A. Ali Ural’ın kitabında bahsettiği gibi:’ Kuş sesleri dediğimde aklına asla karga gelmediğini biliyorum. Bu, karganın da bir kuş türü olduğunu bilmeyişinden değil, karganın türünün en önemli özelliği olan güzel ötüşten mahrum oluşundan elbette. Yüzümü yıkarken acaba diyordum; acaba türümüzün en önemli özelliklerini taşıyor muyuz? Hareketlerimiz ve sözlerimiz nerelere saplanıyor? Acaba ‘insan’ denince hatırlanıyor muyuz?
Öncesinde ele aldığım biraz da ideal insana kayıyor. Vicdani muhakemeye sahip düşünce yetisiyle bilinçli davranan varlık. Ama tam olarak insan böyle açıklanabilir mi emin değilim🙇🏼♀️
Aslında ilk fikir hatırlanmıyoruz olur. Çünkü o kadar olumsuz şey gelir ki insan denilince aklımıza yok ya asla gelmiyoruz insan daha ulvi bir canlı diye düşünürüz.
Fakat gerçekten öyle mi?
Bence geçmişe şöyle bir bakarsak az bile geliyor maalesef. İnsan belki de dünya için bir virüs. Ben de insanım ama dışarıdan bakarsak böyle, itiraf etmeliyiz.
Evet bugün Firu bana insanın tanımını sorunca kafamda şekillenen ilk olarak ideal insan tanımıydı. Belki de çoktan unutmaya başlıyoruzdur. Belki de artık canavarlaşıp özümüzden uzaklaşıyoruzdur. Ya da özümüz bu olabilir mi? Her iki nokta da gün gelecek insan denince hatırlanmayacağız. Bu gerçekleşmeden buradan göçmeliyim😸
Ve karga yunan mitolojisinde ölümsüzlüğü temsil eder. Tanrılara eşlik eden yoldaş olarak görülür. Ne yazıkki güzellik algısı her şeyde yargılı gözlüklerle bize eşlik ediyor.
Birilerinin hayatına dahil oluşumuz insan olarak hatırlanmak tek yol mu?
Nelere saplanıyor dediğinde aklıma insanın homo sapiens oluşu geldi. Saplayıp durduğumuzdan mı acaba sapiens'iz bhkjh
Bence bu hepimizin vicdan mahkemesinde vermesi gereken bir hesap. Sözde hepimiz iyi, temiz insanlarız. Peki özde? Gerçekten gösterdiğimiz kadar iyi ve insan mıyız? Irkçılığa, haksızlığa, yalana ve şiddete her koşulda karşı durabilir miyiz? Ölüm pahasına, bir insana uzanan kolu engellemek pahasına?
Ama belki de yüzleştikten sonra düzeleceğiz. Ya da o en ilkel halimizle tanışıp sevmek ne demek öğreneceğiz. Sanırım benim biraz düşünmeli bi korku filmine ihtiyacım var bjhn