Ayrılık veya ölüm.. Biri bizden gittiğinde psikolojik olarak gerçekten iyi olabilir miyiz?

Ayrılık veya ölüm.. Biri bizden gittiğinde psikolojik olarak gerçekten iyi olabilir miyiz?

Olamıyorsun. Sadece acıyı içine gömüyorsun ama bazen çıkıyor işte sandıktan çıkar gibi bir şey. Yıllar geçiyor üstünden ama acı geçmiyor. İllaki bir gün hatırlıyorsun. Fotoğraflara bakarak evde dolaşırken her köşede izlerinin olduğu yerlere bakınca. İyiyim dersin ama sözde sadece. Zaman her şeyin ilacı ama sadece kabuk bağlıyor içinde geçmiyor.
Birini kaybettikten sonra "iyi" olmak tam anlamıyla mümkün mü bilmiyorum ama zamanla yaşamaya devam edebiliyoruz. İlk başta her şey anlamsız geliyor, içimde kocaman bir boşluk oluşuyor ve ne yaparsam yapayım o eksiklik hissi geçmiyor. Ama zamanla alışıyorum, acı hep orada duruyor ama ağırlığı azalıyor. "İyi" olmak belki kayıtsız kalmak gibi algılanıyor ama aslında olay, o acıyla yaşamayı öğrenmek. Sevdiğim biri hayatımdan çıktığında tamamen eskisi gibi olamıyorum, çünkü o kayıp beni değiştiriyor. Ama hayat devam ediyor, yeni şeyler yaşanıyor ve zaman içinde o acının içinde bile güzel anılar bulup, onları bir hazine gibi saklamayı öğreniyorum. Yani "iyi" oluyorum derken, eskisi gibi olmuyorum ama hayata tutunmayı başarıyorum.
Birini kaybettikten sonra toparlanmak çok uzun zamanla alıyor insanın. Uzunca bir süre aynı ortamda yaşamak sonrasında geçirilen hastalık süreci hastane derken ölüm geçmiş yaşanmışlıklar hiçbirisi unutulmuyor ki. Onun ayrılık acısı her daim devam ediyor. Hayat bize verilen en anlamlı hediye bizler faniyiz baki kalan tek Allah. Verilen hayatı yaşamı güzel bir şekilde tamamlayıp bu dünyadan başka bir boyuta geçmek. Kaybettiklerimiz sevdiklerimiz canlarımız onların kokusu kulağımızdaki sesleri aklımızdaki anıları burnumuzdaki kokusu dokunuşu sarılması ilgesi sevgisi merhameti hangisi unutulur ki?
Bu birisi, örnek Alınması gereken veya birşeyleri öğrenilmesi gereken biriydi ve yaşamında kıymetini bilmedi isek, sonradan dank edince veya artık o olgunluğa adım atınca elbette sanırım iyi biri olmanın yükünü/sorumluluğunu omuzlarında hissedebilir kişi
Cevap
23Cevap
Hayat insana onsuz olamam dediğin kişiyi alıp onsuz da olabileceğini öğretir.
düzeliyor olduğu kadarıyla iyi olmaya çalışıyorsun
Birini kaybettikten sonra “iyi” olmak, aslında zamanla şekillenen ve kişiden kişiye değişen bir süreç. Kaybetmek, hem fiziksel hem de duygusal olarak derin izler bırakabilir, fakat bu, zamanla iyileşmeyecek anlamına gelmez. İnsanlar, kaybettikleri kişiyle ilgili acılarını yaşar, o boşluğu hissederler ama hayatta kalmak, başkalarıyla yeniden bağ kurmak ve zaman içinde kendini yeniden inşa etmek mümkün.
İyi olmak, kaybı unutmaktan veya yok saymaktan ziyade, o acıyla barış yapmakla ilgili bir şey. Kimi insanlar kayıptan sonra daha güçlü olabilir, kimi insanlar ise bu süreçte duygusal olarak yeniden doğabilirler. Herkesin iyileşme süreci farklıdır; bu yüzden “iyi” olmak kişisel bir yolculuktur ve kendine zaman tanıman, duygusal ihtiyaçlarını kabul etmen bu süreçte önemli.
İkisinde de olabiliriz çünkü beynimiz daima hayatta kalmaya odaklı çalışır , düşünün tehdit edilen bir çocuk ve ya yetişkin tehditlere boyun eğmek zorunda çünkü zihin anlam veremediği olaylardan ve tehlikeli hissettiğnde başka şekilde çalışır , zaman bize ölüyü ve ölümü de unutturur çünkü yine tehlikeli hisseder , ben annem vefat ettiğinde hiç unutmuyorum hayatıma devam etmem gerekiyor çünkü yaşamam ve hasta olmamam lazım diye düşünmüştüm , zihin bedenin ana kaynağı o yüzden kaynak her zaman kendini koruma eğilimi taşır. Düşünün telefon anakartı yanmasın diye kendini soğutur , ya da suya düştüğünde hemen alırsanız zarar görmez çünkü o mevzuyu idrak etmeye çalışan kadar kendini korumaya alır. Zihin de bazen geçmişe giderek bazen ise unuturak hayatta kalmaya çalışırız , zihnin işlediğini kalp istemeden de olsa daha hafif yaşar
İnsan sevdiği ve değer verdiği kişilerle bağ kurar. Sürecin uzunluğuyla da bu bağlar zamanla kişiliğimizin köklerine ulaşana kadar kök salar. İnsan bu değer verdiği kimseyi haksız yere bir daha ulaşmanın mümkün olmadığı şekilde kaybettiyse şayet bu bağlar kopsa dahi, ruhunda ona ait köklerin izlerini taşır. Bu andan sonra kişi "iyi" olabilse dahi, artık o başlangıçtaki insandan farklı biridir artık.
Duygusal yapıdaki insanlar için zor kendimden biliyorum babamı kaybettiğimde bu beni çok etkiledi ilk günler çok zordu insan aklını kaybetmek üzere hissediyor, biraz doğru taraftan bakıp kendini bir iyileştirme sürecine giriyorsun bu uzun bir yolculuk oluyor
Olabiliriz.
İnsan isterse 5 yaşında yaşadığı olayları dün yaşamış gibi hatırlayabiliyor.
İyi olmak için sahip olmaya gerek yok, bu durumda aslında kayıp da yok🙃
Belki daha iyi birinin gelmesi için birilerinin gitmesi gerekiyordur..
O, gittiği yerde yeni hayatlara dokunur, biz yeni yollara revan oluruz..
Ben insanlarla olan iletişimi yol arkadaşlığına benzetiyorum. Bizler yolcuyuz, diğerleri yol arkadaşı..
Kaybettiğimiz birinin ardından hemen "iyi" olmak pek mümkün değil, zaman gerekiyor. İlk başta acı, boşluk hissi, belki de kabullenemeyen oluyor. Ama hayat devam ediyor ve zamanla o acı hafifliyor, yerini anılar alıyor. Tamamen eskisi gibi olur muyuz? Belki hayır, ama bu kötü olduğumuz anlamına da gelmez. İyi olmak, kaybı unutmak değil, onunla yaşamayı öğrenmek bence.
Ayrılık için şunu diyebilirim. Bazen yarayı kapatmak gerekir daha sağlıklı olabilmek için. O süreç acılı ama şifa ummak için tedavi zorunlu.
Ölüm içinse, çok sevdiğin birini toprağa vermeden anlayamıyorsun, uçsuz bucaksız bir özlem öyle ki burnunun direği sızlar hatırladıkça. İnancımız yine bizi iyi tutan. Kavuşma ümidi var..
alışıyorsun fazla yıpratma kendini çünkü süreç yeterince yipratiyor. sen toparlanmaya gayret et aşırıya gitmeden zamanla tüm parçalar oturur. hayat maalesef ki acimasiz ne aile ne eş hepsi bir gün gidebilir mecburen yalnizliga alisip ayakta kalmayi ogrenmemiz gerekiyor
Evet olabiliriz. Her şeye rağmen hayat devam ediyor.
İyi olabiliriz tabii ki. Ben her zaman kendimi hayatımın merkezine koyarım önce kendi sağlığımı kendi mutluluğumu düşünürüm. Bu bencillik değildir tam tersine özgüvendir. Bunu yaptığım için kayıplar beni etkilemiyor artık.
Eğer gerçekten çok sevdiğin biri ölmüşse hayat devam eder ama kaldığı yerden değil, acıttığı, kanattığı yerden devam eder. O zaman nasıl iyi olabilir ki insan.
Evet olabiliriz. Yıllarca ayağımıza batmış ve kanıksanmış olan dikenden sonraki ferahlama gibidir
Şayet kaybettiğim kişi hayatta olsa idi ve bu kaybedilen kişi siz ola isiniz. Sizi kaybeden kişinin iyi mi olmasını istediniz yoksa?
ikisi de yaşadım iyi olmak senin elinde olan bir şey üzülmek dert etmek kahretmek sonucu değiştirmiyor
Bir kayıp var sonuçta ortada ve kötü hissetmek o an için gayet normal. Iyi olmayı dilemek, beklemek ve sorgulamak bana saçma geldi
Ayrılık ölümden daha kötü bence ölümde en azından dönmeyeceği belli
Sanmam. Kimse iyi olamaz bu durumda. Sadece değer vermeyenler zaten kendine iyidir.
Ölüm harici diğer ayrılıklar beni etkilemiyo.
Zaman gerekiyor zamanın alistiramadigi bir şey yok diye biliyorum
Zaman herşeyi kendi içerisinde hallediyor unutturmuyor tatlı hatiralariyla gülümsetiyor
Ben bebeğimi aldırmak zorunda kaldım ve psikolojik olarak toparlandım
Her acı zamanla azalıyor tam olarak geçmese de
Bence olamayız eğer ayrımında belki bir ihtimal beraber olma olasılığını dusunebiliniyor ama ölüm varsa ihtimal ortadan kalkması çaresizlik vs çok ağır oluyor
Birisi vardı benden hoşlanan bende hoşlanmıstım ergendim çekindim cocuk vefat etti keske demistim nurlar icinde yatsın😞😞
Sadece hayat devam ediyor. Birinci derece yakınını kaybedenler bu söylediğimi anlayacaktır her baktığın yerde onu görüyorsun. Her konuşmanın içinden bir şekilde o çıkıyor. Hiçbir zaman tam anlamıyla mutlu olamıyorsun.
Zamanla olabiliriz tabii ki. Kimse dünyadaki tek insan değil...
Evet oluruz mesela ben arkadaşımla arayı bozanı kaç yıl oldu baya rahatım neden karışan yok hesap soran yok
Her gidiş eksiltir. Ama kimi kaybettik neden nasil kaybettik bunlar daha ön planda. Nihayetinde dünyaya yalnız geldik yalnız gideceğiz. İnsan herseye alışıyor. İyi olmasa da hayatta kalabiliyor.
İyi olabiliriz belki ama eski biz olamayacağımız kesin
Bunlar hayatın gerçekleri.. Bir şekilde iyi olmak mecburiyetindeyiz..
Kesinlikle olamayız.
Gidenin yolu ve bahtı açık olsun..
Ama zahmet olacak kapıyı kapatmasın..
Ben hiç iyi olamadım tam 18 yıl olacak annemin acısı hergün içimde taptaze, aslında psikolojik yardım almalıyız ama erteliyoruz hep işte
Kişinin değerine bağlı.
Hayırlı sahurlar.. hanımefendi
İyi olmam çok çok zor.
Aileden birini kaybettiginde çok zor olabiliyor😔
Kaybettiğin kişiye bağlı bu
Çok zor kişin mentaline bağlı
En azından benim açımdan pek mümkün görünmüyor
Olmak zorunda olduğumuza hemfikir miyiz?
Olamazsın ve ben olamadım da
Şahsi olarak hiç sanmıyorum
Olmaya çalışıyorum
Olamıyor ne yazık ki
Olamayız.
Hayır hiç bir şey eskisi gibi olmaz olamaz
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?