Genellikle geçmişten bazı pişmanlıklar yaşar ve bunları düzeltmek isteriz. Ama bunlar aslında bizi olgunlaştıran eylemlerdir. Diğer yandan da farklı bir yol seçmek, hayatı yeniden şekillendirme imkanı sunar. Peki siz neyi seçerdiniz?

Genellikle geçmişten bazı pişmanlıklar yaşar ve bunları düzeltmek isteriz. Ama bunlar aslında bizi olgunlaştıran eylemlerdir. Diğer yandan da farklı bir yol seçmek, hayatı yeniden şekillendirme imkanı sunar. Peki siz neyi seçerdiniz?

Geçmişin pişmanlığı olmamalı bence. Herkesin bir deneyim ile elde ettiği bir tecrübesi vardır. Tabiki bazen diyoruz eskiden olsa şöyle veya böyle yapardık diye ama geçmiş geride kaldı ve zaman ileriye akıyor. İleriye akan zamanda ömrü geriye sarıyor. Benim için bu deneyimle daha farklı şeyler düşünebilirdim diyebilirim belki dediğim zamanlar oluyor. Bu da ille de yaşamı baştan tekrar sar ile olmaz ve şu dönemden sonra diyebiliriz. Biz de bu bilgiyle tabi bazılarına yoldaş olmaya çalışıyoruz. Onlar gelecek nesile de faydalı olabilsin diye. Her şeyden geçti diye onları da böyle sorulara maruz bırakmayalım.
Hemen hemen herkesin "farklı yolları seçerdim" demesi muhtemel olan bir soru 🙂
ancak bizler için âdetâ bir labirent hükmünde olan şu hayatta bazı zorlukları görmeden, kolaylıkların kıymetinin bilinmesi kolay değildir
Ancak şu bilinmelidir ki her sabah aslında bize sunulmuş yeni bir hayattır. Gece ruhlar bedenlerden ayrılır, uyandığımız zaman geri döner. Aslında her gün bu riskle karşı karşıya olan birisi "farkında olan birisi" için yeniden başlangıçlar yapmak pek zor bir şey değildir...
Belli bir olgunluğa geldikten sonra eminim şunu kavramış olacağız ki, yaşadığımız her zorluk bizi biz yapan, bizi güçlendiren imtihanlar imiş aslında.
Ünlü boksör Muhammed Ali (Allah rahmet eylesin) antreman esnasında yaptığı röportajda kişinin sürekli kendi sınırlarını aşmaya çalışmasını, nefessiz kalana kadar antreman yapmaya devam etmesini, ben artık yapamam dediği yerde bile devam etmesini tavsiye etmişti...
Evet aslında kendi sınırlarımızı, korku ve düşünce babında aştıkça hayatın sahibinin her geçen gün bize yeni bir şans, yeni bir sayfa verdiğini görmek mümkündür.
Mesela Büyük günahları olan biri için bile tevbe etmek, affedilmek yine kişinin kendisine bağlıdır. Buna ihtiyaç duyulan vakit 1 gün müdür? Hayır. Sadece bir ân...
Aslında hayatın ve ölümün sahibi bizlere birçok şanslar ve yeni sayfalar vermiştir. Sadece farkında olmamız gerekiyor.
Düşünce ve zamanımızı değerlendirmede ekseriyetimizin maalesef hatalı davranıp bunların israf olduğunu fark ediyorum buna en başta kendimi ekleyerek...
"İslamiyet'in güzelliklerinden biri de kişinin malayani (boş şeyleri terk etmesidir)"
Rabbimiz bizleri boş şeylerden , boş işlerden, yanlış insanlardan, nefsimizin, görünen ve görünmeyen düşmanların şerrinden muhafaza eylesin. Hayır kapılarını güzellik, kolaylık, rahmet, lütuf ve ikramı ile açsın (Âmin)
Teşekkür ederim
Hayatımı baştan yaşama şansım olsaydı, kesinlikle bazı şeyleri farklı yapardım ama tamamen başka bir yol seçer miydim, ondan emin değilim. Çünkü yaşadığım her şey, iyi ya da kötü, beni ben yaptı. Hatalarım, pişmanlıklarım, sevinçlerim, hepsi şu an olduğum kişiyi şekillendirdi. Belki bazı kararları daha bilinçli alır, bazı insanlara daha mesafeli durur, kendimi daha çok önceliklendirirdim. Ama yine de aynı ruhu, aynı mücadeleyi taşır mıydım? Büyük ihtimalle evet. Çünkü ne yaşarsam yaşayayım, içimdeki ben değişmezdi.
Bazı farklılıklar olurdu ama yine yol şimdi bulunduğum yere çıkardı.
Ne demiş Borges :
Eğer, yeniden başlayabilseydim yaşamaya,
İkincisinde, daha çok hata yapardım.
Kusursuz olmaya çalışmaz, sırtüstü yatardım.
Neşeli olurdum, ilkinde olmadığım kadar,
Daha çok riske girerdim.
Seyahat ederdim daha fazla.
Daha çok güneş doğuşu izler,
Daha çok dağa tırmanır, daha çok nehirde yüzerdim.
Görmediğim bir çok yere giderdim.
Gerçek sorunlarım olurdu hayali olanların yerine.
Yeniden başlayabilseydim eğer, yalnız mutlu anlarım olurdu.
Farkında mısınız bilmem. Yaşam budur zaten.
Anlar, sadece anlar. Siz de anı yaşayın.
Eğer yeniden başlayabilseydim,
İlkbaharda pabuçlarımı fırlatır atardım.
Ve sonbahar bitene kadar yürürdüm çıplak ayaklarla.
Bilinmeyen yollar keşfeder, güneşin tadına varır,
Çocuklarla oynardım, bir şansım olsaydı eğer.
Ama işte 85'indeyim ve biliyorum...
ÖLÜYORUM...
Cevap
20Cevap
Ben kesinlikle farklı bir yol seçerdim tabi ki de. çünkü bu yaşadığım hayattan nefret ediyorum sevmiyorum hiç. ve eskiden yapmış olduğum 1-2 büyük hata da var maalesef. bu yüzden farklı yollar tercih ederdim ben mutlaka.
ama gerçi yeniden dünyaya gelmek de istemezdim.
bunun yerine şu an yaşadığım hayatın düzelmesini isterdim ve huzur mutluluk bulmak isterdim hayatımda. zor da olsa başarabilirim umarım
Aynı şekilde devam ederdim. Hayatımdan genel anlamda memnunum. Çocuğum var işim var. Daha ne olsun. Birde sağlığım iyi olursa tam süper olacak.
Ben bu kafayla aynı yolu seçerdim. En iyisi geçtiğim yolları yeniden geçmemek için bi daha hayat başa dönmesin.
Kesinlikle çok farklı bir yol denerdim ve kız kardeşim ile daha çok vakit geçirirdim, bazı şeyler için artık çoook geç !!
Hayatımı büyük oranda etkileyecek bir pişmanlık yaşamadım muhtemelen yine aynı yoldan ilerlerdim çünkü yürüdüğüm yolun doğruluğundan eminim
Hayatta her şey olması gerektiği gibi olur. O yüzden değiştireceğim hiçbir şey yok. Hatalarımla, yanlışlarımla da olsa devam
Seçme şansım olsaydı dogmamak isterdim bu hayata illa bir yol seçecek olsaydık ta farklı bir yol seçerdim..
Aynı yol çünkü çok şey öğrendim olana da olmayana da bin şükür ediyorum
Farklı yoldan giderdim çok hatalar oldu ama ders aldım
Farklı yolları da denerdim aklım hala yapamadıklarımda
Yapmak için doğduğun şeye inanıyorsan her zaman dene
Farklılıklar güzel ve heyecanlıdır. Farklı bir yol denerdim herhalde
Kendi yolumu çizmem lazım çünkü tüm yollar bana ters
Ayni yoldan ilerleyip daha kolay bir şekilde yaşardım.
Farklı yoldan giderdim.. Bazı seçimler geri dönüşü olmayan yerlere sürükledi..
2015 e götürün beni ya İngilizce hocamı dinleyeceğim
Sessiz sakin olurdum asla böyle olmazdım kesinlikle
Farklı bir yoldan ilerlerdim. Bunun mumkun olması için çok şey verebilirim:)
Kesinlikle farklı yollardan.
Farklı yollari denemek isterdim
Farklı bir yol aynı olmazdi.
Farklı bir yol denerdim
Bazı yol ayrımlarını kaçırmak istemezdim.
Aynı yoldan giderdim yine..
Kesinlikle farklı bir yol, çok hatam oldu..
Aynı yoldan ilerlerdim
Tabikide farklı bir yol , yaşamın amacı bu
Muhtemelen de aynı yol olurdu
Farklı bir yol seçerdim.
Ben yine bildigimden şaşmazdım aynı yol
Farklı olurdu tabi ki
Onun doğrusunu yanlışını Rabbim bilir
Farklı yoldan ilerlerim
Kesinlikle farklı bir yol seçerdim
Farklı bir yol
Farklı bir yol
kesinlikle farklı bir yol