Birini kaybettikten sonra "iyi" olmak, hem duygusal hem de psikolojik açıdan karmaşık bir süreçtir. Kaybın ardından gelen yas dönemi, insanın duygusal olarak kendini toparlayabilmesi için zaman alabilir. Bu süreç, kaybedilen kişiye duyulan sevgi ve bağlılıkla, kişisel güç ve iyileşme kapasitesine bağlı olarak değişir. Bazı insanlar kaybı kabul ettikten sonra daha güçlü hale gelirken, bazıları bu kaybı bir yaşam boyu taşıyabilir.
İyi olmak, tamamen iyileşmek anlamına gelmeyebilir; bazen, kayıplarla birlikte hayatı yeniden anlamlandırmak ve bir tür içsel dengeyi bulmak gerekebilir. Gerçekten iyileşmek, zamanla ve kişisel içsel mücadeleyle mümkündür.
Peki, kaybın ardından kendimizi gerçekten iyileşmiş sayabilir miyiz, yoksa sadece zamanla başa mı çıkıyoruz?
Birini kaybettikten sonra gerçekten 'iyi' olabilir miyiz?
Biri gittiğinde onun kaybının hüznünü yaşamak ve bu duyguları taşımak zor olay. Ancak genellikle zaman hallediyor bizim için. Zaman vedalarda tek iyi edici güç.
Zamanda gönül hafızasından silemiyorsa, biz ona artık gönül yarası diyelim..
İyi olmanın tanımı ne bence ona önce bakmalıyız geçtiğimiz sene evimden 2 cenaze çıktu babam ve yeğenim Ocak'ta babamı Aralık'ta yeğenimi kaybettim. Yas süreci öyle ilk bir kaç gün değil aksine herkes evine dağıldığında başlıyor. Babamın öldüğü ilk gece ağlayarak uyudum herkes hastanedeydi bizim evde yattılar o gece sabah oldu ev kalabalık olduğu için hızlı hızlı bir kahvaltı yaptılsr benim boğazımdan tek damla su geçmedi bir yandan çadır kuruldu diğer yandan camii den ezan sesi geldi babamın ismi öğle namazından sonra kaldırılacak diye ben babamı gasilhane yıkanmış kefenlenmiş şekilde gördüğümde o kişinin babam olduğuna bile inanmadım bizimkiler öptüler kokladılar ben sadece uzaktan baktım dokunamadım hepimiz dik durduk. Kalbimi söküp attılar sanki eve geldik ev ana baba günü o kadar kalabalık iğne atsam yere düşmezdi eeee mecbur bu kadar kişiye çay servisi yemek servisi yapılması gerekirdi bende genç olduğum için bu işi ben yaptım mutfaktan 3 gün boyunca hiç çıkmadım o ilk 3-4 gün zaten insan acısını yaşamıyo insanlar ise iyi iyi çok kendini yıpratmadı diyor iyi miydim gerçekten onu bile bilmiyordum. Herkes gitti ev tamamen boş kaldı annemle baş başa kaldık o gün işte başladı bizim yas günü artık oyalanacak bir şey kalmadığında başladı. Bu arada ben şu an bunları babamın yatağında babamın yorganının altında yazıyorum. İnsan bir şekilde hayatına devam edebiliyor ama tam mi orası muama işte daha babamın kaybına bile alışamafan 15 yaşında yeğenimi kaybettim o gece sesini duydum sabahında onu mezara koyduk acının tarifi yok iyi olmak zor değil ama yarım olmak çok zor
Kayıptan maksat ölümse çok ağır ve atlatması zor bir süreç oluyor. Alışıyorsun ama acısı kalpte hep taze oluyor ve anılarla yokluğunu zaman zaman hissediyorsun. Dost ve sevgiliyi ayrılık anlamında kaybetmek ise ilk başlarda çok hasret dolu ve çok acıtan zor bir süreç, çünkü hâlâ bir yerlerde var olduğunu biliyorsun ve eskisi gibi olamamak ağır gelebiliyor. Ama hayatın telaşına ve zamanın akışına kapıldıkça ona da alışıyorsun..
Kişilik & Karakter konusunda 204,2b cevap paylaştı.
Benim için zor bir süreçtir bu çünkü sevdiklerimi kaybetmek onlara bağlanmışken zor gelir bana. ama genel konuşursam Birini kaybettikten sonra iyi olmak, karmaşık ve uzun bir süreçtir. Kayıp, hayatımızın en zor deneyimlerinden biridir ve her birey bu süreci farklı şekillerde yaşar. Ancak, kaybın ardından iyi olmak mümkün müdür Evet, mümkündür. Ancak bu, kaybı unutmak veya yok saymak anlamına gelmez. Bu duygusal tepkilerin hepsi normaldir ve iyileşme sürecinin bir parçasıdır. Kendinize karşı sabırlı olmanız ve bu duyguları yaşamanıza izin vermeniz önemlidir.
Tam iyileşmek mümkün değil, hayat eskisi gibi olmaz. Bir şekilde yaşamaya devam edilir. Her kayıp için canımızdan bir parça gider. Zamanla alışıyor insan tabi.
Oluruz ya, ben zaten çok bağlı kalan.. bağlanan birisi değilim. 2 gün sürmez unutmam. Her zaman daha iyilerine layık olduğumu düşünüp motive ederim. İster arkadaşlık ilişkileri olsun, ister aşk.