Sizin söylediğiniz furkan ve hikmete sahip olmaktır. Kur'an'da bu konu açıklanıyor. Eğer okur ve uygularsanız bu isteğinize kavuşacaksınız.
Ey iman edenler! Allah'a karşı gelmekten sakınırsanız, O, size bir furkan (hakkı batıldan ayırdedecek bir anlayış) verir ve günahlarınızı örtbas eder, sizi bağışlar. Allah büyük lütuf sahibidir. enfal-29
Allah hikmeti dilediğine verir. Kime hikmet verilmişse, ona gerçekten pek çok iyilik ve güzellik verilmiştir. Fakat bu hakikatleri ancak gerçek akıl sahipleri anlar, üzerinde düşünüp ibret alır. bakara-269
Bana göre bilgeliğe ulaşmak, sürekli araştırmak, öğrenmek ve deneyimlerle harmanlamakla mümkündür. Sadece kitaplardan değil, hayattan ve insanlardan da öğrenmek gerekir. Kendi hatalarım, bana en değerli dersleri verdi. Ayrıca, başkalarını dinlemek, farklı bakış açılarını anlamamı sağladı. Bilgelik bir hedef değil, ömür boyu süren bir yolculuktur; sabır ve merakla beslenir.
Devamını yazdım ama gözükmedi nedense. Her neyse yorumda yazayım, Zerdüşt kitabında "İnsanların arasında yürürken hayvanların arasında yürümüş gibi hissediyorsan bilgesindir" gibi bir ifade vardı. O bana mantıklı geliyor. Bu seviyeye gelmek için sadece çok okumak yetmez, çok düşünmek ve sorgulamak gerekir
Bilgelik sadece bilgi edinilerek yaşanılamaz. Bu bilgileri yaşama indirgeyerek, deneyimleyerek hayatla bütünleştirilmesidir. Öğrenmeye duyulan açlıkla sürekli bir yenilik arasında olup edinilenlerin bağlantısını yapabilmekten geçer. Bilgi başka bilgilerle harmanlanıp destek oluşturduğunda, tek başına olmasından daha da güçlü olur. Netice de bilgelik sadece bilgiye sahip olmak değil, onu kullanabilme yetisine sahip olmaktır.
Genel kültür birikimi herkesten daha üst seviyede olması lazım. Bunun erişme mertebesi de olmaz çünkü gerçek bir bilge hala ben olmadım diyip kendini geliştirmeye devam eden kişidir. Hayatta nefes aldıkça yeni bilgi edinilir. Ben oldum diyen bilge değil, ukaladır.
Hepsi bilgeliğe giden bir zincir aslında. Anlayarak okumak ve anladığını yazmak, ilim sahibi kişileri huşu ile dinleyip notlar almak, gezilen tarihi ve doğa ile içiçe mekanları farkındalık ile gezmek ve en mühimi de yaşadığın acıları ve başarısızlıkları kendine tecrübe kabul edip, maddi manevi gelişme gayreti içinde olmaktır.
Bilgelik için sakin bir yerde huzur gerekir. Ama bir yandan gözlem yapmış olmak gerekir. Önce akıl çalışır sonrasında devreye felsefe girer. Ancak böyle birisi üretebilir. Sonucunda da arşa çıkabilir. Bizim ülkemizde olacak bir şey değil.