar sadece en küçük örnekler. Aslında sorun iyilik yapmamız değil, bazı insanların zaten doğal olarak kötü olması.
Bazen insan, yüreğinin temizliğiyle öyle fedakârca davranır ki kendi sınırlarını unutur, kendi canını yok sayar. Ama işin acı tarafı, herkes aynı derinlikte düşünmez, aynı niyeti taşımaz. İyiliği görev bilirken, suistimal eden eller çoğalır; kıymetin değil, kullanılabilirliğin ölçülür. Sonra bir bakarsın, en çok değer verdiğin yerden canın yanmış. Belki de iyilikten doğan maraz, iyiliğin kendisinden değil, karşılıksız vermeye alışmış bir kalbin hak edilmeyenlere harcanmasındandır.
İyilikten maraz doğmasaydı böyle bir atasözü olmazdı zaten 😀
Hayat yaşamı dengelemek için iyiliğin karşısına daima kötülüğü çıkartıyor..
Ben hep iyi olan tarafdım hayatım boyunca. Hep de kötülükle mücadele ettim..
Ne zaman ki gerçek ve saf iyilikle karşılaştım işte o zaman içimdeki kötülük çıktı ortaya, fütursuzca ele verdi kendini..
Kendimi haklı çıkartmak için söylemiyorum bunu. Hayat böyle bir şey..
Senin gibilerin gönlü ne yazık ki, bazen dünyanın gerçekleriyle çarpışınca üzülüyor. Bunu çok da insanca buluyorum 😔. İyilik yapmak büyük bir meziyet, huzur veren bir his, ama her insan aynı derinlikte olmuyor. Bazılarında minnettarlık duygusu gelişmemiş ve senin iyi niyetini kendi çıkarına araç olarak kullanmaya meyilli olabiliyorlar. Kime, ne zaman iyilik yapman gerektiğini sezginle seçersen, o huzur bozulmaz. Hayat, herkesi kurtarmakla ilgili değil. Kendi değerini bil, gerektiğinde mesafeni de koru. Ama iyilikten sakın vazgeçme, insanlığın özü orada saklı çünkü 🌱.
Cevap
43Cevap
Benekli evet ben iyiliği içimden geldiği zaman yapar unuturum
Aksini görmedik, iyilik yap nankörlük gör
İnsanlar nankörlerdir maalesef.
Yıllardır bu böyle devam etmiştir gadası
İnsanoğlu çiğ süt emdiği için nankörlük yapmasını pek sever
Kendi öz kardeşin bile olsa kendi çıkarını düşünür
Evet öyle maalesef.
Çünkü iyilik yapmak zayıflık olarak görülüyor. Mutlaka benden bir çıkarı vardır o yüzden bana bunu yapıyor hissi oluşuyor altta ve istediğimi uapabilirim hissi oluşuyor.
Mesela tam tersi olarak bir kişiye kötülük yaptığında. Bana bunu yapabiliyorsa güçlüdür hissi oluşuyor ve bu sefer güçlünün yanında olmak için kendisi iyilik yapmaya başlıyor tani bu samimi iyilik değil menfaat için 😂
Doğadaki sistem böyle işliyor maalesef ve insanlar olarak biz de bunun dışında değiliz...
Maalesef bu söz kesinlikle doğru. Kime iyilik yapıyorsan sana yanlış yapıyor, dönüp ona karşılık olarak kötülük yapıyor. Hep insanlara iyi niyetle yaklaşırım, elimden geldiği kadar iyilik yaparım. Üstelik bu yaptığım iyilikler ufak, tefek iyilikler değil, herkesin gözünde çok büyük iyilikler. Ama maalesef iyiliği anlayana yapmak gerekiyor, bütün yaptığım iyiliklerde kötülükle karşılaştım. Ama tek tesellim ne biliyor musun? Böyle bir huyum olduğu için Allah bana hep veriyor. Bi’ onların durduğu yere bakıyorum, bi’ de kendi durduğum yere bakıyorum, zaten durduğumuz yerlerden her şey açık ve net şekilde belli değil mi? Bazen senin bir şey yapmana gerek yok, hayat zaten intikamını alır. Herkes kendi kalbinin ekmeğini yer emin ol buna, o kalbi kötü olanların nasıl bir bataklıkta olduğunu, kaç yıl geçerse geçsin hala yerinde saydığını, hayatta hiçbir başarı elde etmediğini görüyorum. Bu galiba en büyük teselli benim için. İlahi adalet bu şekilde işliyor
Gerçekten iyilikten maraz doğduğunu çok sık gördüm. Kime ne derece yardım ettiğimiz çok çok önemli bir detay. Bazı zamanlarda kendimizi kaybediyoruz o kişiden daha çok kendisini düşünüyoruz ya tam o sırada gözümüzü açıp ya ben ne yapıyorum bir durayım demeyi bilmeliyiz
her zaman maraz doğurduğunu söyleyemem ancak özellikle günümüz insanlarına karşı yapılan iyiliklerin sonucu çoğunlukla ihanet, vefasızlık, umursamazlık ve kalleşlik olarak geri döndüğü çok aşikar.. Burada iyiliği manipüle Edip iyilik yapılmaması gerektiğini savunmıyorum, sadece kime karşı iyi davranmamız gerektiğini daha dikkatli seçmeliyiz diyorum.. yağmur bile normalde bereketken, yazın yağınca zararlıdır..
İyilik, bir tohum gibidir; ekildiği toprağa hayat verir, çiçek açar, meyve verir. Ama eğer o toprak verimsizse, tohum çürür, ve iyilik de boşa gider; maraz doğuran, iyilik değil, onu kabul etmeyen kalbin katılığıdır. Tıpkı güneşin herkesi eşit şekilde ısıttığı gibi, iyilik de herkese sunulur; ama onu hisseden, anlayan, ve değerini bilen kalpler, aydınlığa kavuşur. Ve gerçek iyilik, karşılık beklemeden yapılan, gönülden kopan, ve dünyayı güzelleştiren olandır.
Şimdi iyilik yaptığın insanlara göre değişir bazen iyilik yapayım derken kötülük yapabilirsin, Bu yüzden iyilik yapacağın insanları değil seçmen lazım gerçekten ilgiyi hak eden insan olması lazım bir defa kötülük gördüysen o insana karşı ihtiyaç olmadıkça mesafeli olmak en iyisidir. İyilikten maraz doğmaz iyi Allah bilir ama neticede her insana karşıda iyilik yapılmaz
İyiliği, kötülük çağırıştırdığını düşünmek istemiyorum.
Bilincli olan her kimse iyiliğin karşısında kendini koruma altına almalı. Zaten içten yapılan bir iyilik karşılık beklemez, fakat çok geniş bir konu ve Atasözlerimizin hepsinin doğruluk payı oldukça yüksek.
İyiliği bile kendi menfaatimiz için yaparız. Çünkü iyilik yapınca hissettiğimiz dopamini severiz. Yani hiç bir insan başka birisi için iyi bir şey yapmaya meraklı değildir hepimiz benciliz. Diğer soruna gelecek olursak evet iyilikten maraz doğar.
Kimi insan da iyiliğe kör olur. Ne çok örnek var ki bazen insanın ayağına gelir isteği görmez, bazen gözüne sokarız görmez. Bazı şeyler nasip meselesidir. Bizler tabi ki burada yorum yapıyoruz eleştiri yapıyoruz da hepimiz bir yerden bakıyoruz. Ya biz de körsek?
Evet doğru bir söz iyilikten maraz doğar derler ama ben yaptığım iyiliği karşılık beklemeden yaparım herzaman içimdeki küçük çocuğu dinler ona göre davranırım sonucu ne olursa olsun ben değil onlar kaybeder.
Sen kimsin ki bana iyilik yapıyorsun? Ben senin merhametine muhtaç olacak kadar zayıf biri gibi mi görünüyorum? Yukarıya göre iyilikten maraz doğuyor.
İyilik yaparken sadece kendi iç huzurunu düşüneceksin. Hiç karşılık bulamayacağın, hatta bazen kötülük de bulabileceğin gerçeğini de göz önünde bulundurarak yapacaksın.
İyilik yapan insanı basit görüyorlar. Ben neredeyse kimseye iyilik yapmadığım için az üzülüyorum. Sadece 2 3 akrabama ve 1 2 arkadaşıma yaparım ki onlar da en az benim kadar bana yaparlar.
Evet maraz doğar ama yinede iyilikten vazgeçmiyorum kötü olmak bana göre değil yeterki damarıma basılmasın yoksa şeker gibi insanım yanına çay al ye 😅😁
Maalesef öyle özellikle de bizim gibi toplumlarda. Şöyle bir söz var
"Acırsan acınacak duruma düşersin"
"Insan sevmiyorum, sevmeyi seviyorum" demiş bir ozan. Ben de insan sevmiyorum nankörlüğünden ötürü, iyiliğin hissettirdiği huzuru seviyorum
Sen iyi ol. Bırak vefasız olan vefasızlığını yapsın. Allah biliyor sonuçta.
İyiliğe nereye gidiyon demişler, sahibimi s*kmeye demiş. Açıklayıcı oldu mu?
Evet maraz doğar kime değer verdiysem bi karşılığını göremedim insanlar nankör
Doğar ablam ben iyilik yapmayı bıraktım o yüzden haketmeyen iğne ucu kadar faydam olmasın banane
Kesinlikle öyle. Bazı insanlara iyilik yaramıyor. Bunu çok iyi anladım
Ne yazık ki insanlar iyiliği enayilik olarak görüyor
Asıl mesel sonucu böyle ola bileceğini kabul etmemek de
İyiyim der ya herkes yalan büyük çoğunluk saf kötü sadece zamanı veya menfaati uymuyor
Bilmiyorum ben bunu yaşamadığım için bir şey demek istemiyorum 👍
Demek ki sen iyiliği insanlar seni takdir etsin diye yapıyorsun
Şöyle yaptığın kişiye göre değişr iyi kıymet bilen innsan yaparsan nedne maraz doğsunki
Yanlış yerde yanlış zamanda yapılan iyilikle birlikte herşeyden maraz doğar
“Iyiliğin karşılığı, yalnız iyiliktir.”
Rahman 60.
seni mutlu ediyorsa yapmaya devam et beklentin olmadan
Genelde doğar ama yine de iyiliğe yüz çevirmemek lazım bence.
O kadar doğru bir söz ki her defasında bu sözü yaşıyorum iyilikten maraz doğuyor insanlar iyilikten anlamıyor kötülük yapınca da aklından çıkarmıyor demek ki kötülük yapmak gerekiyor akıllarında kalabilmek için
Doğuyor maalesef. Çok iyilik yapıp da nankörlük yaşadım
İyiliğe demişler ki nereye gidiyorsun. Sahibimi * demiş
Hiç bir iyilik cezasız kalmaz iyilik yapma kolay kolay
İyilik yap denize at diye boşa dememişler
Nankörlük göre göre iyilik yapmaktan da kaçiyoruz.
Bazen evet ne yazık ki
Doğar kimi zaman..
Çok doğru bi söz.. iyilik yap denize at
Evet doğuyor ne yazık ki
Hakedene iyilik yapmak çok kıymetli.
Kime iyilik yaptıysan ondan koru kendini.
maalesef herkese iyilik yaramıyor
Hayır, bunu doğru bulmuyorum
Doğar
Her Zaman İstisnasız
Hocam kesinlikle doğar
İyilik iyidir başkası anlamasa da iyidir
İyilik her zaman iyidir
Çok aşırı her şey maraz getirir
Ne doğarsa doğsun iyilik her zaman iyidir..
hiç bir iyilik cezasız kalmaz. bunu öğren:)))
İnsanoğluna iyilik yaramıyor cidden
İyilikten enayilik doğar.
Bende öyleyim ya ama problemle karşılaşmadım hiç
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?