Duygular zayıflatıyor gibi görünse de, aslında insanı insan yapan en önemli yanlardan biri. Onlar gereksiz değil, bilakis iradeyi kullanmayı öğrenmenin bir parçası. Duygular bazen kararlarımıza yön verir, bazen de sınıyor bizi. Önemli olan onları anlamak, kontrol edebilmek ve iradeyi dengede tutmak. Duygu olmadan yaşam eksik olurdu; sadece doğru bir rehbere ihtiyaçları var.
Şimdi mesela korku olmasaydı Mutluluk olurdu çünkü bu adam korkamıyorsa mutlu olacak bunu hiç korku duygusunu hiç bilmese bile adam Korkuyu hiç hissetmeden çünkü bahsettiklerin Korkuyu bünye olarak hiç hissetmeyen türden. Korkuyu hiç hissetmeyen biri olsaydı mesela o kişi hep Mutlu oluyordu kendimden biliyorum korkamadığım için hep mutlu hep sevinçliyim. Hemde iki duyguyuda bir arada yaşar o adam. Biri Mutluluk Diğeri Sevinç. Daha çok Mutluluğu yaşar korkamayan korku duyusu olmayan insan. Mesela hüzün olmasaydı öfke olurdu Çünkü bu adam hüzünlenemiyorsa tam tersi hiç olmaması gereken bir duygu olurdu Hani mesela hüzünle öfke ne alaka di mi? Hüzünlenemiyorsan öfkelenirsin Öfke kavramını veya bunun nedenini bilmesen bile öfkelenirsin ne alaka demeyin bunun tıpta bir alakası var. Mesela aynı mantıkla;
Korku=Mutluluk Şaşkınlık=Sevinç Hüzün=Öfke Mutsuzluk=Kızmak Mutlu=Çilekeş (Mutlu olanlar hep en çok acıyı çeken insanlar olur olmasaydı Acı olurdu Çilekeş dediğime bakma)
Gibi gibi Duyguları unuttuğum için 😅
Çünkü bir adamın mutsuzluk duygusu yoksa herşeye kızar. Kızgın bir adamdır o. Bunun gibi daha birçok duygu.
Mesela aynı şeyin irade versiyonuda aynı bir adamda Mutsuzluk duygusu yoksa o adam çoğunlukla Kızar neden çünkü Mutsuzlaşamıyor o adam. Şaşırdığında da öyle bir adam şaşıramıyorsa çoğunlukla sevinir. Çünkü Şaşkınlığın karşıtı sevinmedir. Bir insanda Şaşırma duygusu yoksa o adam sevinçli bir adamdır. Herşeye sevinen çevresine neşe saçan bir insan ve aynı zamanda sevinçli bir iradeye sahiptirde. Mesela ben Korkuya gelemiyorum en ufak birşeye hemen ateşim çıkar hastalanırım. Korkuya gelemediğim için çoğunlukla sevinçli bir insanım o yüzden. Yüz ifadesi olarakta Neşeli. Bunun gibi. Yani korkamayan insanın iradesi Mutluluktur o insan hep Mutlu şeyler düşünür çoğu lafı mutlu anlar diğerlerinde de öyle Hüzünlenemeyen insan her lafı öfkeli duyar öfkeli anlar öfkeli öfkelenebileceği şeyler düşünür Mutluluk duygusunu bilmeyen insanda acıyı bilir. 😊
Kendi boğuluyormuş gibi hissettiğimiz bir an varsa, onu bir hayal edersek, aslında neden korktuğumuzu da anlamış oluruz. Bazen ölmeyeceğimizi bildiğimiz halde, öleceğimizi zannedip korkarız. Çünkü ölüm, bildiğimiz bir gerçeklik değil, bildiğimizi zannettiğimiz bir geçiciliktir. Ne de olsa, bir gün zamanı ve vakti geldiğinde hepimiz öleceğiz. Kabullenilmiş gibi görünse de, aslında kabullenilmiş bir şey de değildir. Yani, en yüksek nokta da, en büyük korkumuz ölmek korkusundan kaynaklı olarak görünse de, ölmekten daha kötü şeyleri deneyimlemediğimiz için onlara dair "Evet, ölmekten beter, çok zordur" gibi yorumlar yaparız. Ama bunlar, şimdilik sahte korkulardır.
Evet etkiliyor. Hata yaptırtıyor, üzüyor, kırıyor, acıtıyor vs. pek çok olumsuz etkisi mevcut. Duygulardan sıyrılınca çok faha stabil, istikrarlı ve doğru günler geçirilebiliyor. Yapılan tercihler de bu şekilde faydalı oluyor.
Fakat o zaman da hissetmiyorsun. Duyguların etkisinde kalmak yaşadığını hissettiriyor. O yüzden bir süredir sadece pozitif duyguları yaşayacak ve yaşatacak şekilde hayatımı kurguluyorum fakat bunun yanından bile geçmeyen negatiflikte boğulmuş, debelenen insanlar beni zorluyor.
Eninde sonunda yapıcam. Gerekirse Robinson Crusoe olucam ama yapıcam jdjdkd
1
8 Yorumla
Soran
1 yıl
Hımm. Yani demem o ki pek bir hayrını görmedim. Mevcut özellik olarak bunu kapatabilseydik güzel olurdu. Umarım başarırsın pozitif olarak yaşamayı. : )
Ama birseyi atliyorsun guzel dostum; o duygular bizi biz yapan, insan yapan etkenlerdir. Vucudumuza ruh katar duygular 🥰
Eger duygulari o bedenden alirsan geriye kalan tek sey o japonlarin yeni urettigi insan gorunumlu cipli robotlaran farkli bir varlik olmaz. Duygusuz soguk, merhametsiz, olaylara tepki vermeyen, espiri yapamayan, ufak bir tebessum bile edemeyen salt vücut.
2
1 Yorumla
Soran
1 yıl
Duygular çok karmaşık olmamasını isterdim doğrusu : )
Duygular iradeyi zayıf kılmaz.. doğruyu yanlışı bilmeyen cahillik zayıf kılar... deneyimsizlik iradeyi zayıf kılar... kendini tanımamak kendini anlamamak zayıf kılar.. duygu alt üstü bir kaç gramlık hormondur
duyguyla yapılan her işin bka battığını, mantıkla yapılan her işin ise başarıya ulaştığını gördükçe muhteşem bir şey olacağını düşünüyorum. duygular hayata ne kadar az karışırsa o kadar kafa rahat olur.
1
3 Yorumla
Soran
1 yıl
Kafa rahat olur o kesin. ne kadar insancıl olur bilmiyorum. : )